In beeld: de enorme bedragen die zaakwaarnemers opstrijken in Engeland
Matthijs van Laar03 dec 2015, 07:15
Laatst bijgewerkt: 03 dec 2015, 07:15
Advertentie
In beeld: de enorme bedragen die zaakwaarnemers opstrijken in Engeland
Zaakwaarnemer zijn is een lucratief beroep, tot zover niks nieuws. De competitieorganisatie van de Premier League heeft nu in kaart gebracht welke bedragen er precies gemoeid zijn met het transfereren van spelers van de ene club naar de andere in Engeland. En die getallen liegen niet… Reageren? Ga naar onze Facebook-pagina!
Bij Watford verdween in de periode tussen 1 oktober 2014 en 30 september 2015 zo’n 2,29 miljoen euro in de zakken van zaakwaarnemers.
Promovendus Bournemouth deed onder meer afgelopen zomer heel wat zaken en betaalde fors bij: 3,3 miljoen ging naar de zaakwaarnemers van de spelers.
Bij Norwich City lag dat bedrag tussen september 2014 en oktober 2015 op 3,52 miljoen euro.
West Bromwich Albion stond 4,74 miljoen euro af aan spelersmakelaars en andere belanghebbenden.
Van het totaal bestede transferbedrag van Sunderland, verdween 4,82 miljoen euro in de zakken van zaakwaarnemers.
Bij de verrassende medekoploper Leicester City was dat het afgelopen jaar 5,76 miljoen euro.
De Welshmen van Swansea City zagen het afgelopen jaar 6,03 miljoen euro opgaan aan zaakwaarnemers.
6,36 miljoen euro: dat is het bedrag dat de clubleiding van Everton moest afschrijven aan ‘fees’ voor zaakwaarnemers die spelers naar de club brachten.
Een gemiddelde Nederlandse club zou er een moord voor doen, de 6,69 miljoen euro die Crystal Palace het afgelopen jaar uitgaf aan zakenlieden die de belangen van spelers behartigen.
Aston Villa staat stijf onderaan in de Premier League en doet dus blijkbaar iets niet goed. In deze ranglijst staat de club uit Birmingham met een afschrijving van 7,06 miljoen euro namelijk in de middenmoot.
Ook bij Stoke City valt voor zaakwaarnemers voldoende te halen: het afgelopen jaar keerde de club 7,52 miljoen euro uit.
De zaakwaarnemers van Jordy Clasie, Virgil van Dijk en Maarten Stekelenburg deelden mee in de 7,64 miljoen euro die Southampton uitgaf.
Vanuit de clubkas van Newcastle United verdween 8,44 miljoen euro in de zakken van lieden die zaken deden met de club.
Tottenham Hotspur keerde 8,48 miljoen euro uit.
En bij West Ham United lag dat bedrag nog nét onder de tien miljoen euro: 9,99 miljoen.
Bij Arsenal valt wel wat te halen. Dat is opmerkelijk, omdat de club tussen 1 oktober 2014 en 30 september 2015 niet bijzonder actief was op de transfermarkt. Toch keerden de Londenaren 16,92 miljoen euro uit aan zaakwaarnemers.
Chelsea kocht veel spelers voor veel geld en kwam uit op een totale kostenpost van 16,96 miljoen euro aan fees voor zaakwaarnemers.
Ze kijken er niet op een miljoentje meer of minder, maar toch: 17,62 miljoen euro is ook voor Manchester City een fors bedrag.
Je kunt er een hele leuke voetballer voor kopen, de 19,68 miljoen euro die Manchester United het afgelopen jaar maakte aan kosten voor zaakwaarnemers.
Liverpool spande het voorbije jaar de kroon. De grootmacht doorbrak de grens van 20 miljoen euro (20,27). Dat geld verdween linea recta in de zakken van de heren belangenbehartigers en spelersmakelaars.
Als we alle bedragen bij elkaar optellen, leren we dat de clubs in de Premier League tussen 1 oktober 2014 en 30 september 2015 ruim 180 miljoen euro uitgaven aan zaakwaarnemers. Niet mis.