Ibrahimovic evenaart Papin, zege Lyon is slecht nieuws voor PSV

Bart Kruyt26 mei 2013, 23:00
Laatst bijgewerkt: 26 mei 2013, 23:00

Paris Saint-Germain heeft het kampioensseizoen in stijl afgesloten. Le PSG won zondagavond met 1-3 bij Lorient door twee treffers van Kevin Gameiro en eentje van Zlatan Ibrahimovic. De Zweed evenaarde daardoor het aantal van dertig Ligue 1-doelpunten van Jean-Pierre Papin uit het seizoen 1989/90. De Parijzenaars sluiten het seizoen af met twaalf punten voorsprong op Olympique Marseille, dat remiseerde tegen Stade Reims (0-0). Olympique Lyon verzekerde zich door een zege op Stade Rennes (2-0) van de derde plaats en dat is slechts nieuws voor PSV.

/

Lorient - Paris Saint-Germain 1-3
Carlo Ancelotti dirigeerde zijn ploeg waarschijnlijk voor het laatst naar een overwinning. De Italiaan, die vermoedelijk naar Real Madrid vertrekt, liet Gregory van der Wiel in de basis beginnen in Bretagne, maar de thuisploeg begon feller aan de wedstrijd. Les Merlus hielden het tempo hoog en waren voornamelijk op de helft van PSG te vinden, maar behoudens een inzet van Ludovic Giuly, die zijn laatste wedstrijd in het profvoetbal speelde, werd Lorient niet echt gevaarlijk in Stade du Moustoir. Voor rust moest de debuterende doelman Alphonse Areola nog wel een keer handelend optreden op een schot van Fabien Robert. PSG kreeg voor rust ook nog een aardige mogelijkheid, maar Javier Pastore trof het zijnet, waar hij wellicht beter af had kunnen spelen.

PSG had in de tweede helft weinig tijd nodig om op voorsprong te komen; Ibrahimovic werkte een voorzet van Gameiro, die al na een kwartier was ingevallen voor de geblesseerde Ezequiel Lavezzi, binnen. Na een uur tekende Gameiro op aangeven van Ibrahimovic zelf voor de tweede Parijse treffer en even later knalde hij na een vloeiende aanval ook zijn tweede goal tegen de touwen: 0-3. Tien minuten voor tijd werd keeper Ronan Le Crom (die Areola had vervangen) nog met rood van het veld gestuurd en dus moest verdediger Mamadou Sakho de handschoenen aantrekken; hij kon niet voorkomen dat Arnaud Le Lan nog de eretreffer verzorgde. Dat deed niets af aan het feit dat PSG het seizoen in stijl afsloot.

/

Olympique Lyon - Stade Rennes 2-0
Olympique Lyon won van Stade Rennes en eindigde door de zege als derde in de Ligue 1, waardoor het de play-offronde van de Champions League in gaat. De Zuid-Fransen pakten de geplaatste status van PSV af, wat betekent dat de Eindhovenaren sterkere tegenstanders kunnen loten. Les Gones namen na een kwart wedstrijd de leiding door een benutte penalty van de afscheid nemende Lisandro López en Yoan Gourcuff liet nog een dot van een kans liggen. In de tweede helft voerde de ploeg van Rémi Garde de druk op Stade Rennes op en Clément Grenier zorgde met een schitterende vrije trap voor de 2-0. PSV kan, mits de derde voorronde wordt overleefd, Lyon in de play-offs ook nog tegenkomen.

Olympique Marseille - Stade Reims 0-0
Precies twintig jaar na de Champions League-eindwinst van Olympique Marseille kwam l’OM, dat al zeker is van deelname aan de groepsfase van de Champions League, niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen het eveneens uitgespeelde Stade Reims. Beide partijen stonden elkaar in de beginfase weinig toe, maar de betere kansen waren toch wel voor de gastheer van Elie Baup. Kort voor rust was André Ayew bijvoorbeeld tweemaal dicht bij een treffer, maar Kossi Agassa hield het doel van de bezoekers uit Noordoost-Frankrijk schoon. Marseille hanteerde een te laag tempo om de mensen op de banken van het Stade Velódrome te krijgen en dus bleef het bij de brilstand in de havenstad.