voetbalzone

‘Ik ben geen rasechte Amsterdammer, maar wel een rasechte Ajacied’

Erik van Dam30 jan 2016, 09:34
Laatst bijgewerkt: 30 jan 2016, 09:34
Advertentie

Iets meer dan twee jaar geleden beleefde Jaïro Riedewald een sensationeel debuut in de Eredivisie. De verdediger kwam er tien minuten voor tijd in tegen Roda JC en scoorde in de slotfase zomaar twee keer voor Ajax: daarmee werd een 1-2 zege veiliggesteld. Inmiddels is Riedewald twee jaar ouder en wijzer, is hij Oranje-international en enkelvoudig kampioen. Hij is qua karakter echter niet veranderd, vindt hij.

voetbalzone

Ten tijde van zijn debuut in het eerste van Ajax woonde hij bij zijn ouders thuis in Hoofddorp. Inmiddels is hij op zichzelf gaan wonen, maar niet ver van zijn ouderlijk huis. Hij moest aanvankelijk wennen aan de manier waarop het er in Amsterdam aan toegaat. “Alles gaat hier een stukje sneller, de mensen zijn wat vlotter, gehaaider. Ik kwam uit een dorp, dus moest daar echt wel aan wennen.”

“Inmiddels voel ik me hier hartstikke thuis”, zegt Riedewald echter op de clubsite van Ajax. “Ik ben er natuurlijk ook bijna elke dag. Ik kan trouwens ook echt genieten van de stad, de mensen, de drukte en de gezelligheid. Toch heb ik er heel bewust voor gekozen om er niet te gaan wonen. Ik ben iemand die rust nodig heeft. Chaos is niet aan mij besteed. Ik ben misschien geen rasechte Amsterdammer, maar wel een rasechte Ajacied.”

Hoewel zijn leven nu soms best hectisch is, kijkt Riedewald met plezier terug op de afgelopen jaren. “Dit is wat ik het liefste doe. Alles zit in de vierde versnelling, het gaat zo hard”, merkt de negentienjarige verdediger op. Zo nu en dan heeft hij een moment voor zichzelf nodig, ook om niet met voetbal bezig te zijn. “Dan ga ik naar m’n ouders of spreek ik met vrienden af. Zij zien mij als Jairo. Niet als Jairo Riedewald van Ajax. Dat is een groot verschil. Bij hen kan ik volledig mezelf zijn. Ik heb vriendschappen die al jarenlang meegaan. Dat betekent heel veel voor me. We hebben elkaar zien opgroeien.”

Bezig met laden …