Ajax - sc HeerenveenESPN

Hoe komt Nijhuis tot besluit om rode kaart bij Ajax - Heerenveen te wijzigen in geel?

Jeroen van Poppel11 aug 2024, 17:20
Laatst bijgewerkt: 11 aug 2024, 18:00
Advertentie

Bas Nijhuis weet in de eerste speelronde van de Eredivisie direct alle ogen op zich gericht. De scheidsrechter gaf in de twaalfde minuut aanvankelijk rood aan sc Heerenveen-verdediger Pawel Bochniewicz, die Ajax-aanvaller Mika Godts neer zou hebben gehaald. Nijhuis trok dat na een VAR-ingreep echter weer in.

Ajax leek er vroeg in de wedstrijd vandoor te zijn. Een uiterste tackle van Bochniewicz voorkwam de doorbraak van Godts, die samen met Chuba Akpom op het doel van Heerenveen af dreigde te stormen.

Nijhuis floot direct voor een overtreding en toonde een rode kaart aan Bochniewicz. Het was een discutabel besluit, want de verdediger van Heerenveen bleek in de herhaling wel degelijk minimaal deels de bal te hebben gespeeld. Jeroen Manschot, de VAR van dienst, riep Nijhuis naar de kant om de beelden te bekijken.

Na het zien van de beelden besloot Nijhuis rood in te trekken. Wel gaf de scheidsrechter geel aan Bochniewicz. De scheidsrechter kwam blijkbaar tot de conclusie dat het wél een overtreding was van Bochniewicz, maar dat de Pool geen grote scoringskans voor Ajax voorkwam. In dat geval is geel op zijn plek.

Sjoerd Mossou van het Algemeen Dagblad zoekt eveneens naar een uitleg voor het besluit. "Als je de bal speelt, is de tegenstander in principe ook niet ‘doorgebroken’, lijkt me", aldus Mossou op X. "Dus geen rood, wel geel voor een overtreding/harde tackle waarbij hij de voet van Godts meeneemt."

"Maar laat Bas het zelf maar uitleggen", voegt Mossou toe. "Doet-ie graag voor de mensen." Nijhuis zal vermoedelijk na de wedstrijd bij ESPN zijn beslissing toelichten.

Bezig met laden …