Ibe schiet Liverpool naar broodnodige driepunter; Napoli haalt uit

Gijs Freriks05 nov 2015, 20:03
Laatst bijgewerkt: 05 nov 2015, 20:03

Liverpool heeft zijn eerste Europa League-overwinning van het seizoen te pakken. De formatie van Jürgen Klopp boekte donderdagavond een verdiende overwinning bij Rubin Kazan (0-1) en staat nu met zes punten op de tweede plaats in Groep B. Napoli maakte er in Groep D vijf tegen FC Midtjylland (5-0) en heeft daardoor nog geen punt gemorst in de huidige poule en Borussia Dortmund had geen kind aan FK Qäbälä: 4-0.

Rubin Kazan - Liverpool 0-1
Liverpool had in de eerste helft bijna 75 procent balbezit en creëerde genoeg kansen, maar Rubin gaf zich niet gewonnen. James Milner scheerde de lat na een goede pass en actie van Roberto Firmino, Christian Benteke en Firmino mikten vervolgens naast en op slag van rust voorkwam Sergey Ryzhikov met een fantastische dubbele redding dat de bezoekers met een voorsprong de kleedkamer in zouden gaan in Tatarstan. Zeven minuten in de tweede helft was het wel raak voor the Reds: Firmino gaf de bal handig mee aan Jordon Ibe, die kon oprukken en het leer in de verre hoek kon schuiven.

Milner, Dejan Lovren, Emre Can en Ibe kregen vervolgens ook nog mogelijkheden om de score op te schroeven, maar een tweede doelpunt voor de Engelsen stond Ryzhikov niet meer toe. Aan de andere kant heerste Mamadou Sakho en kwam Liverpool dan ook nauwelijks in de problemen. Rubin kreeg nog wel een vrije trap na een overtreding van Lovren, maar die schoot Ruslan Kambolov hoog over. De laatste Europese uitnederlaag die Liverpool leed terwijl het wel wist te scoren, dateert van april 2010.

Napoli - FC Midtjylland 5-0
Napoli kwam na een klein kwartier al op voorsprong in het eigen Stadio San Paolo: Omar El Kaddouri werd voor de keeper gezet door Lorenzo Insigne en knalde met links goed binnen. De thuisploeg verdubbelde na een kwart wedstrijd de score: Manolo Gabbiadini benutte een rebound na een schot van opnieuw Insigne en de spits maakte er later ook 3-0 van. De thuisploeg domineerde helemaal en had nog vaker kunnen scoren. In de tweede helft werd de score via Christian Maggio alsnog opgeschroefd; de back maakte zijn eerste doelpunt sinds januari 2013. José Callejón bepaalde twaalf minuten voor tijd de eindstand op 5-0.

Borussia Dortmund - FK Qäbälä 4-0
Het team van Thomas Tuchel was in de eerste helft duidelijk superieur aan Qäbälä, dat tot de 28e minuut stand hield tegen die Borussen. Na goed voorbereidend werk van Pierre-Emerick Aubameyang aan de linkerkant schoot Marco Reus het leer vanaf een meter of zeventien achter David Piterzkiewicz. Op slag van rust verscheen de 2-0 op het scorebord: Rafael Santos kon Aubameyang niet afstoppen, waarna de clubtopscorer de bal via de paal in het doel schoot. Na dik een uur spelen trok de Bundesliga-club het duel definitief naar zich toe. Sergei Zenjov kopte de bal namelijk achter zijn eigen doelman en Henrikh Mkhitaryan mocht het leer later krachtig tegen de touwen schieten.