voetbalzone

In beeld: de 32 bondscoaches op het WK gerangschikt naar eremetaal

Thijs Post31 mei 2014, 08:15
Laatst bijgewerkt: 31 mei 2014, 08:15
Advertentie
In beeld: de 32 bondscoaches op het WK gerangschikt naar eremetaal
0 prijzen - Volker Finke, Kameroen - De 66-jarige Finke is bijzonder ervaren: reeds sinds 1975 is hij actief als trainer. Zo was de Duitser zestien jaar lang onafgebroken coach van SC Freiburg. Meer een culttrainer dan een prijzenpakker, dus.
0 prijzen - Sabri Lamouchi, Ivoorkust - De Fransman is sinds 2012 werkzaam bij de nationale ploeg van Ivoorkust. Het is zijn eerste klus als trainer.
0 prijzen - Niko Kovac, Kroatië - Kovac verving de in eigen land onpopulaire Igor Stimac. Eitje dus. Zijn eerste wedstrijd was de gewonnen play-off met IJsland. Prijzen pakte de oud-voetballer dus nog niet.
0 prijzen - Marc Wilmots, België - We kunnen het de bondscoach van de Belgen niet kwalijk nemen dat hij nog geen prijzen heeft gepakt: hij is immers net begonnen.
0 prijzen - Hong Myung-Bo, Zuid-Korea - Hij was aanvoerder op het succesvolle WK van 2002, onder leiding van Guus Hiddink. Een van de beste Zuid-Koreaanse spelers ooit, maar prijzen pakken als coach deed hij nog niet.
0 prijzen - Safet Susic, Bosnië - In 2010 werd hij verkozen tot beste speler aller tijden van Paris Saint-Germain. Mooi, maar prijzen als trainer leverde het hem nog niet op. Dat Bosnië aanwezig is op het WK is natuurlijk al hartstikke mooi.
0 prijzen - Reinaldo Rueda, Ecuador - Rueda leidde Honduras naar het WK van 2010, een fantastische prestatie. Honduras is er opnieuw bij, maar Rueda is niet langer de coach. Hij stapte over naar Ecuador.
0 prijzen - James Kwesi Appiah, Ghana - Hij weet niet beter: sinds 2007 is hij assistent van de nationale ploeg en tegenwoordig is hij de eindverantwoordelijke.
2 promoties, Cesare Prandelli, Italië - Een promotie, mogen we dat eigenlijk wel een prijs noemen? Vooruit, anders blijft er zo weinig over om voor te juichen voor Prandelli. De man die in 2012 tweede werd op het EK promoveerde met Verona en Venezia naar de Serie A.
1 bekertoernooi - Carlos Quieroz, Iran - Wat een vreemde trainerscarrière heeft die Quieroz toch. Rechterhand van Sir Alex Ferguson bij Manchester United, hoofdcoach van Real Madrid (daar pakte hij zijn enige prijs) en nu bij Iran…
1 Afrika Cup - Stephen Keshi, Nigeria - Met zijn land pakte Keshi in 2013 de Afrika Cup, een prachtige prestatie. Nu mag hij het laten zien op het WK; het mooiste podium van allemaal.
1 Gold Cup - Jürgen Klinsmann, Verenigde Staten - De kampioen van Noord-Amerika. Dat is de enige prijs die Klinsmann pakte als trainer? Jazeker, want bij Bayern München kwam er niet veel van terecht.
1 bekertoernooi, 1 Afrikaanse Champions League - Vahid Halilhodzic, Algerije - De Bosniër heeft alweer een heel leven achter zich op trainersgebied. Hij begon in 1990 en diende onder meer Lille, Paris Saint-Germain en Trabzonspor.
2 bekertoernooien - Paulo Bento, Portugal - De eerste vier seizoenen als trainer bracht Bento door bij Sporting Portugal. Hij pakte twee keer de beker en sinds 2010 mag hij het bij de nationale ploeg laten zien.
3 WK’s Onder-20 - José Pékerman, Colombia - Behangen als coach is Pékerman, de eindverantwoordelijke bij Colombia, niet. Terwijl hij in het verleden toch ook al bondscoach was van Argentinië.
1 landstitel - Miguel Herrera, Mexico - De Mexicanen speelden geen fijne kwalificatiereeks, maar in de play-offs werd Nieuw-Zeeland met 9-3 verslagen. Coach Herrera is een ervaren jongen (hij is al coach sinds 2002), maar veel prijzen pakte hij nog niet. Met América werd hij kampioen van Mexico.
1 landstitel - Luis Fernando Suárez, Honduras - Goed, erg bijzonder is het kampioenschap van Colombia misschien niet, maar Suárez heeft tenminste een prijs. Verwacht niet dat hij er met Honduras een bij weet te pakken komende zomer.
1 landstitel, 1 bekertoernooi - Joachim Löw, Duitsland - Löw is al sinds 2006 actief al bondscoach van Duitsland en daarmee is hij een van de meest ervaren bondscoaches ter wereld. Voordat hij aan de slag ging bij de Duitsers pakte hij twee prijzen: een landstitel (Austria Wien) en een beker (VfB Stuttgart).
1 landstitel, 1 Copa Libertadores, 1 Copa América - Óscar Tabárez, Uruguay - Voor de tweede keer staat Tabárez aan het roer van Uruguay. Nu sinds 2006. In 2011 won hij de Copa América met Uruguay, nu gaat men voor het hoogste. Dan moet Luis Suárez wel fit zijn, zo lijkt ons.
1 landstitel, 1 Asian Cup - Alberto Zaccheroni, Japan - Hij is al sinds het begin van de jaren 80 bezig en hij pakte toch maar twee prijzen. En nog een kleiner toernooi met de nationale ploeg van Japan, maar die tellen we voor het gemak maar even niet mee.
1 landstitel, 3 bekertoernooien - Fernando Santos, Griekenland - De Portugees is al geruime tijd actief als trainer en op het WK mag hij het laten zien met de Grieken. Of het een succesverhaal wordt… Dat lijkt ons toch niet. Hij pakte vier prijzen in zijn carrière, verdeeld over FC Porto en AEK Athene.
1 landstitel, 4 bekertoernooien, 1 promotie - Didier Deschamps, Frankrijk - Je zou bijna vergeten dat Deschamps alweer sinds 2001 aan de weg timmert als trainer. Achtereenvolgens AS Monaco, Juventus, Olympique Marseille en nu dus de nationale ploeg had hij onder zijn hoede.
3 landstitels, 1 Copa Sudamericana - Jorge Sampaoli, Chili - Met zijn club Universidad de Chile was Sampaoli succesvol en daardoor mocht hij het proberen bij de nationale ploeg. De tegenstander van Nederland heeft een uitstekend team… Te lastig voor Oranje?
6 landstitels - Jorge Luis Pinto, Costa Rica - De man die Costa Rica op het WK gaat leiden pakte zijn prijzen in Colombia, Costa Rica, Peru en Venezuela. Het moet gezegd worden: we hebben de Apertura en de Clausura (voorjaars- en najaarskampioenschap) beide meegerekend, zodat hij wat meer kans had op titels.
6 landstitels, 1 Champions League van Oceanië - Ange Postecoglou, Australië - Wij kennen Postecoglou misschien niet zo goed, maar ‘Down Under’ is het een ervaren en bekende jongen. Hij pakte zijn landstitels met de Australische clubs South Melbourne en Brisbane Roar.
6 titels, 1 Copa Libertadores - Alejandro Sabella, Argentinië - In Argentinië pakte Sabella prijs na prijs, maar dat is misschien ook niet zo gek als coach van topclubs River Plate en Estudiantes. Op het WK moet het gebeuren met Argentinië. De selectie is uiterst talentvol, het hol van de leeuw vraagt erom.
8 landstitels, 2 bekertoernooien - Roy Hodgson, Engeland - De prijzenkast van Hodgson ziet er indrukwekkend uit. Schijn bedriegt een beetje: hij pakte zijn prijzen met Halmstads BK, Malmö FF en FC Kopenhagen.
7 landstitels, 1 Champions League - Fabio Capello, Rusland - Wat betreft prijzen staat Capello op grote hoogte. Zo werd hij zeven keer landskampioen en dat deed hij met fantastische clubs: AC Milan, Real Madrid en AS Roma.
2 landstitels, 1 WK, 1 Copa Libertadores, talloze andere bekertoernooien - Luiz Felipe Scolari, Brazilië - De grootste prijs pakte de huidige bondscoach van Brazilië in 2002: met de nationale ploeg werd hij wereldkampioen. Komend WK kan hem maken of breken. Winnen is een held voor het leven, verliezen is voor altijd een getekende ziel.
7 landstitels, 3 bekertoernooien, 1 Champions League, 1 UEFA Cup, talloze andere prijzen - Louis van Gaal, Nederland - In Van Gaal heeft Nederland een van de meest succesvolle trainers aller tijden. Waar Van Gaal komt, worden prijzen gepakt. En nu maar hopen dat het lukt met Oranje. En komend seizoen met Manchester United, natuurlijk.
9 landstitels, 2 Champions Leagues, 6 bekertoernooien, talloze andere prijzen - Ottmar Hitzfeld, Zwitserland - Uiterst succesvol, zo kunnen we de coach van de Zwitsers wel noemen. Beroep in het verleden: succescoach van Bayern München en Borussia Dortmund.
2 landstitels, 2 Champions Leagues, 1 EK, 1 WK - Vicente del Bosque, Spanje - Del Bosque heeft op werkelijk alle vlakken prijzen gepakt. Met Real Madrid, met de nationale ploeg van Spanje… Waarom hij hoger staat dan bijvoorbeeld Van Gaal? Tja, die eindtoernooien met de nationale ploeg… Nog een WK maakt het werk helemaal over voor de supercoach.