Ibrahimovic en Van der Wiel helpen tiental PSG aan zege in Klassieker

Gijs Freriks06 okt 2013, 22:55
Laatst bijgewerkt: 06 okt 2013, 22:55
/

Paris Saint-Germain heeft voor het eerst sinds oktober 2008 weten te winnen bij Olympique Marseille. De titelverdediger speelde door een rode kaart voor Thiago Motta een uur met tien man, maar zegevierde door goals van Maxwell en Zlatan Ibrahimovic. Gregory van der Wiel leverde de assist bij de gelijkmaker. Les Parisiens gaan hierdoor met AS Monaco aan kop in de Ligue 1. Olympique Lyon ging keihard onderuit (5-1) en zakte naar de veertiende plaats.

Het duel tussen Marseille en PSG gaat door het leven als le Classique of de Derby de France en staat doorgaans garant voor spanning en spektakel. Dat bleek zondagavond eens temeer. Na drie minuten zocht Mathieu Valbuena na een tackle de confrontatie met Marco Verratti en even later werd een fakkel dichtbij Maxwell gegooid. De thuisploeg begon vol passie aan het duel en de bezoekers trachtten het tempo te verlagen om l’OM uit zijn spel te halen. Dat lukte niet echt. Na twintig minuten was de gastheer erg dicht bij de openingstreffer, maar Salvatore Sirigu redde knap op inzetten van Jordan Ayew en Valbuena. Na een halfuur kwam Marseille alsnog op voorsprong, maar de wijze waarop zal ongetwijfeld nabesproken worden. Motta timede te laat en schopte tegen de voet van Valbuena, die gewillig naar het gras ging.

/

De pas 31-jarige Clément Turpin kende geen genade en stuurde de middenvelder met rood naar de kant, waarna het buitenkansje werd benut door André Ayew. Verratti kreeg vanwege mekkeren ook geel en Laurent Blanc, die vroeger nog voor de tegenstander uitkwam en door de Marseille-fans le Président werd genoemd, slachtofferde Ezequiel Lavezzi om Adrien Rabiot in de ploeg te brengen. Met tien man knokte PSG zich nog voor rust terug in de wedstrijd, want nadat Steve Mandanda had gered op kopballen van Verratti en Ibrahimovic, was het na 44 minuten wel raak. Maxwell kopte een afgemeten voorzet van Van der Wiel binnen: 1-1. Marseille, dat dinsdag met 3-0 van Borussia Dortmund verloor, slaagde er niet in om het overtal aan spelers na rust uit te buiten en PSG hield relatief makkelijk stand.

Na 63 minuten was de gastheer wel gevaarlijk, maar Sirigu keerde de zwabberbal van Dimitri Payet. Even later kregen de hoofdstedelingen ook een strafschop na een overtreding van André Ayew op Marquinhos. Het buitenkansje werd benut door Ibrahimovic, die zijn laatste achttien strafschoppen allemaal benutte. Ibracadabra werd een kwartier voor tijd naar de kant gehaald ten faveure van verdediger Zoumana Camara en niet veel later ruimde Edinson Cavani eveneens het veld: de Uruguayaan werd vervangen door Lucas Moura. De spitsen kregen vanwege tijdrekken nog geel. Marseille perste er een slotoffensief van circa tien minuten uit, maar scoorde niet meer in Stade Vélodrome.

/

Montpellier - Olympique Lyon 5-1
Lyon werd in 2008 voor het laatst landskampioen en lijkt de titel dit seizoen al te kunnen vergeten. De ploeg van Rémi Garde ging in Languedoc-Roussillon keihard onderuit, al viel de score misschien wat geflatteerd uit. De gasten kregen in de eerste helft namelijk ook enkele goede kansen, maar Bafetimbi Gomis schoot bijvoorbeeld net naast. Victor Montano zette Montpellier na een kwartier op voorsprong door in twee instanties raak te schieten. Het was een uiterst vermakelijk duel en op slag van rust kopte Anthony Mounier de 2-0 binnen. Lyon deed na 47 minuten iets terug: Alexandre Lacazette knalde van afstand door de benen van de keeper raak. Rémy Cabella scoorde hierna echter nog twee keer en Montano verzorgde het slotakkoord. Montpellier maakte die drie goals in een tijdsbestek van acht minuten. Maxime Gonalons pakte in de slotfase nog een tweede gele kaart.