In beeld: de 25 beste Belgen die ooit in de Eredivisie speelden
Bart Kruyt17 dec 2013, 07:15
Laatst bijgewerkt: 17 dec 2013, 07:15
Advertentie
In beeld: de 25 beste Belgen die ooit in de Eredivisie speelden
Hij werd geboren in Brasschaat, maar speelde nooit een wedstrijd in België. Gill Swerts doorliep de opleiding van Feyenoord en stond ook nog onder contract bij Excelsior, ADO Den Haag, Vitesse, AZ, weer Feyenoord en momenteel NAC Breda. Swerts heeft ook een kampioenschap achter zijn naam staan, in 2009 met AZ.
Nog een Belg die kampioen van Nederland werd met AZ: Sébastien Pocognoli. De aanvallend ingestelde linksback speelde tweeënhalf jaar in Nederland, voordat Standard Luik hem terug naar België haalde. Inmiddels speelt Pocognoli voor Hannover 96.
Benjamin De Ceulaer stond bekend als een van de grootste talenten van België en dwong in 2005 een transfer naar Feyenoord af. Mede door blessureleed bracht ’Benji’ in Rotterdam en later bij RKC Waalwijk niet wat er van hem verwacht werd, maar voetballen kan hij zeker. De Ceulaer zit nu bij Racing Genk, getraind door Mario Been.
Marc Degryse was basisspeler bij Sheffield Wednesday, maar vertrok desondanks al na een jaar in Engeland naar PSV. Hij werd in zijn eerste jaar in Nederland direct kampioen, maar kwam in zijn tweede seizoen minder aan spelen toe, waarna hij terugkeerde naar België.
Bij Ajax wordt hij gezien als een van de grootste miskopen ooit, maar Tom Soetaers heeft toch ook veel goede dingen laten zien in Nederland. Zeker bij Roda JC Kerkrade maakte de aanvaller veel indruk en in Limburg verdiende hij dan ook een transfer naar Ajax. Daar kwam hij niet uit de verf en na zeventien competitieduels ging Soetaers terug naar België, naar Racing Genk.
Nog zo’n Belg die niet slaagde bij Ajax, maar toch zeker zijn kwaliteiten had. Wesley Sonck moest onder Ronald Koeman vaak als rechtsbuiten spelen, maar was toch gewoon een echte spits. Sonck bleef slechts anderhalf jaar bij Ajax, waarmee hij in 2004 nog wel kampioen van Nederland werd.
Bob Peeters ging voor omgerekend ruim zes miljoen euro van Roda JC naar Vitesse, in de zomer van 2000. De lange aanvaller stond bekend als een zeer balvaste spits, die in Arnhem echter niet zijn moyenne uit zijn periode in Kerkrade haalde. In totaal was hij goed voor 56 goals op de Nederlandse velden. Hij speelde daarna voor Milwall, Racing Genk en Lierse SK.
Stein Huysegems kende zijn beste periode bij AZ, waarmee hij in 2005 de halve finale van de UEFA Cup bereikte. De aanvaller speelde later ook nog voor Feyenoord, FC Twente en Roda JC Kerkrade, maar bij die clubs ging het minder goed.
Nee, zijn periode bij Feyenoord werd geen succes, maar natuurlijk hoort Bart Goor in het rijtje met beste Belgen die ooit in de Eredivisie speelden. De middenvelder speelde 78 interlands voor de Belgische ploeg en was ook enkele jaren aanvoerder. Dat was hij ook bij Feyenoord, maar Goor bleef niet langer dan een jaar in De Kuip.
Jelle Van Damme maakte al op jonge leeftijd zijn debuut voor Germinal Beerschot en verdiende er een transfer naar Ajax. In Amsterdam moest hij vaak Maxwell voor zich dulden, maar Van Damme kan toch terugkijken op een mooie loopbaan. Hij speelde nog voor Southampton, Werder Bremen, Anderlecht en Wolverhampton Wanderers en zit nu bij Standard Luik.
Stefaan Tanghe beleefde zijn beste jaren in het shirt van FC Utrecht. Hij scoorde veel voor een middenvelder (40 keer in 160 wedstrijden) en had ook de nodige assists in huis. Bovendien won FC Utrecht mede dankzij hem twee KNVB Bekers én de Johan Cruijff Schaal.
Thomas Buffel verhuisde al op zestienjarige leeftijd naar Rotterdam en maakte bij Excelsior zijn debuut in het betaalde voetbal. Vervolgens keerde hij terug naar Feyenoord, waarvoor hij tot 34 goals in 80 competitieduels kwam. Hierna vertrok Buffel naar Glasgow Rangers.
’Hij kan toveren! Ti-ta-tovenaar!’ Moussa Dembélé liet prachtige dingen zien op de Nederlandse velden en zijn goal met AZ tegen Willem II zal niet snel vergeten worden. Dembélé werd met AZ ook kampioen van Nederland en speelt sinds 2010 in de Premier League.
Dries Mertens bouwt zijn loopbaan geleidelijk aan op: van AGOVV naar FC Utrecht, van FC Utrecht naar PSV en van PSV naar Napoli. De Italianen betaalden 9,5 miljoen euro voor de kleine Belg, die tot dusver 22 interlands voor ’de Rode Duivels’ speelde.
Feyenoord had ook interesse, maar het was PSV dat Gilles De Bilde in 1997 naar Nederland haalde. De aanvaller kwam tot 24 doelpunten in 49 competitiewedstrijden, voordat hij zijn loopbaan vervolgde bij Sheffield Wednesday.
Het was een opvallende transfer: van AGOVV Apeldoorn naar FC Twente. Nacer Chadli paste zich echter moeiteloos aan en groeide in Enschede uit tot een van de beste aanvallers in de Eredivisie. In de zomer ging hij naar Tottenham Hotspur, waar hij zondag nog in de basis stond tegen Liverpool.
Als Maarten Martens niet zoveel last had gehad van blessures, dan had hij nu vast meer dan negen interlands achter zijn naam staan: daar zijn wij van overtuigd. De middenvelder deed het uitstekend bij RKC Waalwijk en speelt al sinds 2006 voor AZ. Met die club werd hij in 2009 kampioen en vorig seizoen werd de KNVB Beker gepakt.
Bart Goor gaf Feyenoord het advies om in 2005 werk te maken van de komst van Timmy Simons, maar de Rotterdammers hadden niet voldoende geld voor de middenvelder. PSV had dat wél en Simons werd in vijf jaar in Nederland drie keer kampioen. De stofzuiger kwam tot 94 interlands voor België.
Toby Alderweireld kwam in 2004 in de jeugdopleiding van Ajax terecht en maakte in januari 2009 zijn debuut in de Eredivisie. De verdediger kwam tot 128 competitiewedstrijden voor de Amsterdammers, voordat hij werd verkocht aan Atlético Madrid.
Stijn Vreven, cultheld van FC Utrecht die ook nog voor Vitesse en ADO Den Haag uitkwam. De vleugelverdediger met de paardenstaart stond bekend om zijn fanatieke manier van verdedigen en zijn tomeloze inzet, waarmee hij diverse tegenstanders gek maakte. In 2003 won hij met Utrecht de KNVB Beker.
In zijn eerste seizoen bij NEC werd Björn Vleminckx vooral uitgelachen, maar in zijn tweede seizoen in Nederland ging het een stuk beter. De spits maakte 23 doelpunten in 31 competitieduels en werd daarmee topscorer van de Eredivisie. Vleminckx verdiende een transfer naar Club Brugge, maar slaagde daar niet en speelt op het moment in Turkije.
Thomas Vermaelen maakte op 15 februari 2004 tegen FC Volendam zijn debuut voor Ajax, maar wist niet direct door te breken bij de Amsterdammers. De verdediger werd een jaar verhuurd aan RKC Waalwijk en kwam sterker dan ooit terug. Vermaelen groeide uit tot aanvoerder van Ajax en verdiende in 2009 een droomtransfer naar Arsenal, waar hij nog altijd speelt.
Net als Thomas Vermaelen speelde ook Jan Vertonghen een seizoen voor RKC Waalwijk. De verdediger scoorde toen nog tegen Ajax, dat daardoor met 2-2 gelijk speelde tegen RKC en op doelsaldo het kampioenschap misliep. In de zomer van 2007 keerde Vertonghen terug naar Ajax en ook hij werd aanvoerder van de ploeg. De Belg werd twee keer kampioen en speelt sinds vorig jaar bij Tottenham Hotspur.
Eric Gerets speelde tussen 1985 en 1992 200 wedstrijden voor PSV en werd in totaal liefst zes keer kampioen van Nederland. Hij won met PSV ook de Europa Cup 1 en is daarmee de meest succesvolle Belg op de Nederlandse velden. Maar de beste?
Nee, Luc Nilis is in onze ogen de beste Belgische voetballer die ooit op de Nederlandse velden heeft gespeeld. De aanvaller liet de fans van PSV zes seizoenen lang genieten van zijn kwaliteiten en werd in 1995 gekozen tot voetballer van het jaar in de Eredivisie. Ook werd hij twee keer topscorer van Nederland. Een dubbele beenbreuk bij Aston Villa maakte een pijnlijk einde aan zijn carrière.