Hiddinks Chelsea veegt Manchester City van de mat en bekert verder

Matthijs van Laar21 feb 2016, 17:48
Laatst bijgewerkt: 21 feb 2016, 17:48

In 2009 won Guus Hiddink als interim-coach van Chelsea de FA Cup en dat kunstje wordt dit jaar mogelijk herhaald. De Londenaren wonnen zondagmiddag moeiteloos met 5-1 van een B-elftal van Manchester City en kwalificeren zich daarmee voor de kwartfinales van het Engelse bekertoernooi. Hiddinks collega Manuel Pellegrini had er zijn redenen voor om een onervaren elftal de wei in te sturen: komende woensdag wacht de Champions League-ontmoeting uit bij Dynamo Kiev.

/

Het daardoor onervaren Manchester City, grotendeels bestaande uit jeugdspelers, begon nog wel fel en agressief aan de wedstrijd en leek Chelsea heel even te overrompelen. De eerste schietkans was voor de Fransman David Faupala, die Thibaut Courtois tot ingrijpen dwong. Het kwaliteitsverschil kwam daarna al vrij snel aan het licht: Chelsea domineerde en speelde vrijwel voortdurend op de helft van de tegenstander. Dat leidde na een klein kwartier tot een grote kans voor Pedro, die de door hem zelf opgezette aanval net niet wist te bekronen. Zijn inzet viel via de buitenkant van de paal naast.

Chelsea bleef betere ploeg en kwam na 35 minuten verdiend op voorsprong. Diego Costa, die al eerder een goede gelegenheid om te scoren aan zich voorbij liet gaan, kon op aangeven van Cesc Fàbregas van dichtbij simpel binnenkoppen. Vrijwel uit het niets kwam City echter toch langzij. César Azpilicueta dacht weg te kunnen werken voor het doel, maar schoot hard op het been van Faupala, waardoor de bal in het doel viel. In de resterende acht minuten tot de rust had Chelsea de leiding eigenlijk weer moeten herpakken: Pedro was tot twee keer toe kansrijk, maar slaagde er opnieuw niet in om te scoren.

/

Na rust was er echter geen houden meer aan voor het jeugdige Manchester City, dat in het openingskwartier volledig werd overlopen. De 2-1 van Willian viel drie minuten na de hervatting en was deels toe te schrijven aan Eden Hazard, die zijn Braziliaanse ploeggenoot lanceerde. Vijf minuten later was het definitief gedaan met de aspiraties van de bezoekers: een door Fernando afgeslagen bal viel voor de voeten van verdediger Gary Cahill, die het leer zonder na te denken steenhard tegen de touwen schoof.

Chelsea behield daarna de controle en nam weer een kwartier later nog verder afstand. Hazard werd op achttien minuten van het doel naar de grond gewerkt door Martín Demichelis en schoot de daaropvolgende vrije trap zelf keurig in de verre hoek: 4-1. The Blues hadden daarna nog verder uit kunnen lopen, maar Oscar verzuimde om de vijfde treffer op zijn naam te schrijven. De Braziliaan mocht aanleggen voor een strafschop na een overtreding op invaller Bertrand Traoré in de zestien, maar schoot hard op de handen van Willy Caballero. Traoré zorgde daarna zelf voor het slotakkoord: na eerst de paal te hebben geraakt, tekende hij in de slotminuut met een knappe kopbal voor de 5-1 eindstand.