voetbalzone

'Ik zoek overal en dus ook in Nederland, ook in de Jupiler League'

Peter Nusselder08 jul 2011, 10:11
Laatst bijgewerkt: 08 jul 2011, 10:11
Advertentie

John van ’t Schip heeft als trainer van Melbourne Heart niet alleen de taak gekregen om zijn ploeg ‘Nederlands’ te laten voetballen, maar dient daar ook de juiste spelers bij te zoeken. De coach van de Australische club is daar sinds oktober 2009 druk mee. “Het was een enorm karwei. Ik ben in alle staten van Australië geweest. Noord, zuid, oost, west. Ook bij de statenkampioenschappen heb ik naar spelers gezocht”, vertelt de Nederlander aan aan OnsOranje.

/

De 41-voudig Oranje-international moest daarbij ook nog rekening houden met diverse regels. “In Australië hebben ze een salarisplafond”, legt Van ’t Schip uit. “En we mogen maar vijf buitenlanders in de selectie hebben.” De trainer klaagt overigens niet. “Van tevoren wist ik waar ik aan begon.” Buitenlandse versterkingen zocht de Nederlandse oefenmeester logischerwijs ook in zijn vaderland.

“Ik zoek overal en dus ook in Nederland. En dan ook in de Jupiler League. Voetballers moeten het avontuur aan willen gaan. Vanuit Australië is het ook eenvoudiger om de overstap te maken naar bijvoorbeeld Azië. Zoals Bas van den Brink heeft gedaan”, doelt de trainer op de voormalig FC Utrecht-verdediger. “Die kon aan de slag in Zuid-Korea.”

Voor Van ’t Schip is het een voordeel dat Nederlandse voetballers bekend zijn met de speelwijze die hij wil hanteren. “Ik stel vleugelspelers op en het positiespel moet in orde zijn. Een goede voetbalopleiding zoals in Nederland hebben de meeste spelers niet gehad. Het is veel bijschaven. Ik leer ze om andere oplossingen te zoeken in het veld. Dat is een hele omschakeling voor de meeste spelers.”

Bezig met laden …