voetbalzone

In beeld: de duurste selecties op het WK in Brazilië

Matthijs van Laar12 jun 2014, 08:15
Laatst bijgewerkt: 12 jun 2014, 08:15
Advertentie
In beeld: de duurste selecties op het WK in Brazilië
De EK’s van 2008 en 2012 en de WK’s van 2006 en 2010 werden gewonnen door de selectie die de meeste marktwaarde vertegenwoordigde. Drie keer Spanje, één keer Italië. Met die wijsheid lijkt het eenvoudig om de winnaar in Brazilië nu al aan te wijzen. De grote vraag: welk land beschikt over de duurste selectie? We zetten de twintig meest waardevolle selecties aan de hand van de gegevens van ’Transfermarkt’ op een rijtje.
20. Japan - Veel spelers die bondscoach Alberto Zaccheroni selecteerde zijn actief in de eigen J-League, waardoor hun transferwaarde in de regel niet al te hoog is. De 23 ’Blauwe Samurai’ zijn gezamenlijk 98 miljoen euro waard.
19. Bosnië-Herzegovina. De selectie van de WK-debutant is 114 miljoen euro waard, maar bijna de helft daarvan komt op het conto van twee spelers: Edin Dzeko en Miralem Pjanic. Het duo tikt gezamenlijk bijna de vijftig miljoen aan.
18. Kameroen. De ’Ontembare Leeuwen’ beschikken vrijwel altijd over een aardig elftal, maar behoudens het legendarische WK in 1990, valt het in de regel tegen. Als we de marktwaarde (120 miljoen euro) als voorspeller gebruiken, eindigt het toernooi ook dit keer in de groepsfase.
17. Ivoorkust. De grote (en duurste) ster van Ivoorkust was tot het WK van 2010 altijd Didier Drogba, maar die tijden zijn geweest. Yaya Touré is de man om wie het draait en met zijn transferwaarde van ruim dertig miljoen euro draagt hij voor een groot deel bij aan de totaalwaarde van de selectie: 121,5 miljoen euro.
16. Chili. De gevreesde tegenstander van Oranje is 139,5 miljoen euro waard en ook hier is dat vooral toe te schrijven aan een paar absolute sterren. Juventus’ Arturo Vidal moet volgens de schattingen 45 miljoen euro opleveren, Barcelona’s Alexis Sánchez ruim 30 miljoen.
15. Zwitserland. Geen echte uitschieters binnen de selectie van Ottmar Hitzfeld, die een marktwaarde van 178 miljoen euro vertegenwoordigt. Een ploeg om in de gaten te houden, zeker omdat de groep met Frankrijk, Ecuador en Honduras zo op het oog veel mogelijkheden biedt.
14. Rusland. Alle 23 spelers die Fabio Capello heeft opgeroepen zijn actief in de eigen competitie. Hun gezamenlijke waarde wordt geschat op 184 miljoen euro. Ook de Russen zitten in een groep met mogelijkheden: België, Algerije en Zuid-Korea fungeren als tegenstander.
13. Colombia. Sinds 1998 nooit meer op een WK, maar in 2014 mag er veel verwacht worden van de Zuid-Amerikanen. Dat blijkt ook wel uit de totale waarde van de spelersgroep die bondscoach José Pekerman tot zijn beschikking heeft: 190 miljoen euro. En dan is Radamel Falcao er nog niet eens bij...
12. Kroatië. Mannen als Luka Modric, Ivan Rakitic en Mario Mandzukic maken dat het Kroatische volk hoop mag koesteren, ook al zijn de ’Brazilianen van de Balkan’ veroordeeld tot een groep met onder meer, inderdaad, Brazilië. De selectie van Niko Kovac is 193 miljoen euro waard.
11. Nederland. Slecht nieuws: met marktwaarde als voorspeller van succes, haalt Oranje dit jaar niet de laatste acht. Goed nieuws: Nederland is het eerste land dat de barrière van 200 miljoen euro (207,5) slecht. Robin van Persie is met ruim veertig miljoen euro naar schatting de duurste international.
10. Uruguay. De halve finalist van 2010 vertegenwoordigt een totaalwaarde van 217,5 miljoen euro en dat is vooral te danken aan Edinson Cavani en Luis Suárez. Het dodelijke spitsenduo overschrijdt gezamenlijk met gemak de grens van honderd miljoen.
9. Portugal. Je moet er als Portugees niet aan denken dat Cristiano Ronaldo er niet bij is, want eerlijk is eerlijk: succes in Brazilië staat of valt met de aanwezigheid van de onbetwiste superster van de ’Seleçao das Quinas’. Het is dan ook niet vreemd dat hij met zijn ruim honderd miljoen euro een groot deel van de totale marktwaarde van 297 miljoen euro voor zijn rekening neemt.
8. Italië. In 2006 nog de meest waardevolle selectie (en uiteindelijk winnaar), maar de teloorgang van de Serie A vindt ook zijn weerslag op de marktwaarde van de Italiaanse spelers. Desondanks is ’la Squadra Azzurra’ in haar totaliteit nog altijd 323 miljoen euro waard.
7. Engeland. Ja, de verwachtingen in eigen land zijn wederom torenhoog en ja, bondscoach Roy Hodgson beschikt op papier over grote namen. Met een marktwaarde van 334 miljoen euro mag ook wel verwacht worden dat de Britten ver gaan reiken. Kwartfinale? Halve finale? We gaan het zien.
6. België. BOEM! Jarenlang was het kommer en kwel bij onze zuiderburen, maar daar staan ze dan: trots op de ’Rode Duivels’, en met recht. Marc Wilmots kan kiezen uit een keur aan internationale topspelers en -talenten, die gezamenlijk 349 miljoen euro waard zijn. Wordt de eerste WK-deelname sinds 2002 het grote succes waarop de Belgen hopen?
5. Argentinië. In aanvallend opzicht kent Argentinië dit WK geen gelijke: Lionel Messi, Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín, Ezequiel Lavezzi... Dat zij het leeuwendeel van de marktwaarde van de Zuid-Amerikaanse toernooifavoriet vertegenwoordigen is dan ook niet zo vreemd. De gehele selectie bij elkaar moet volgens schattingen 391,5 miljoen euro kosten.
4. Frankrijk. Jazeker, Frankrijk. Het lachertje van 2010 speelde ook op het EK van 2012 weinig klaar, maar mag voor deze editie tot de ’dark horses’ gerekend worden. De selectie van Didier Deschamps bulkt van het talent en is in haar totaliteit 412 miljoen euro waard.
3. Brazilië. Nét geen finaleplek voor het thuisland, dat door velen wordt beschouwd als dé favoriet voor WK-winst. Bondscoach Luiz Felipe Scolari moet het de komende vier weken doen met een selectie die 467,5 miljoen euro waard is. En de steun van het thuispubliek? Onbetaalbaar natuurlijk.
2. Duitsland. In 1966, 1982, 1986 en 2002 verloor Duitsland de finale van het WK en onze oosterburen moeten ook nu vrezen met grote vreze. De 562 miljoen euro die de selectie van Joachim Löw vertegenwoordigt, voorspelt namelijk weinig goeds: nét geen eremetaal...
1. Spanje. Gaat Spanje in Brazilië het vierde grote toernooi op rij winnen? Je zou het bijna denken. Met 631 miljoen euro is ’la Furia Roja’ nog eens ruim 70 miljoen euro meer waard dan nummer twee Duitsland. Vrijdagavond rond de klok van negen uur gaan we tegen Oranje voor het eerst zien wat dat waard is.