In beeld: de 20 duurste voetballers aller tijden
Matthijs van Laar02 jan 2014, 07:15
Laatst bijgewerkt: 02 jan 2014, 07:15
Advertentie
In beeld: de 20 duurste voetballers aller tijden
20 - Sergio Agüero. Manchester City smeet heel wat geld over de balk dat achteraf beter had kunnen worden besteed, maar bij de Argentijnse spits is dat absoluut niet het geval. ’A 35 million pound very well spent’, zouden de Engelsen zeggen. En inderdaad, die 45 miljoen euro is de huidige topschutter van ’the Sky Blues’ dubbel en dwars waard.
19 - Ronaldo. Real Madrid nam in 2002 een enorme gok door Ronaldo voor 46,2 miljoen euro op te halen bij Internazionale. Niet omdat de voormalig PSV’er niet zou kunnen voetballen, dat stond immers buiten kijf, maar wel gezien zijn blessureverleden. Ronaldo bleek echter fit, hervond zijn vorm en scoorde 83 keer in 127 duels voor ’los Blancos’.
18 - Gianluigi Buffon. De sluitpost van Juventus behoort al meer dan een decennium tot de absolute top in zijn vakgebied. Al in 2001 erkenden scouts van de club uit Turijn de potentie van de toenmalig speler van Parma en de deal was dan ook snel beklonken. Buffons voormalig werkgever toucheerde bijna 47 miljoen euro.
17 - Christian Vieri. Een beetje een vergeten voetballer, die Christian Vieri. Geboren in Italië, op jonge leeftijd verhuisd naar Australië en bij Torino teruggekeerd in het land van zijn ouders. In 1999 was de bonkige spits wereldnieuws: toen werd namelijk bekend dat Internazionale hem voor zo’n 47 miljoen euro overnam van Lazio.
16 - James Rodríguez. Het sprookje dat de rijke Rus Dmitry Rybolovlev aan het schrijven is bij AS Monaco is niet goedkoop. Blikvanger Radamel Falcao komt later nog ter sprake, maar ook landgenoot James Rodríguez kostte de hyperambitieuze clubeigenaar een rib uit zijn lijf. Nou ja, een heel klein ribje dan. De kleine 47 miljoen euro is op een vermogen van zo’n 7 miljard namelijk peanuts.
15 - Hulk. Dat geld in Rusland geen rol speelt bewees Zenit Sint-Petersburg in de zomer van 2012. In één klap presenteerde de ex-club van Dick Advocaat Axel Witsel en Hulk, samen goed voor een transferbedrag van 88 miljoen euro. Het grootste gedeelte, ruim 47 miljoen, werd overgemaakt naar de bankrekening van FC Porto.
14 - Gaizka Mendieta. Een speler met een naam als een held uit een stripboek, maar oh wat kon de Bask in zijn gloriedagen goed voetballen. Zó goed zelfs, dat Lazio in 2001 een dikke 48 miljoen euro neertelde voor de speler van Valencia. Het Italiaanse avontuur liep echter uit op een fiasco: al na een jaar werd hij alweer verhuurd en in 2004 vertrok Mendieta definitief uit Rome.
13 - Mesut Özil. Het was misschien wel een van de meest verrassende transfers van de afgelopen jaren, zeker voor fans en volgers van Arsenal. Manager Arsène Wenger heette zuinig te zijn en nooit een euro te veel uit te willen geven, maar daar kwam in september 2013 plots verandering in. Voor 51 miljoen euro werd Özil weggeplukt bij Real Madrid.
12 - Carlos Tévez. De spits deed in 2009 wat velen niet gedurfd hebben of zouden durven: overstappen van Manchester United naar rivaal City. Dat United meewerkte aan de transfer had echter een goede reden. De club uit het rode gedeelte van Manchester ontving namelijk een significant deel van de 53 miljoen euro die voor de Argentijn werd betaald. Investeringsmaatschappij MSI profiteerde ook mee.
11 - Hernán Crespo. Lazio is op dit moment niet meer dan een middenmoter in de Serie A, maar dat was begin jaren nul wel anders. De bomen groeiden tot aan de hemel en jaar in, jaar uit werden fans van de club getrakteerd op de crème de la crème van het internationale voetbal. En dat mocht wat kosten: voor de Argentijnse spits betaalde Lazio in 2000 doodleuk 56,3 miljoen euro.
10 - Neymar. Zijn roem snelde hem vooruit, maar in zijn eerste halfjaar in Europa heeft Neymar bewezen dat hij het niveau van Barcelona in zich heeft. Is het Braziliaanse wonderkind echter écht zo goed als wordt beweerd? Dat zal nog moeten blijken, maar getuige de transfersom van 57 miljoen euro die Santos ontving, heeft men er in Catalonië het volste vertrouwen in.
9 - Fernando Torres. Dat Chelsea in de winter van 2011 een kleine zestig miljoen euro betaalde voor Fernando Torres, verbaasde vrijwel niemand. Net als Luis Suárez nu schoot de Spanjaard destijds alles kort en klein op Anfield en Chelsea had inmiddels een naam opgebouwd als rijke koopclub. Het huwelijk is tot op heden echter niet bijzonder vruchtbaar gebleken.
8 - Radamel Falcao. We noemden hem al eerder. Alleen al voor een man met een bijnaam als ’el Tigre’ ben je geneigd diep in de buidel te tasten en dat is ook precies wat AS Monaco’s clubeigenaar, de Rus Dmitry Rybolovlev, deed. Hij betaalde 60,7 miljoen euro aan Atlético Madrid en sliep er geen nacht minder om. Terecht ook, want Falcao doet het gewoon prima in het prinsdom.
7 - Luís Figo. De Portugees nam bedreigingen, doodsverwensingen en rondvliegende varkenskoppen voor lief en stapte in de hete zomer van 2000 over van Barcelona naar Real Madrid, waar hij onderdeel werd van het ’Galácticos’-elftal dat grote successen zou vieren. Florentino Pérez telde 62 miljoen euro neer voor de dribbelkoning.
6 - Edinson Cavani. Anderhalve maand nadat AS Monaco bekendmaakte dat het met de komst van Radamel Falcao het Franse transferrecord had gebroken, kwam Paris Saint-Germain met de langverwachte tegenzet. Voor zo’n 3 miljoen euro meer, 64 miljoen om precies te zijn, kwam de Uruguayaanse doelpuntenmachine over van Napoli.
5 - Kaká. De periode van Kaká in het shirt van Real Madrid is geen succes te noemen. De Braziliaan behoorde ten tijde van zijn transfer van AC Milan, voor een kleine 68 miljoen euro, tot de top van de wereld, maar zakte in het maagdelijke wit ver terug. Zo ver zelfs, dat Real afgelopen zomer een flink verlies op de koop toe nam en ’Ricky’ liet terugkeren naar zijn geliefde Milaan.
4 - Zlatan Ibrahimovic. Barcelona telde in 2009 49 miljoen euro neer voor Zlatan Ibrahimovic en sommeerde Samuel Eto’o de omgekeerde weg naar Internazionale te bewandelen. De Kameroener, wiens transferwaarde werd getaxeerd op zo’n 20 miljoen euro, zorgde zo voor een totaalbedrag van 69 miljoen euro. Daarmee is de ex-Ajacied de op drie na duurste speler ooit.
3 - Zinédine Zidane. Het stralende middelpunt van de ’Galácticos’ van Real Madrid die begin jaren nul glorieerden, heette Zinedine Zidane. Florentino Pérez moest en zou de Franse megaster naar het Santiago Bernabéu halen en brak daarvoor het transferrecord dat hij een jaar eerder vestigde met het binnenhalen van Luís Figo. Voor Zidane betaalde Real 77 miljoen euro aan Juventus.
2 - Cristiano Ronaldo. Stiekem, heel stiekem zal de trotse Cristiano Ronaldo afgelopen zomer hebben gebaald. De eervolle titel als duurste speler ter wereld werd namelijk weggekaapt door een toekomstig ploeggenoot. Dat neemt echter niet weg dat de 94 miljoen euro die Real in 2009 voor hem betaalde geen duizelingwekkend bedrag is. En een schot in de roos: de ex-speler van Manchester United groeide in Spanje uit tot een van de beste voetballers ooit.
1 - Gareth Bale. Het is de vraag of de Welshman ooit het niveau van zijn Portugese ploeggenoot zal evenaren of zelfs overtreffen, maar de titel van duurste speler aller tijden mag Gareth Bale voorlopig dragen. Alhoewel onduidelijk is hoeveel Tottenham Hotspur precies ontving, wordt uitgegaan van zo’n honderd miljoen euro. De grote vraag: hoe lang nog tot ook deze lijstaanvoerder wordt afgelost?