voetbalzone

Hiddinks Turkije kan niet stunten en zit volgend jaar voor televisie

Bart Kruyt15 nov 2011, 21:04
Laatst bijgewerkt: 15 nov 2011, 21:04
Advertentie
/

Guus Hiddink is er dinsdagavond niet in geslaagd om zich met Turkije te kwalificeren voor het EK in Polen en Oekraïne. De Nederlandse oefenmeester zag zijn ploeg afgelopen vrijdag al met 0-3 onderuitgaan en wist dus dat er in Kroatië flink gescoord moest worden. Om dat te bewerkstellingen wijzigde hij zijn basisformatie op maar liefst acht plaatsen, maar ook dat mocht niet baten. In waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd als bondscoach, zag Hiddink zijn elftal met 0-0 gelijk spelen.

Het hernieuwde Turkije begon nog wel vol goede moed aan de doorslaggevende play-off wedstrijd. De Kroaten leken nog niet helemaal wakker en zo kon het dat de Turken het vijandelijke doel tot twee keer toe onder vuur konden nemen. De inzet van Selcuk Sahin eindigde op de paal, terwijl de rebound van Colin Kazim-Richards zonder al te veel problemen gestopt werd door doelman Stipe Pletikosa. Het elftal van Hiddink zakte niet in, maar bleef naar mogelijkheden zoeken op de helft van de onrustige Kroaten.

/

Zo werd een vrije trap van Hamit Altintop met veel moeite gepakt door Pletikosa, die de bal eerst losliet en pas een einde aan het gevaar maakte door zich daarna op het leder te storten. Kroatië kwam hierna echter meer en meer in de wedstrijd en werd zelfs gevaarlijk voor het doel van Sinan Bolat. Luka Modric mocht met bal ver komen in het Turkse strafschopgebied, maar was niet opgewassen tegen de muur van verdedigers. Mario Mandzukic en Darijo Srna mochten wel aanleggen, maar schoten hoog over.

De Kroaten vonden het na een helft wel mooi geweest en verdedigden massaal het eigen doel in het tweede bedrijf. Het was dan ook aan Turkije om een doorbraak te forceren. Altintop was dichtbij, maar zijn van richting veranderde inzet ging via de paal naast het doel van Pletikosa. Kroatië brak nog wel een aantal keer gevaarlijk uit op de counter, maar Bolat zal vannacht niet gillend wakker worden van de losse flodders die Ivan Perisic en co produceerden. Volgens Turkse media zal Hiddink nu ontslagen worden, maar dat bericht is nog niet bevestigd.

Bezig met laden …