voetbalzone

‘Ik kon de drugsindustrie ingaan of gaan sporten en koos voor het laatste’

Gijs Freriks16 nov 2014, 10:00
Laatst bijgewerkt: 16 nov 2014, 10:00
Advertentie

Joey Barton had een relatief groot aandeel in de promotie van Queens Park Rangers en is ook dit seizoen een belangrijke kracht bij de club uit Londen. De 32-jarige middenvelder wil tegenwoordig nog weleens de media halen door een snedige uitspraak, maar vroeger haalde hij heel wat meer kattenkwaad uit. De Engelsman belandde zelfs een tijdje in de gevangenis.

voetbalzone

De enkelvoudig international groeide net als onder anderen Steven Gerrard op in probleemwijk St. John’s nabij Liverpool. Aldaar werden problemen niet met woorden, maar met de vuisten opgelost en Barton leerde dan ook nooit om zijn woede onder controle te krijgen. Zo drukte hij in 2004 een sigaret uit in het oog van een ploeggenoot bij Manchester City, viel hij een jaar later een supporter aan en liet hij in september 2006 zijn ontblote achterwerk zien aan het publiek van Everton.

Barton kreeg in datzelfde seizoen ook nog een spreekverbod nadat hij zich in de media kritisch had uitgelaten over enkele medespelers en nog geen maand later molesteerde hij Ousmane Dabo. Barton werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. In 2007 sloeg Barton tijdens een avondje stappen een man in elkaar en niet veel later sloeg hij een tiener in het gezicht. De verschoppeling moest daarvoor tien weken zitten. Sinds een paar jaar spreekt de voetbalwereld niet meer over de crimineel, maar over de voetballer Barton.

Barton, die ook nog voor Newcastle United en Olympique Marseille speelde, beseft dat zijn carrière er heel anders had uit kunnen zien als hij zich niet zo vaak had laten gaan. “Ik had drie keuzes: ik kon in een simpel handbedrijf gaan werken, kon de drugsindustrie ingaan of gaan sporten. Ik moest die keuze maken in een tijd dat ik mijn vrienden zag drinken en zag experimenteren met drugs. Ik dacht: als ik dat doe, dan zal ik nooit het leven kunnen leiden dat ik wil leiden”, zegt hij in de Daily Mirror.

“Ik was getalenteerd, maar mijn vrienden kwamen op het verkeerde pad terecht. Toen ik een jaar of 23, 24 was, was mijn broer betrokken bij de moord op een donkere jongen. Het was mijn neef die die jongen heeft vermoord. Mijn broer was erbij, met nog een paar gasten. Zij zitten in de cel, en terecht. Het enige wat zij deden was wiet roken, auto’s stelen en af en toe naar school gaan. Gelukkig kon ik mij vasthouden aan het voetbalwereldje, dat is het verschil”, besluit Barton.

Bezig met laden …