Ibrahimovic werkt rivaal dieper in zorgen met goals in 'Le Classique'

Matthijs van Laar04 okt 2015, 22:55
Laatst bijgewerkt: 04 okt 2015, 22:55

Zlatan Ibrahimovic heeft in de Franse kraker tussen Paris Saint-Germain en Olympique Marseille wederom zijn waarde bewezen. De zaterdag 34 jaar geworden superster van les Parisiens luisterde zijn verjaardag op met vestigen van een nieuw clubrecord. De Zweed schoot op slag van rust twee keer raak van elf meter en boog daarmee een 0-1 achterstand om. Tevens is hij nu clubtopscorer aller tijden van PSG, dat dankzij de 2-1 zege de koppositie in de Ligue 1 verder verstevigt.

Paris Saint-Germain - Olympique Marseille 2-1
Waar PSG ‘gewoon’ af lijkt te stevenen op een nieuwe hoofdprijs, gaat het aartsrivaal Marseille dit seizoen bepaald niet voor de wind. De club van Karim Rekik, die zondag overigens op de bank zat, staat zestiende in de Ligue 1 en leed afgelopen week voor eigen publiek een verrassende nederlaag tegen Slovan Liberec. Le Classique, het Franse equivalent van Ajax-Feyenoord, had de ommekeer moeten zijn voor het elftal van coach Míchel, die zijn spelers ook goed zag beginnen. Marseille deed in de beginfase niks onder voor de Parijzenaars, die na een half uur spelen op achterstand kwamen. Michy Batshuayi kroop weg uit de rug van David Luiz en werkte de bal binnen.

Dat leek ook de ruststand te zijn, maar in de laatste vier minuten voor het fluitsignaal keerden de kansen. Marseille-doelman Steve Mandanda kreeg in een paar minuten tijd twee penalties om de oren. Aan de eerste was hij zelf schuldig: de sluitpost vloerde Ibrahimovic, die tegen het gras ging en vervolgens zelf achter de bal ging staan. Hij faalde niet. Niet veel later beging Rolando hands in zijn eigen zestien, waarna de bal opnieuw op de stip ging. Ook nu ontfermde Ibrahimovic zich de klus en opnieuw moest Mandanda het antwoord schuldig blijven.

Vlak na rust kreeg Marseille dé kans om terug te komen in de wedstrijd. PSG-back Serge Aurier vergreep zich in zijn eigen zestien aan Abdelaziz Barrada, die het gras opzocht en eveneens werd beloond met een strafschop. Waar Mandanda aan de overzijde tot twee keer toe geen antwoord had, toonde Kevin Trapp zich wel onverslaanbaar vanaf de penaltystip. De 2-1 stand bleef daarmee staan. Olympique slaagde er daarna niet echt in om grote kansen af te dwingen. Paris Saint-Germain deed dat wel, maar omdat Aurier (kopbal over) en Javier Pastore (redding Mandanda) verzuimden om de trekker over te halen, mocht de gasten uit het zuiden van Frankrijk blijven hopen. De gelijkmaker bleef echter uit.

AS Monaco - Stade Rennes 1-1
Voor Monaco lijkt het seizoen opnieuw neer te komen op een grote inhaalrace. De club uit het prinsdom is het nieuwe voetbaljaar stroef gestart en ook zondagmiddag ging het niet eenvoudig. Rennes, dat overigens bovenin de Ligue verkeert, kwam op slag van rust op voorsprong dankzij Abdoulaye Doucoure, die een perfecte voorzet van Ludovic Baal op waarde schatte. Na rust kopte Wallace de thuisploeg langszij. Danijel Subasic voorkwam niet veel later een nieuwe achterstand: de Kroatische goalie stopte een strafschop van Pedro Henrique. Monaco voerde daarna de druk op en kreeg een enorme kans via invaller Guido Carrillo, maar hij zag zijn inzet gekeerd worden. De 2-1 bleef zodoende uit en daarmee blijft Monaco wachten op de eerste thuis overwinning van het seizoen.