Honduras gaat op voor derde WK, Mexico treft nog Nieuw-Zeeland

Erik van Dam16 okt 2013, 07:23
Laatst bijgewerkt: 16 okt 2013, 07:23

Honduras heeft zich in de nacht van dinsdag op woensdag als derde land uit Noord- en Midden-Amerika geplaatst voor het WK 2014 in Brazilië. Een gelijkspel in Kingston tegen Jamaica volstond voor la Garra Catracha om de eindronde van volgend jaar zomer te bereiken. Het wordt de derde keer dat Honduras deelneemt aan het wereldkampioenschap. Mexico eindigt als vierde en is nu veroordeeld tot de play-offs. Daar mag het Amerika dankbaar voor zijn, want omdat de ploeg van Jürgen Klinsmann in blessuretijd twee keer scoorde tegen Panama (2-3), bleef Mexico laatstgenoemd land net voor. De Mexicanen spelen nu tegen Nieuw-Zeeland, de nummer een uit de derde ronde van Oceanië.

/

Jamaica - Honduras 2-2
Voor nummer laatst Jamaica stond er al niets meer op het spel, behalve de eer. Het land won geen van zijn negen voorgaande kwalificatieduels, maar pakte wel zijn vijfde gelijkspel. Men kwam bemazzeld op achterstand door Carlos Costly, maar sprong even zo snel terug in het zadel nadat de Hondurees Jorge Claros een eigen doelpunt noteerde. Maynor Figueroa zette Honduras later in de eerste helft nogmaals op voorsprong en na een uur spelen bepaalde Rodolph Austin de eindstand op 2-2 met een rake strafschop.

Costa Rica - Mexico 2-1
Costa Rica was, samen met de Verenigde Staten, al verzekerd van deelname aan het WK. De cyclus werd fraai afgesloten met een nieuwe overwinning, die na rust definitief werd behaald. Bryan Ruiz brak de score na 25 minuten spelen open, toen hij de bal aannam, twee man het bos instuurde en daarna met links keihard het doel vond. De Mexicanen hadden voor dat moment al gescoord, maar deden dat erg knullig in buitenspelpositie en zagen de goal dus weggepoetst worden door de arbitrage. Na de 1-0 van Ruiz kwam men wel terug tot een gelijke stand via Oribe Peralta, maar in de tweede helft pakte Costa Rica toch de zege dankzij een doelpunt van Alvaro Saborio. Mexico dreigde daardoor zelfs nog de play-offs te moeten missen, maar mag Amerika bedanken.