Hopeloos verdedigen kost Barcelona punten na prachtgoals tegen Depor

Erik van Dam12 dec 2015, 16:54
Laatst bijgewerkt: 12 dec 2015, 16:54

Barcelona is de wedstrijd tegen Deportivo la Coruña niet zonder kleerscheuren doorgekomen. De kampioen kwam dankzij mooie goals van Lionel Messi (voor rust) en Ivan Rakitic (na rust) met 2-0 voor tegen de subtopper uit A Coruña, maar daarna werd de voorsprong toch nog verkwanseld. Waardeloos verdedigen in het laatste kwartier resulteerde in een 2-2 remise en puntverlies voor Barcelona. Het team van Luis Enrique speelt deze maand veel wedstrijden: vier in de competitie, één in de beker, één in de Champions League en nog maximaal twee op het WK voor clubs in Japan.

Barcelona miste Neymar op eigen veld: vanwege liesklachten nam Sandro Ramírez zijn plek voorin in. De Catalanen speelden vorig seizoen met 2-2 gelijk tegen Depor, maar dat vormde destijds geen beletsel op weg naar de titel. De ontmoeting van zaterdag verliep de eerste helft niet al te makkelijk en Messi en Luis Suárez kregen de bal er niet meteen in. Messi mikte een vrije schop in de handen van zijn landgenoot Gérman Lux en Suárez kopte een voorzet van rechts over. Vijf minuten voor rust maakte Messi echter toch het verschil.

De Argentijn legde van zo’n 25 meter aan voor een vrije trap en joeg die over de muur in de rechterkruising: doelpunt nummer vijf van dit seizoen en zijn eerste rake vrije trap in Camp Nou sinds ruim een jaar tijd. De aanvaller vierde het succes opgetogen en zette Barcelona voor de 101ste keer op voorsprong met zijn 50ste treffer (club en land) in het kalenderjaar. Deportivo had weinig in te brengen in de eerste helft en maakte niet echt indruk. Had het iets vroeger de defensie van Barcelona bij het nekvel gepakt, dan was het scoreverloop misschien anders geweest.

Het elftal van Víctor Sánchez, toch de knappe nummer zes van de Spaanse competitie, leek niet altijd de weg naar voren te durven zoeken. Daarmee schoot het zichzelf aanvankelijk in de voet: Barcelona dicteerde de wedstrijd en bepaalde het tempo. Na een fraaie aanval in de 55ste minuut dacht Suárez de tweede van de middag te maken voor zijn club, maar de scheidsrechter annuleerde de goal vanwege buitenspel van Jordi Alba en dus ging het feest niet door. Even later werd het toch 2-0 toen Messi de bal aan Rakitic gaf en de Kroaat strak binnen vuurde in de linkerhoek.

Wie dacht dat het daarmee over en uit was, kwam bedrogen uit. Deportivo voelde dat er toch iets mogelijk was en kwam een kwartier na Rakitic’ doelpunt terug tot 2-1. Eerst caramboleerde de bal nog op de lat en werd de rebound van Lucas Pérez afgekeurd wegens buitenspel, maar vlot daarna was het toch raak. De Barcelona-defensie was niet alert na de komst van Jérémy Mathieu en prompt viel de 2-1 van Lucas. De middenvelder had in de voorgaande vijf wedstrijden steeds gescoord en nu kwam duel nummer zes er dus ook nog bij. Barcelona leerde er niet van en liep ook nog tegen de 2-2 aan na slecht dekken en een droge uithaal van Álex Bergantinos in de slotfase. Hij bezorgde Deportivo een punt om mee terug te nemen naar Riazor.