voetbalzone

‘Hij was de Johan Cruijff van China, hij kon zich dat niet veroorloven’

Peter Nusselder14 dec 2011, 08:08
Laatst bijgewerkt: 14 dec 2011, 08:08
Advertentie

In Amsterdam raakte men een week geleden niet uitgepraat over mogelijke corruptie, nadat Ajax onder meer door de opvallende zege van Olympique Lyon op Dinamo Zagreb (1-7) werd uitgeschakeld in de Champions League, maar buiten Europa is men evenmin onbekend met het fenomeen omkoping.

Ferry de Smalen speelde in Nederland voor AGOVV Apeldoorn en kwam in 2009 een jaar in de Chinese competitie uit voor Beijing Aigo. De oud-voetballer vroeg aan de tolk van zijn of de verhalen over omkoping en gokschandalen in het Chinese voetbal klopten, maar kreeg daar niets over te horen. “Corruptie vindt overal plaats, maar niemand praat erover”, weet De Smalen niettemin zeker.

“Ik weet nog goed dat onze trainer vlak voor een wedstrijd zei dat hij met de directeur van de tegenstander had gesproken”, vertelt hij aan Sp!ts. “De vraag was of we in ruil voor 100.000 dollar gelijk wilden spelen. Onze trainer was de Johan Cruijff van China, dus hij kon zich dergelijke praktijken niet veroorloven. Hij maakte duidelijk dat hij zo niet in elkaar steekt en dat we die pot gewoon moesten winnen.” Dat geldt echter niet voor alle trainers, heeft De Smalen ondervonden. “Iedereen weet dat wedstrijden zijn gekocht, maar er wordt niets aan gedaan.”

Bezig met laden …