Historische primeur voor Tyton, arbiter herinnert aan EK van 1996

Erik van Dam08 jun 2012, 19:55
Laatst bijgewerkt: 08 jun 2012, 19:55

Polen en Griekenland speelden vrijdag gelijk (1-1) in een enerverend openingsduel op het EK. Het gastland en de kampioen van 2004 gooiden alle ingrediënten bijeen in hun eerste duel, van rode kaarten tot een afgekeurd doelpunt en van een gewisselde keeper tot een gemiste strafschop. Diverse gebeurtenissen binnen de lijnen gaan de geschiedenisboeken in als unieke of redelijk unieke prestatie.

/

Przemyslaw Tyton bijvoorbeeld is de allereerste keeper ooit, die tijdens een EK als invaller een strafschop wist te stoppen. De PSV-doelman verscheen in de tweede helft binnen de lijnen, nadat Wojciech Szczesny rood kreeg. Tyton stopte met zijn eerste actie echter direct de penalty van Giorgos Karagounis, iets dat geen enkele doelman ooit presteerde. Szczesny overigens was de vierde keeper in de EK-historie die rood kreeg in een duel.

Arbiter Carlos Velasco Carballo speelde een opvallende rol in het duel in Warschau. De Spaanse scheidsrechter stuurde Sokratis Papastathopoulos al voor rust met tweemaal geel van het veld en liet later Szczesny inrukken. Sinds de wedstrijd Spanje-Bulgarije op het EK 1996, toen Juan Antonio Pizzi en Petar Houbchev werden weggezonden, gebeurde het zestien jaar lang niet meer dat twee internationals met rood het veld verlieten in een EK-duel.