voetbalzone

Hoarau bezorgt Paris Saint-Germain in verlenging Franse beker

Erik van Dam01 mei 2010, 23:25
Laatst bijgewerkt: 01 mei 2010, 23:25
Advertentie

Paris Saint-Germain heeft haar seizoen voorzien van een gouden randje. Les Rouge et Bleu hoopte dit jaar hoge ogen te gaan gooien met de komst van enkele nieuwe spelers, maar in de Ligue 1 is een plek in de middenmoot weer het vooruitzicht. Zaterdagavond sleepte de ploeg echter wél de Coupe de France in de wacht door AS Monaco in de finale in de verlenging te kloppen (1-0). Het betekende de achtste beker voor de ploeg van Antoine Kombouaré en bovendien een startbewijs voor de Europa League, volgend seizoen.

/

De aanvallende intenties van de Parijzenaars waren van meet af aan merkbaar: Stéphane Séssègnon versnelde en zette voor richting Ludovic Giuly, die de bal niet zodanig wist te beroeren dat Monaco-sluitpost Stéphane Ruffier in verlegenheid werd gebracht. En PSG had meer in huis in dat eerste kwartier. Een corner van Sylvain Armand kwam bij Mamadou Sakho, die de bal wel tussen de palen plaatste maar zag hoe Juan Pablo Pino op de doellijn alsnog redding bracht. Een minuut later trad Ruffier weer reddend op, toen Giuly een schot ineens op doel loste.

Het maakte de eerste helft in het Stade de France, dat sinds 1998 dient als decor voor de finale, tot een enerverende voor de toeschouwers. De constante dreiging van Paris Saint-Germain dwong Monaco er toe vaker achteruit te lopen dan het wilde. Mevlüt Erding dacht te scoren maar werd teruggefloten wegens buitenspel; Ruffier verrichte op de halfuursgrens zijn derde redding van de avond al. Pas met het rustsignaal in zicht stuitte Monaco op haar eerste kans, maar doordat Pino na een slalom over Edel Bete struikelde, bleef een treffer uit.

/

Ruffier moest ook in het tweede deel van de wedstrijd vroeg alert zijn bij een aanval van Paris Saint-Germain. Opnieuw stond de keeper paraat, maar deze keer hoefde hij zich niet te strekken op het schot van Guillaume Hoarau. Zo nu en dan kwam Monaco eruit met een speldenprikje. Nenê en Pino combineerden knap en de laatste schoot, maar Edel bracht uitkomst. Dat deed hij kort daarna ook op een poging van Sébastien Puygrenier. Kombouaré zag vanaf de bank hoe zijn ploeg voortdurend bleef drukken, maar ook hoe het doelpunt almaar uitbleef.

Tien minuten voor tijd verschalkte Erding eindelijk Ruffier, maar stond de lat in de weg. Een verlenging bleek noodzakelijk en in de honderdenvijfde minuut slaagde Hoarau er eindelijk in met het hoofd te scoren en zo de ploeg die daar het meest recht op had de Coupe de France te bezorgen. Met de overwinning op AS Monaco kroont Paris Saint-Germain zich tot opvolger van Guingamp. Die ploeg verraste vorig seizoen vriend en vijand door als tweedeklasser op te stomen naar de finale, waarin het Stade Rennes versloeg. PSG heeft nu nog maar twee bekers minder verzameld dan Olympique Marseille, met tien zeges Frans recordhouder.

Bezig met laden …