voetbalzone

‘Ik hoop op een dag de leider te kunnen worden van Manchester United’

Gijs Freriks11 nov 2015, 21:00
Laatst bijgewerkt: 11 nov 2015, 21:00
Advertentie

Manchester United zit dun in de verdedigers, want Antonio Valencia, Paddy McNair en Luke Shaw zijn geblesseerd en voor het duel met Crystal Palace (0-0) van afgelopen zaterdag was Matteo Darmian geschorst. Manager Louis van Gaal nam daarom onder anderen Axel Tuanzebe op in de selectie; de zeventienjarige stopper kwam echter niet in actie.

voetbalzone

“De ervaring van het meereizen en het trainen met het team en het meemaken van de teambesprekingen is belangrijk voor de leercurve van een speler”, zei Van Gaal daarover. Tuanzebe trainde dit seizoen al enkele keren mee met de hoofdmacht en wordt gezien als een van de grootste talenten van Carrington. Hij werd in mei nog verkozen tot de Jimmy Murphy Young Player of the Year en trad daarmee in de voetsporen van onder anderen Ryan Giggs, Paul Scholes, Phil Neville, Wes Brown, Giuseppe Rossi en Danny Welbeck.

“Hij was een geweldige jongen. Hij was ijverig en erg populair onder de rest van de scholieren”, herinnert Joanne Holt zich, gymleraar en voormalig trainer van het schoolelftal van de St. Cuthbertschool te Rochdale. “We weten dat United hem al in de smiezen had voordat hij bij ons speelde en op zijn achtste ging hij uiteindelijk naar Manchester, maar hij schepte nooit op over zijn geweldige prestaties”, aldus Holt in een interview met de Manchester Evening News.

Van Gaal zou in de geboren Congolees al de toekomstige vervanger van de tegenvallende Marcos Rojo zien en David Stowell, de presentator van het clubkanaal, sprak zich ook al lovend uit over de tiener: “Als je zijn speelstijl met topverdedigers als Nemanja Vidic en Rio Ferdinand zou moeten vergelijken, dan lijkt hij wat mij betreft meer op Ferdinand. Hij is eerder een voetballer dan een schoffelaar. Hij is lang, snel en kan een tegenstander op verschillende manieren afstoppen.”

Tuanzebe, vorig seizoen de aanvoerder van Man United Onder-18, liet na het duel met Palace een korte reactie achter aan MUTV: “Ik heb de selectie gehaald, maar dat is nu voorbij. Ik moet nu door naar de volgende stap. Ik neem deze ervaring gewoon mee in mijn proces. Kritiek? Daar kan ik tegen. Kritiek is eigenlijk net zo handig als lof, want je weet dan waar je aan moet werken om beter te worden. Ik hoop mij te ontwikkelen en geloof dat ik op een dag de leider van deze club kan worden. Dat is mijn ultieme droom.”

Bezig met laden …