voetbalzone

IJsland maakt dankzij Sigthórsson nog kans op allereerste WK ooit

Erik van Dam15 okt 2013, 21:57
Laatst bijgewerkt: 15 okt 2013, 21:57
Advertentie

IJsland plaatste zich in de historie van het voetbal nog nimmer voor een EK of WK. Op dit moment leeft het echter nog richting het wereldkampioenschap in Brazilië. Dinsdag eindigde het namelijk als tweede in Groep E van de plaatsingsreeks. Uit bij Noorwegen werd mede door een goal van Kolbeinn Sigthórsson een 1-1 gelijkspel geboekt en omdat concurrent Slovenië verloor van Zwitserland, finishen de IJslanders als tweede. Daarmee worden de play-offs bereikt.

/

Noorwegen - IJsland 1-1
IJsland won de voorbije twee groepswedstrijden en bleef zo knap overeind als nummer twee. Het laatste kunststukje moest een zege tegen Noorwegen worden, iets dat in september vorig jaar al eens was gelukt. Toen was Alfred Finnbogason een van de doelpuntenmakers, maar dinsdagavond begon hij op de bank. Een andere aanvaller uit de Eredivisie stond wél in de basis en scoorde ook: Kolbeinn Sigthórsson. Bij een aanval door het midden in de twaalfde minuut liep de Ajax-aanvaller slim weg bij zijn bewaker en met de rug naar het doel kreeg hij de bal aangespeeld. Sigthórsson leek zich vast te lopen, maar draaide zich razendsnel om en schoot al vallend met rechts binnen in de hoek.

De vreugde van het meegereisde IJslandse publiek was van korte duur. De Noren kwamen namelijk nog voor rust terug tot een gelijke stand. Na een prima aanval via Tarik Elyounoussi en Per Ciljan Skjelbred ontsnapte Daniel Braaten even aan de aandacht van de verdedigers. Ragnar Sigurdsson kon hem niet meer bijhouden en maakte nog net geen overtreding, waardoor Braaten het met hangen en wurgen af kon maken (1-1). Bij die gelijke stand bleef het, ondanks kansen voor beide kanten. IJsland bereikt nu de play-offs en wacht in spanning af, wie daarin de tegenstander zal zijn.

Zwitserland - Slovenië 1-0
De Zwitsers waren al zeker van deelname aan het toernooi van volgend jaar zomer, maar voor de Slovenen stond er nog genoeg op het spel. Tweede worden was een reële mogelijkheid, gezien de achterstand van een punt op IJsland. Belangrijk was dan wel om sowieso te winnen in Bern, waar Björn Kuipers de wedstrijdleiding in handen had. Zouden de Slovenen gelijkspelen, dan zou het WK ook nog bereikt kunnen worden, maar dan zouden zij nog verder afhankelijk zijn van de gebeurtenissen bij de andere wedstrijd in Oslo. Zover kwam het echter niet eens, want de Zwitsers grepen de zege. Granit Xhaka stond een kwartier voor het einde op, kreeg de bal achter zich langs gespeeld en joeg die toen met een heerlijke uithaal zomaar in de linkerhoek.

Bezig met laden …