voetbalzone

HJK prolongeert Finse landstitel zonder zelf in actie te komen

Erik van Dam04 okt 2010, 22:49
Laatst bijgewerkt: 04 okt 2010, 22:49
Advertentie

HJK Helsinki is maandag voor de 23ste keer kampioen van Finland geworden. De club speelde zelf geen wedstrijd, maar zag dat achtervolger FC Honka met 2-1 onderuit ging tegen FC Lahti. Dat betekent dat HJK door niemand meer in te halen is op de ranglijst en de landstitel prolongeert. Honka was met een overwinning op 42 punten uitgekomen en daarmee nog een kleine bedreiging kunnen vormen.

Met nog twee speelronden voor de boeg heeft HJK 49 punten verzameld. TPS (tweede) en KuPS (derde) staan ieder op 42 punten en kunnen dus al niet meer langszij komen. Honka had op gelijke hoogte kunnen komen, als het de drie resterende wedstrijden allen in winst had omgezet. Dat gebeurde echter niet; Lahti, de ploeg van Jari Litmanen, won en ontnam Honka zo de laatste titelaspiraties.

HJK kwam zelf zaterdag reeds in actie en won toen met 2-1 van JJK Jyväskylä. Maandagavond mocht de champagne echter definitief ontkurkt worden. “Het maakt voor ons niets uit, een titel is een titel”, laat coach Antti Muurinen weten op de officiële UEFA-website. “Iedere competitie kent een lang seizoen en je moet het hele jaar door goede resultaten blijven boeken.”

HJK, dat volgend seizoen in de tweede voorronde van de Champions League in zal stromen, is sowieso al de succesvolste club ooit in Finland. Het heeft de meeste landstitels gewonnen, veertien meer dan FC Haka en HPS Helsinki die er ieder negen hebben. Inter Turku, dat getraind wordt door de Nederlander Job Dragtsma, staat twee duels voor het slot van het seizoen zesde. Een gedeelde vijfde plaats is het hoogste voor de club.

Bezig met laden …