voetbalzone

In beeld: de jaarsalarissen van de 32 bondscoaches op het WK

Thijs Post13 jun 2014, 08:15
Laatst bijgewerkt: 13 jun 2014, 08:15
Advertentie
In beeld: de jaarsalarissen van de 32 bondscoaches op het WK
155.000 euro per jaar - Die arme Héctor Herrera van Mexico is de slechtst verdienende bondscoach van alle landen. Hij zit daarmee zelfs ruim onder de Balkenendenorm! De nummer één in deze lijst pakt het salaris van Herrera in een week. En een medelijden dat we hebben met de 155.000 euro… (bron cijfers: Daily Mail en BILD)
187.000 euro - James Kwesi Appiah van Ghana is de nummer twee in deze lijst. ‘Slechts’ 187.000 euro maar ach, wie bedenkt dat een gemiddeld jaarloon in Ghana zo’n 500 euro bedraagt kan dat toch niet gek noemen.
200.000 euro - Niko Kovac is nog maar een groentje in het trainersvak. Laat hem het eerst maar eens bewijzen, zal men bij de Kroatische bond gedacht hebben. Twee ton.
261.000 euro - Voor het eerst mag Bosnië meedoen aan een eindtoernooi en dat is de verdienste van Safet Susic. Toch krijgt de keuzeheer het op-drie-na laagste salaris van de 32 bondscoaches.
290.000 euro - Stephen Keshi van Nigeria heeft geen topsalaris onder de bondscoaches, maar laten we het gemiddelde jaarsalaris in het Afrikaanse land er maar eens bijpakken. Een euro of vijftig per maand, zeshonderd euro per jaar. Dan doet die Keshi het nog niet zo slecht.
295.000 euro - Toch opvallend, het verhaal rond die Volker Finke. Hij was liefst zestien jaar trainer van SC Freiburg en ging daarna op zoek naar het avontuur in Japan en Kameroen. Dat doet hij niet voor het geld, want bij Kameroen pakt de 66-jarige Duitser nog geen drie ton.
325.000 euro - De 61-jarige Jorge Luis Pinto heeft al een enorme carrière achter de rug. Hij is voor de tweede keer werkzaam als bondscoach van Costa Rica, dat was hij eerder al in 2004/05. Hij boert niet slecht, maar tot de toppers behoort hij zeker niet.
420.000 euro - Reinaldo Rueda is alweer bezig aan zijn derde klus bij een landenploeg: de keuzeheer van Ecuador was eerder werkzaam bij de bonden van Colombia en Honduras. Met laatstgenoemd land kwalificeerde hij zich voor het WK van 2010.
465.000 euro - Luis Suárez, ja echt, zo heet de bondscoach van Honduras. Hij krijgt een leuk zakcentje van het misschien wel zwakste land op het WK, maar de echte Luis Suárez lacht zich natuurlijk rot om een dikke vier ton.
590.000 euro - Voor dit bedrag zou Guus Hiddink het vast niet gedaan hebben bij Zuid-Korea, maar het is wel wat Myung-Bo Hong incasseert. Hiddink gaf waar voor zijn geld en het is nog maar de vraag of Hong ook een topprestatie weet te leveren.
605.000 euro - Daar hebben we de eerste van de absolute toplanden! Verrassing, het is Alejandro Sabella van Argentinië. Je zou toch haast mogen verwachten dat een bondscoach van een topland als Argentinië bovenin deze lijst te vinden is. Niet dus.
640.00 euro - Griekenland was in 2004 de grote verrassing door het EK in Portugal te winnen. Kan de ploeg opnieuw voor een verrassing zorgen? Dan moeten Fernando Santos en zijn mannen goed hun best doen. Aan het salaris zal het niet liggen.
640.000 euro - Marc Wilmots heeft zijn contract bij de nationale ploeg van België 640.000 euro per jaar. Hij heeft zijn contract inmiddels verlengd, dus na het WK gaat hij vast meer verdienen. Wellicht had hij even moeten wachten op een goede prestatie?
745.000 euro - Algerije lijkt ons geen land dat het ver gaat schoppen op de eindronde. Desondanks krijgt bondscoach Vehad Halihodzic veel meer geld dan iemand als pak hem beet Alejandro Sabella van Argentinië. Of dat eerlijk is…
765.000 euro - Een gemiddeld jaarinkomen in Ivoorkust? Circa 850 euro. Het jaarinkomen van bondscoach Sabri Lamouchi? Iets meer. En dan hebben we het niet eens over de inkomens van supersterren als Yaya Touré en Didier Drogba.
930.000 euro - Met net geen miljoen is Oscar Tabárez van Uruguay de laatste van de mensen die onder de zes nullen blijft. Wat een armoe! En dan heeft Uruguay nog wel een ploeg om serieus rekening mee te houden.
1 miljoen euro - Zit het toernooi van Ange Postecoglou en Australië er al na drie wedstrijden op? Die kans is groot, want met Chili, Nederland en Spanje heeft men het niet getroffen. Postecoglou is de eerste bondscoach in de lijst die meer dan een miljoen euro per jaar pakt.
1,25 miljoen euro - Zonder Radamel Falcao wordt het voor José Pékerman een stuk lastiger worden om ver te komen in het toernooi. Hij is zeker geen grootverdiener, maar met meer dan een miljoen euro per jaar doe je het gewoon uitstekend. Pékerman was in het verleden al bondscoach van Argentinië.
1,25 miljoen euro - De grote vijand van het Nederlands elftal? De verwachting is dat Spanje met de eerste plek in Groep B aan de haal gaat. Daarachter knokken Nederland en Chili voor plek twee, zo denkt men. Jorge Sampaoli is de keuzeheer van de Zuid-Amerikanen.
1,5 miljoen euro - Carlos Queiroz was de rechterhand van Sir Alex Ferguson bij Manchester United en nu hij op eigen benen staat mag hij direct naar een WK. Dat doet hij met Iran tegen een jaarsalaris van anderhalf miljoen euro.
1,6 miljoen euro - Paulo Bento heeft bij Portugal de beste speler ter wereld onder zijn hoede: Cristiano Ronaldo. De superster van Real Madrid lacht om het salaris van de bondscoach, maar ach, met Bento hoeven we ook geen medelijden te hebben.
1,6 miljoen euro - De nationale ploeg van Frankrijk is een van de outsiders op het WK. Niet dat bondscoach Didier Deschamps de winstpremie echt nodig heeft, want met 1,6 miljoen euro boert hij niet slecht.
1,95 miljoen euro - In de Verenigde Staten zijn de verwachtingen hooggespannen: het volk rekent op de wereldtitel. Nu gaat het in Amerika ook meer over basketbal, honkbal en dat andere football, maar toch. Jürgen Klinsmann heeft het in ieder geval prima.
2 miljoen euro - De 61-jarige Italiaan Alberto Zaccheroni heeft al een enorme carrière als trainer achter de rug. AC Milan, Lazio, Internazionale, Juventus… Daar verdiende Zaccheroni vast wel meer dan bij de bond van Japan.
2 miljoen euro - Onze bondscoach Louis van Gaal leidde Oranje soepeltjes richting het WK en daar kreeg de keuzeheer een beloning van twee miljoen euro per jaar voor van de KNVB. Het toetje voor Van Gaal volgt nu en na het WK gaat hij voor meer geld aan de slag bij Manchester United.
2,5 miljoen euro - Kampioenenmaker van beroep, maar zeker niet de grootverdiener van het stel. Vicente del Bosque vinden we terug op plek zeven met een jaarsalaris van 2,5 miljoen euro.
2,6 miljoen euro - Het is voor Joachim Löw tijd om te oogsten. Geluk heeft de keuzeheer echter niet, met het uitvallen van iemand als Marco Reus. Ach, wat er ook gebeurt, Löw zit er met zijn honorarium van meer dan 2,5 miljoen euro warmpjes bij.
2,75 miljoen euro - Ottmar Hitzelfd vierde succes met Borussia Dortmund en Bayern München en sinds 2008 is hij de eindverantwoordelijke van Zwitserland. De Zwitsers hebben een prima ploeg, maar de titel lijkt toch wat te hoog gegrepen.
3 miljoen euro - De komende tijd is niet de president van de Verenigde Staten, maar de bondscoach van Brazilië de belangrijkste man ter wereld. Althans, als het aan de circa 200 miljoen Brazilianen ligt. Luiz Felipe Scolari moet het succes van 2002 herhalen.
3,1 miljoen euro - We stappen de top drie in met Cesare Prandelli van Italië. In het voetbalgekke land zijn de verwachtingen zonder uitzondering bijzonder hoog, maar topfavoriet is de kampioen van 2006 zeker niet.
4,3 miljoen euro - Op gepaste afstand is Roy Hodgson de nummer twee in de lijst. Of hij met Engeland een hoofdprijs gaat pakken is nog maar de vraag. Engeland presteert de laatste jaren vrijwel altijd onder de maat op grote toernooien en de groep (Italië, Uruguay, Costa Rica) is loodzwaar.
8,3 miljoen euro - Fabio Capello van Rusland is de absolute grootverdiener in deze lijst. Hij verdient dus in een week wat Miguel Herrera in een jaar pakt. Of het Rusland een wereldtitel oplevert? Vast niet.