voetbalzone

Homobelangengroepen klagen Kroatisch voorzitter Markovic aan

Erik van Dam10 nov 2010, 15:44
Laatst bijgewerkt: 10 nov 2010, 15:44
Advertentie

De uitspraken die Vlatko Markovic deze week deed, lijken voor een flinke nasleep te zorgen. De voorzitter van de Kroatische voetbalbond zei dat er onder zijn bewind ‘geen plaats is voor homoseksuelen in de nationale ploeg van Kroatië’. Belangengroepen, die opkomen voor de rechten van homoseksuelen, hebben volgens diverse buitenlandse media besloten Markovic aan te klagen voor zijn controversiële uitspraken.

Kontra en Iskorak, twee groeperingen, zijn woedend en kondigen via hun websites aan dat zij Markovic voor het gerecht zullen slepen. Ook zullen zij hem ter sprake brengen bij het hoofdkwartier van de UEFA. Zijn opmerkingen schaden zowel de Kroatische als de internationale wetten, zo betogen de belangengroepen. Woensdag bood Markovic al zijn excuses aan voor zijn woorden. “Het was niet mijn bedoeling iemand te beledigen of te kwetsen”, gaf hij aan.

Op een vraag van de krant Vecernji List, of hij in zijn carrière als speler wel eens te maken heeft gehad met homoseksuele voetballers antwoordde de bestuurder deze week: “Gelukkig spelen alleen normale mensen voetbal.” Volgens Kroatische kranten kan Markovic worden geschorst of beboet door zijn bond, op basis van het non-discriminatiebeginsel in de regels. Daarvoor moet er echter wel een officiële klacht binnenkomen. De UEFA zegt de zaak nog te moeten openen.

Overigens laat Bayern München-spits Mario Gomez op dezelfde dag weten homoseksualiteit niet langer 'een taboe' te vinden. In het Duitse magazine Bunte zegt Gomez: "We hebben een homoseksuele vicepremier en de burgemeester van Berlijn is ook homoseksueel. Voetballers zouden er in principe ook gewoon voor uit moeten komen."

Bezig met laden …