Hoofdrol voor Blom in zege Besiktas op Europa League-finalist

Daniel Cabot Kerkdijk14 feb 2012, 19:24
Laatst bijgewerkt: 14 feb 2012, 19:24

De kans is klein dat Sporting Braga net als vorig seizoen de eindstrijd van het toernooi om de Europa League haalt. Voor eigen publiek ging de club uit Portugal, die de finale vorig jaar van FC Porto verloor, onderuit tegen Besiktas: 0-2. Na een onzinnige actie van Hélder Barbosa trokken de Turken de eerste onderlinge krachtmeting naar zich toe. De winnaar van de tweestrijd komt in de volgende ronde uit de tegen de winnaar van het duel tussen Lazio en Atlético Madrid.

/

In een matig eerste half uur hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Ricardo Quaresma deed zijn best om de bezoekers aan de leiding te brengen, maar zijn twee pogingen misten precisie. Een vrije trap van Hugo Viana ging maar net over het doel van Besiktas. Eén minuut later benadeelde Hélder Barbosa zijn team. De aanvallende middenvelder probeerde met een fopduik een vrije trap uit te lokken, maar hij kreeg zes minuten na zijn eerste gele kaart nog een gele prent van scheidsrechter Kevin Blom uitgedeeld.

Hoewel Sporting Braga het countervoetbal uitstekend beheerst, profiteerde Besiktas optimaal van de overtalsituatie. In de 37e minuut zorgde Tomas Sivok voor een 0-1 voorsprong. Na een corner van Manuel Fernandes kopte de verdediger op doel en ging de bal via de arm van Quim in het doel. Enkele minuten na de onderbreking claimde Sporting Braga een strafschop. Custódio werd na een hoekschop van Viana gehinderd door Ibrahim Toraman, maar de scheidsrechterlijke leiding wuifde de protesten weg.

/

Na een klein uur spelen verdubbelde Simao Sabrosa de voordelige marge van Besiktas en weer stond Fernandes aan de basis. De aanvaller ontving een bekeken steekpass van zijn landgenoot en een zacht tikje was voldoende om Quim te passeren: 0-2. Het is voor het eerst in de historie van de Europa League dat een Portugese speler tegen een Portugees team trefzeker was. De supporters van Sporting Braga keken ook in het restant van het duel lijdzaam toe hoe hun team er niet aan te pas kwam. Het was aan Quim te danken dat Veli Kavlak niet voor de 0-3 zorgde. De return volgt 23 februari.