Hunkerend België geeft zege op Oranje passend vervolg in Wales

Daniel Cabot Kerkdijk07 sep 2012, 22:40
Laatst bijgewerkt: 07 sep 2012, 22:40

België heeft de oefenzege op het Nederlands elftal van vorige maand (4-2) een passend vervolg gegeven. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots was vrijdag met 0-2 te sterk voor Wales en heeft daarmee de eerste driepunter in Groep A binnen. Vincent Kompany en voormalig Ajacied Jan Vertonghen tekenden voor de doelpunten van de Rode Duivels.

De speelwijze van het gastland was snel duidelijk in Cardiff. Eden Hazard en Moussa Dembélé kregen al vroeg een stevige tik te verwerken en behoudens balbezit, kon België in de openingsfase niets creëren. De eerste mogelijkheid was voor Wales, maar een inzet van David Edwards belandde in het zijnet. The Dragons zetten hierna een blok en speelden met een gezonde portie kick and rush. Aan de hand van PSV’er Dries Mertens werd het bezoek wel een aantal keer gevaarlijk.

België had het lastig met de fysieke Britten, maar hadden na 25 minuten reden tot juichen. James Collins pakte uit met een bijzonder drieste tackle op Guillaume Gillet en moest gelijk inrukken. Met het overtal kwamen de Belgen vlak voor rust op voorsprong; Kompany kopte een heerlijk aangesneden hoekschop van Mertens bij de eerste paal binnen: 0-1. Na de pauze had Wales helemaal niets meer in de melk te brokkelen bij de combinerende Belgen, maar dat leverde lang geen succes op voor de bezoekers.

Na een uur dook Wales zelfs nog een paar keer op voor het doel van Thibaut Courtois, al bleef aan de andere kant Mertens het gevaarlijkst. België werd onrustiger tegen de op de counter loerende ploeg van Chris Coleman. Zeven minuten voor tijd gooide Vertonghen dan toch de wedstrijd in het slot. Hij ramde een vrije trap van ver in de verste hoek en liet doelman Boaz Myhill kansloos: 0-2. België sloot af met wat gallery play, onder meer met een schouderpass van Mertens, en hunkert naar het eerste WK sinds 2002. Dinsdag wacht Kroatië.