voetbalzone

'Ik dacht dat ik overvallen zou worden, maar hij pakte een telefoon'

Daniel Cabot Kerkdijk04 dec 2015, 09:29
Laatst bijgewerkt: 04 dec 2015, 09:29
Advertentie

Lionel Messi, Alessandro Florenzi en Wendell Lira maken in januari kans op de Puskas Award. Laatstgenoemde is de grote onbekende: een 26-jarige aanvaller van Vila Nova. Het doelpunt van de Braziliaan in dienst van Goianesia, een halve omhaal in de lucht, maakt kans om tot het beste doelpunt van het kalenderjaar te worden uitgeroepen.

voetbalzone

Wendell Lira wist niet wat hem overkwam toen bekend werd dat hij een van de tien genomineerden was. "De telefoon ging telkens over, er was geen houden meer aan. Ik kreeg veel WhatsApp-berichten, het hield maar niet op", vertelt de aanvaller in gesprek met Goal. "Ik keek wat er aan de hand was en ik zag dat het felicitaties waren. Ik dacht eerst dat het een grap was, maar ik kreeg links doorgestuurd en toen geloofde ik het pas. Ik was in shock."

De verbazing bij Wendell Lira werd nog groter toen bekend werd dat hij bij de laatste drie genomineerden zat, samen met topvoetballers als Florenzi en viervoudig Ballon d'Or-winnaar Messi. "Dat was zo'n grote shock. Ik verliet mijn huis rond middernacht en opeens stond er iemand voor me. Ik dacht ik de klos was, dat ik overvallen zou worden. Maar hij haalde een telefoon uit zijn zak en wilde een foto. Daarna vertelde hij mij dat ik bij de finalisten zat."

"Het is een eer dat ik ook buiten Brazilië erkenning krijg. Dit is een droom, dit had ik niet verwacht." Wendell Lira zal volgende maand in Zürich de crème de la crème ontmoeten. "Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar... Stel je eens voor! Alleen maar topspelers om me heen. Ik heb nog een oud pak, maar ik zal nu een nieuw pak moeten kopen. Ronaldo is mijn idool. Ik wil met hem op de foto, met iedereen. Misschien heeft hij het wel over mijn doelpunt."

Wendell Lira speelt nu voor Vila Nova, op het derde niveau van Brazilië. Als zeventienjarige was hij dicht bij een overgang naar AC Milan, dat destijds anderhalf miljoen euro naar Goias wilde overmaken. De Braziliaanse club verleende echter geen medewerking en een jaar later liep hij een zware knieblessure op. Hij werd nooit meer de oude en versleet daarna tal van kleinere clubs in zijn vaderland.

Bezig met laden …