voetbalzone

In beeld: de 15 duurste wintertransfers van de Chinese Super League

Gijs Freriks10 mrt 2015, 07:15
Laatst bijgewerkt: 10 mrt 2015, 07:15
Advertentie
In beeld: de 15 duurste wintertransfers van de Chinese Super League
2,5 miljoen euro, Jean-Evrard Kouassi. De Ivoriaan (20) wordt in eigen land vergeleken met Didier Drogba en was ooit op proef bij PSV. Ook zou hij in 2013 in de belangstelling hebben gestaan van Ajax en FC Twente. Kouassi ruilde Hajduk Split vorige maand in voor Shanghai SIPG, de club van de haven van Shanghai en van trainer Sven-Göran Eriksson (foto). Salaris: één miljoen euro per jaar.
2,6 miljoen euro, Shi Ke (foto, rechts). Na drie seizoenen nam deze 22-jarige verdediger afscheid van Hangzhou Greentown. De aanvoerder van China Onder-23 vertrok naar het Shanghai SIPG van Eriksson. De transfersom van Ke kan overigens nog oplopen tot bijna drie miljoen.
2,65 miljoen euro, Zou Zheng. Als vleugelverdediger speelde de 27-jarige Zheng zeven jaar voor Qingdao Jonoon, maar in januari vertrok hij naar kampioen Guangzhou Evergrande. Guangzhou heeft tijdens de onderhandelingen ook afgesproken dat men de eerste optie krijgt op twee talenten van Qingdao.
2,7 miljoen euro, Anselmo Ramon. De 26-jarige spits maakte vorig seizoen op huurbasis zestien doelpunten voor Hangzhou Greentown en deze club besloot hem daarom definitief over te nemen van Cruzeiro. De Braziliaan is de duurste aankoop aller tijden van Greentown. Hangzhou wordt overigens gecoacht door de Fransman Philippe Troussier (foto).
2,7 miljoen euro, Hernán Barcos. Tianjin Teda wilde Danko Lazovic halen, maar de ex-PSV’er koos voor een avontuur bij tweedeklasser Beijing Enterprises Group. De club van Arie Haan legde daarom de dertigjarige Barcos vast, viervoudig international van Argentinië. Hij kwam over van Grêmio en verdient 365.000 euro per maand bij Tianjin.
2,8 miljoen euro, Liu Dianzuo. Deze 24-jarige doelman tekende een contract voor drie seizoenen bij Guangzhou R&F. De transfersom die Shanghai Shenxin ontvangt, kan oplopen van 2,8 miljoen tot 3,6 miljoen euro. Dianzuo wordt bij Guangzhou getraind door de Roemeen Cosmin Contra.
2,8 miljoen euro, Zhang Jiaqi. Na de degradatie van Dalian Aerbin tekende deze 23-jarige boomlange verdedigende middenvelder een vijfjarig contract bij Guangzhou Evergrande. De vijfvoudig international speelde eerder voor onder meer FC Sion en Le Mans.
3,0 miljoen euro, Stoppila Sunzu. In 2013 lonkte de Premier League voor de Zambiaans international, maar Sunzu kwam uiteindelijk bij FC Sochaux terecht en speelt sinds twee maanden voor Shanghai Greenland Shenhua. Sunzu tekende een tweejarig contract bij de voormalige werkgever van Anelka en Drogba.
3,0 miljoen euro, Darío Conca. Toen de Argentijn in 2011 naar Guangzhou Evergrande vertrok, was hij de derde best betaalde speler op aarde. De middenvelder speelt nu bij Shanghai SIPG en hoeft daar ook niet op een houtje te bijten, want hij verdient bij het ‘Manchester United van China’ bijna tien miljoen euro per jaar. Conca was dan ook niet meer te behouden voor Fluminense.
4,3 miljoen euro, Yu Dabao (foto, links). Deze 26-jarige aanvaller redde het niet bij Benfica, maar is in eigen land wel een grote naam. Hij maakte op nieuwjaarsdag de overstap van het gedegradeerde Dalian naar Beijing Guoan, de nummer twee van vorig seizoen. “In China is geen enkele speler dertig miljoen yuan (4,3 miljoen euro, red.) waard. In Europa zou ik nog geen miljoen euro waard zijn”, zei Dabao over zijn transfersom.
4,3 miljoen euro, Yu Hai. “Hij is een schot in de roos. Vitesse gaat de komende jaren veel plezier van hem beleven.” Was getekend, Aad de Mos, oktober 2007. De nu 27-jarige Hai bakte er echter maar weinig van in Arnhem en vertrok naar Guizhou Renhe. Daar deed hij het de laatste jaren zo goed, dat Shanghai SIPG vorige maand dertig miljoen yuan uittrok om hem naar de grootste stad van China te halen.
5,0 miljoen euro, Sammir. We kennen deze Braziliaanse Kroaat vooral van zijn tijd bij Dinamo Zagreb, maar het afgelopen jaar speelde hij voor Getafe. Een driejarig contract met een totaalsalaris van elf miljoen euro bij Jiangsu Sainty kon Sammir echter niet laten liggen. Hij kwam bij Jiangsu overigens pas in beeld nadat Jádson van Corinthians had afgezegd.
5,5 miljoen euro, Diego Tardelli. Bij PSV wilde het niet echt vlotten met de Braziliaan, maar door zijn goede spel bij Atlético Mineiro dwong hij in januari wel een transfer naar Shandong Luneng af. In Brazilië verdiende de international 26.500 per week, maar in China strijkt hij nu 76.500 euro op weekbasis op. Niet verkeerd.
11,1 miljoen euro, Alan. Sinds de zomer van 2010 was de Braziliaan goed voor 93 doelpunten en 38 assists in 129 officiële wedstrijden voor Red Bull Salzburg en Guangzhou Evergrande was daarom bereid om diep in de buidel te tasten voor de 25-jarige Alan. In zijn derde wedstrijd voor de Chinese club liep hij echter een kruisbandblessure op en daardoor kan Alan de komende vijf tot zes maanden niet in actie komen.
15,0 miljoen euro, Ricardo Goulart. De duurste speler in de clubgeschiedenis van Guangzhou Evergrande en de duurste transfer ooit in de Chinese competitie. De 23-jarige Goulart blonk twee seizoenen uit bij Cruzeiro en werd beloond met een lucratief contract in China. In vier jaar tijd gaat de Braziliaans international zo’n 16,5 miljoen euro verdienen.
Bezig met laden …