voetbalzone

‘Ik koester de dag dat 20.000 Nederlandse fans mij uitlachten door Cruijff’

Erik van Dam25 mrt 2016, 11:57
Laatst bijgewerkt: 25 mrt 2016, 11:57
Advertentie

Jan Olsson was achttien jaar actief als voetballer, maar werd met name bekend om één specifiek moment. In de WK-wedstrijd tussen Nederland en Zweden op 19 juni 1974 werd Olsson het allereerste slachtoffer van de draaibeweging van Johan Cruijff, die hij later nog vele malen zou herhalen. Olsson werd er wereldberoemd door en vindt het tot op de dag van vandaag niet erg dat hij diende als het proefkonijn van Cruijff in 1974.

“Johan Cruijff bezorgde mij het meest trotste moment van mijn leven”, schrijft Olsson vrijdag in The Times, een dag na het overlijden van Cruijff. “Hij bezorgde me mijn eigen kleine plekje in de geschiedenisboeken en gaf mensen een reden om mijn naam te onthouden, zelfs tot de dag van vandaag. Het was me een eer om met hem op één veld te staan, toen hij die draai maakte die zijn naam draagt.”

“Ik zal de dag altijd koesteren waarop 20.000 Nederlandse fans mij uitlachten door wat Cruijff deed”, gaat Olsson verder. “Ik heb de beelden van dat WK uit 1974 talloze keren teruggekeken, ook met vrienden en familie. Ze moeten er iedere keer weer om lachen, en ik ook. Ik had geen schijn van kans tegen hem. Ik heb in mijn loopbaan tegen veel spelers gestaan, maar hij was de beste van allemaal”, verzekert de Zweed.


Bezig met laden …