voetbalzone

Hoogma: ‘Belachelijk dat er profvoetbal wordt gespeeld in een interlandweek’

Yanick Vos11 okt 2018, 07:27
Laatst bijgewerkt: 11 okt 2018, 07:27
Advertentie

Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal van de KNVB, wil af van clubvoetbal in de Keuken Kampioen Divisie tijdens interlandperiodes. Verschillende clubs uit de eerste divisie kwamen tijdens de vorige interlandperiode in opstand, omdat zij een aantal internationals moesten missen gedurende belangrijke competitiewedstrijden. Vooralsnog gaf de voetbalbond geen gehoor aan de vraag van clubs om het speelschema anders in te plannen, maar als het aan Hoogma ligt komt daar verandering in.

“Ik vind het belachelijk dat er bij ons profvoetbal wordt gespeeld in een interlandweek”, aldus Hoogma in een interview met Voetbal International. “Gelukkig zijn we bij de KNVB zelf verantwoordelijk voor dat speelschema. Daar gaan we wat mij betreft dus mee kappen vanaf volgend seizoen.”

Met name Sparta Rotterdam uitte al meerdere keren zijn onvrede, maar kreeg telkens nul op het rekest. Ook bij FC Twente werd men de dupe van het speelschema. Doelman Joël Drommel werd opgeroepen voor Jong Oranje, maar koos ervoor om terug te keren naar FC Twente toen hij van bondscoach Erwin van de Looi te horen kreeg dat hij derde doelman werd. Drommel werd vanwege dat besluit zelfs een wedstrijd geschorst.

“Elke geselecteerde jeugdinternational moet gewoon beschikbaar zijn”, meent Hoogma. “Dit is nou typisch een voorbeeld waarbij voetbalargumenten belangrijker moeten zijn dan de commerciële motieven van clubs.” De clubs uit de Keuken Kampioen Divisie hebben er twee jaar geleden voor gekozen om gewoon door te voetballen tijdens interlandperiodes. Inmiddels zijn er meer clubs in de eerste divisie terechtgekomen die internationals in hun selecties hebben, waardoor er weerstand is gekomen tegen die beslissing.

Bezig met laden …