voetbalzone

'Hij had het lichaam van Zidane en de kracht van Cristiano Ronaldo'

Bart Kruyt28 dec 2012, 10:52
Laatst bijgewerkt: 28 dec 2012, 10:52
Advertentie

Lionel Messi maakte in 2012 in totaal 91 doelpunten voor Barcelona en Argentinië en staat daarmee in de boeken als de meest scorende speler in een kalenderjaar. In Zambia blijft men er echter bij dat dit record op naam van Godfrey Chitalu hoort te staan. Hij zou in 1972 107 goals hebben gemaakt, maar de FIFA heeft laten weten dat zij dit onmogelijk kan checken.

De FIFA erkent de 107 doelpunten van Chitalu voor Kabwe Warriors en Zambia niet, omdat de Zambiaanse competitie geen erkende FIFA-competitie is. "We hebben de FIFA wel eens geschreven hierover", zegt de Zambiaanse voetbalicoon Kalusha Bwalya, die tussen 1988 en 1994 bij PSV onder contract stond. "Het enige dat we vragen is respect voor de goals van Chitalu in Zambia. Maar we willen geen gedoe, ook niet met Messi."

Volgens Kalusha was Chitalu niet een 'pure' spits: "Hij dook op links en rechts op en speelde achter de spits", vertelt hij in een interview met AS. "Hij maakte desalniettemin veel goals. Chitalu was sterk en razendsnel. Ik kan hem niet echt met één speler vergelijken, maar hij had het lichaam van Zinedine Zidane en de kracht van Cristiano Ronaldo. Chitalu was nog wat sneller dan Cristiano. Hij pikte de bal op het middenveld op en rende er op volle snelheid mee naar het vijandige doel."

"Zijn record is moeilijk te vergelijken met dat van Messi", meent Kalusha. "De één speelde in Afrika en diens score zet je dan af tegen spelers uit Europa. Maar het is waar dat Chitalu er 107 maakte in 1972. Ik heb respect voor alle spelers en hun treffers waar ook ter wereld. Natuurlijk is het anders in Europa te scoren, maar het blijft verschrikkelijk knap."

Bezig met laden …