voetbalzone

‘Hij is een hele goede jongen en heeft het allemaal niet zo bedoeld’

Daniel Cabot Kerkdijk17 dec 2013, 07:10
Laatst bijgewerkt: 17 dec 2013, 07:10
Advertentie

De Kroatische voetbalbond zegt 'geschokt' te zijn door de zware schorsing van Josip Simunic. De 36-jarige verdediger werd door de wereldvoetbalbond FIFA een schorsing van tien interlands opgelegd en mist daardoor het WK van volgend jaar zomer in Brazilië. Volgens de mondiale organisatie heeft de veteraan zich schuldig gemaakt aan discriminerend en aanstootgevend gedrag.

Simunic deed fascistische uitlatingen na afloop van het gewonnen WK-kwalificatieduel met IJsland (2-0). Hij riep in de microfoon in het stadion in Zagreb de aanstootgevende leus 'Za Dom: Spremni' (Voor het vaderland: Bereid). Dat was de slogan van de fascistische Ustasja's, die in de Tweede Wereldoorlog in de Onafhankelijke Staat Kroatië de kant van Adolf Hitler en Benito Mussolini kozen.

“We zijn geschokt door deze zware straf en zullen de speler steunen in het beroep dat hij waarschijnlijk wel zal aantekenen', verklaarde bondsvoorzitter Damir Vrbanovic. “Blijkbaar wilde de FIFA met deze drastischhe maatregel een voorbeeld stellen. Daar zijn wij nu het slachtoffer van.” Bondscoach Niko Kovac is naar eigen zeggen 'onaangenaam verrast, onthutst en ontgoocheld'. “Simunic is een hele goede jongen en heeft het allemaal niet zo bedoeld. Ik ken hem al lang en weet zeker dat hij niemand kwaad heeft willen berokkenen.”

Bezig met laden …