voetbalzone

'Het is mij een raadsel waar deze Nederlandse invasie vandaan komt'

Bart Kruyt31 mei 2012, 09:50
Laatst bijgewerkt: 31 mei 2012, 09:50
Advertentie

Als Dennis van Wijk zijn contract bij Charleroi verlengd en we de tot Belg genaturaliseerde Harm van Veldhoven meerekenen, dan werken er volgend seizoen zes Nederlandse trainers op het hoogste niveau van België. Hugo Broos kijkt vanaf de zijkant balend toe: "Of ikzelf al een club heb? Ah neen, ik ben geen Hollander, hé", zegt de naar werk zoekende oefenmeester.

Mario Been (Racing Genk) en Adrie Koster (Beerschot) waren al zeker van een dienstverband in de Pro League; deze week kwamen daar Ron Jans (Standard Luik) en John van den Brom (Anderlecht) bij. "Ik wil geen afbreuk doen aan het vakmanschap van John van den Brom, die mooi werk leverde bij ADO Den Haag en Vitesse", zegt Broos in de Vlaamse kranten. "Maar ik stel mij de vraag: wat heeft Van den Brom méér dan pakweg Hein Vanhaezebrouck en Peter Maes? Vanhaezebrouck en Maes hebben ook sterke staaltjes neergezet bij Kortrijk en Lokeren."

"Ik ben zeker niet anti-buitenlanders, maar de clubs zouden veel meer vertrouwen moeten hebben in onze eigen trainers", vindt Broos. "Onze buurlanden zijn veel beschermender: in Nederland, Frankrijk en Duitsland zie je minder buitenlandse coaches. Het is mij een raadsel waar deze Nederlandse invasie plots vandaan komt. De pas opgerichte trainersbeweging staat nog te veel in de kinderschoenen om iets te ondernemen, pas over vijf, zes jaar staan we sterk genoeg."

Bezig met laden …