voetbalzone

'Ik ben al vier jaar lang de snelste speler van Oekraïne'

Erik van Dam11 nov 2010, 07:06
Laatst bijgewerkt: 11 nov 2010, 07:06
Advertentie

Hoewel zijn naam bij weinigen herinneringen zal oproepen, voetbalt er diep in de Oekraïne een speler met Nederlandse roots. Sendley Sidney Bito (27) verdient zijn brood bij FK Tavriya Simferopol, momenteel de nummer acht van de Premier Liha en regerend bekerwinnaar. Vier jaar geleden verbrandde hij zijn schepen achter zich en verliet hij de reserves van Sparta Rotterdam voor Oost-Europa. De Pers zocht hem daar op. Ik heb het niet gemaakt in de Eredivisie. Dan word je afgeschreven.”

/

Ajax-trainer Martin Jol raakte volgens het dagblad onder de indruk van Bito, tijdens een toernooi op Curaçao. De in Willemstad geboren buitenspeler deed daaraan mee en viel in positieve zin op. Vier jaar geleden begon Bito aan zijn voetbalmissie buiten ons land. Hij keerde de reserves van Sparta de rug toe, aangezien er geen plaats voor hem was achter de drietrap Danny Koevermans-Ricky van den Bergh-Mustapha Riga, die aan de lopende band goals bracht voor de Kasteelclub.

“Hier ben ik iemand geworden. Ik heb het heel goed”, legt Bito uit. “Ik heb in de eredivisie niet gevoetbald, heb het daar niet gemaakt. Dan word je afgeschreven. Elk jaar ga ik een keertje naar Curaçao en dan vragen ze: waar voetbal je, Bito? Oekraïne? Waar is dat? Bij Rusland? Het is koud daar, toch? Hoe kun je daar voetballen? Klopt, in december kan het min 26 zijn. Maar dan ligt de competitie stil. Toen ik vier jaar geleden in september aankwam, was het 32 graden. Stond ik daar in mijn warme jas en trui. ‘Dit is toch niet koud?’, dacht ik toen.”

/

Via Stal Alchevsk arriveerde Bito bij Arsenal Kiev, Zakarpattya (verhuurd) en afgelopen zomer bij zijn huidige team, Tavriya. Dat team won vorig seizoen de bekerfinale van Metalurg Donetsk. Hoewel hij er maar weinig aan bod komt, lijkt hij het er uitstekend naar zijn zin te hebben. Bito rakelt een mooie anekdote op, terwijl hij het Nederlandse medium te woord staat. “Ik drink niet”, bezweert hij. “Maar er zijn genoeg voetballers hier die wel van een drankje houden. En dan ook pas om zes uur in hun bed liggen. Ik ken Artem Milevskiy een beetje. Die kan drinken, niet normaal."

"Maar toch staat hij de volgende dag om tien uur weer op het trainingsveld, alsof er niets is gebeurd. Al weet je niet hoeveel jaren zijn voetballichaam dat nog volhoudt.” Mocht zich ooit de kans voordoen om sportieve revanche te nemen in Nederland, dan lijkt de Antilliaanse buitenspeler helemaal klaar voor dat moment. “Ik lijk een gewone, onbekende jongen, die in Sparta 2 heeft gevoetbald. Maar als ik het goed doe tegen Shaktar of Dinamo, dan moet ik ook de eredivisie aankunnen. Ik ben al vier jaar lang de snelste speler van Oekraïne. Geef mij die kans maar”, waarschuwt hij vast. Komend weekend wacht wedstrijd zeventien van dit seizoen, thuis tegen Dynamo Kiev.

Bezig met laden …