voetbalzone

In beeld: de loopbaan van recordinternational Edwin van der Sar in 30 foto's

Bart Kruyt29 okt 2014, 07:15
Laatst bijgewerkt: 29 okt 2014, 07:15
Advertentie
In beeld: de loopbaan van recordinternational Edwin van der Sar in 30 foto's
Edwin van der Sar wordt ontdekt bij vv Noordwijk en maakt in het seizoen 1990/91 zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. Hij keept in dit seizoen negen wedstrijden in de Eredivisie.
In het seizoen 1991/92 komt Van der Sar niet aan de bak, maar na een blunder van Stanley Menzo tegen AJ Auxerre in de UEFA Cup krijgt hij de kans als eerste doelman van Ajax.
Van der Sar kent een moeizame start, maar gaat steeds beter keepen. In 1993 worden de eerste prijzen gewonnen als basisspeler van Ajax: de KNVB Beker en de Super Cup.
In 1994 wint Ajax opnieuw de landstitel en Van der Sar mag voor het eerst ruiken aan Oranje. Hij gaat mee naar het WK in de Verenigde Staten, maar komt daar niet in actie.
Op 24 mei 1995 wint Van der Sar voor het eerst in zijn loopbaan de Champions League. In Wenen wordt AC Milan met 1-0 verslagen, door een doelpunt van Patrick Kluivert. Ajax wint ook de landstitel, de nationale en Europese Supercup en later in het jaar het WK voor clubteams.
Zijn debuut in het Nederlands elftal kan niet uitblijven. Van der Sar doet op 7 juni 1995 voor het eerst mee bij Oranje, maar gaat in de fout bij de winnende treffer van Wit-Rusland (1-0). Van der Sar zegt na afloop dat hij er desondanks vertrouwen in heeft dat het niet bij deze ene interland zal blijven.
Dat gevoel is juist. Van der Sar is tijdens het EK van 1996 de eerste doelman van Oranje, maar het toernooi in Engeland verloopt teleurstellend. Pas hierna breekt er een betere periode voor Van der Sar bij het nationale elftal aan.
Even voor het EK laat Ajax overigens de kans liggen om de tweede Champions League op rij te winnen. In de finale wordt er na strafschoppen verloren van Juventus. Van der Sar wint met Ajax in 1996 wel de landstitel, de derde op rij.
1997 wordt een teleurstellend jaar, zonder prijzen. In 1998 pakt Van der Sar echter met Ajax de dubbel en krijgt hij de Nederlandse Gouden Schoen, de prijs voor beste speler van de Eredivisie. Hij is op dat moment wel al vier keer uitgeroepen tot beste keeper van de Eredivisie, maar nog niet eerder tot beste speler.
Op 3 mei 1998 maakt Van der Sar zijn eerste doelpunt in de Eredivisie, door een strafschop te benutten in de uitwedstrijd bij De Graafschap (1-8). Van der Sar maakt de 0-7.
Op het WK van 1998 is Van der Sar ook belangrijk voor het Nederlands elftal. De doelman keept uitstekend, maar kan niet voorkomen dat Oranje in de halve finale wordt uitgeschakeld door Brazilië, dat na een 1-1 gelijkspel de strafschoppen beter neemt.
Ook op het EK van 2000 gaat het voor Oranje mis na penalty’s. Van der Sar en co bereiken opnieuw de halve finale, maar worden nu uitgeschakeld door Italië.
Van der Sar is op dat moment speler van Juventus, dat de keeper in 1999 overneemt van Ajax. Van der Sar blijft twee jaar in Italië en is in die periode ook vaste basisspeler, maar toch stelt hij teleur. De keeper pakt met Juve geen enkele prijs en wordt vervangen door Gianluigi Buffon.
Van der Sar vertrekt naar Fulham en blijft vier jaar in Londen. De keeper hervindt in Engeland zijn oude vorm en wordt in 2005 aangetrokken door Manchester United. Tijdens het EK van 2004 beslist Van der Sar overigens nog de penaltyreeks tegen Zweden, waarmee hij zichzelf en Nederland van het ’strafschoppensyndroom’ afhelpt. Oranje wordt op het EK van 2004 uitgeschakeld door gastland Portugal, opnieuw in de halve finale.
Mijlpaal! Op 8 juni 2005 speelt Van der Sar tegen Finland zijn honderdste interland voor Oranje.
De eerste prijs die Van der Sar met Manchester United pakt is de Capital One Cup, in 2006. Een jaar later volgt het eerste kampioenschap in Engeland, gevolgd door de Community Shield.
Tijdens het WK van 2006 wordt Van der Sar recordinternational van het Nederlands elftal. Tegen Portugal speelt de keeper zijn 113e interland, waarmee hij Frank de Boer voorbij gaat. Nederland verliest wel weer van Portugal, nu met 1-0, en loopt daardoor een plek in de kwartfinale mis.
Op 21 mei 2008 wint Van der Sar voor de tweede keer in zijn loopbaan de Champions League. Nu wordt Chelsea verslagen in de finale; Van der Sar stopt in de strafschoppenreeks de beslissende penalty van Nicolas Anelka. De keeper noemt dit later zijn ’Van Breukelen-moment’, verwijzend naar de beslissende strafschop die Hans van Breukelen stopte in de Europa Cup-finale van 1988.
Bij het EK van 2008 sneuvelt het Nederlands elftal in de kwartfinale tegen Rusland. Van der Sar zet na dit toernooi een punt achter zijn interlandloopbaan, al komt hij daar nog op terug: de keeper helpt Nederland in de WK-kwalificatiewedstrijden tegen IJsland en Noorwegen nog uit de brand, maar stopt vervolgens alsnog. Hij komt daarmee op 130 interlands terecht.
Van der Sar kan zich nu volledig op Manchester United richten. Hier probeert hij Mariano van FC Porto van het scoren af te houden.
In 2009 komt er een kans op een derde Champions League. United speelt in Rome de finale tegen Barcelona, maar Van der Sar wordt geklopt door Samuel Eto’o en Lionel Messi en ziet zijn ploeg niet scoren (2-0). Van der Sar verliest zo voor de tweede keer in zijn loopbaan een Champions League-finale.
Op 5 juni 2010 wordt voorafgaand aan de oefeninterland Nederland - Hongarije op emotionele wijze officieel afscheid genomen van Van der Sar, die daarbij door minister van Sport Ab Klink geridderd wordt tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Met Manchester United wint Van der Sar nog vijf prijzen: twee landstitels (in 2009 en 2011), twee Capital One Cups (2009 en 2010) en een Community Shield (2010). In januari 2011 maakt de keeper bekend dat hij aan het einde van het seizoen een punt achter zijn loopbaan zal zetten.
Van der Sar krijgt in zijn laatste competitiewedstrijd tegen Blackpool de aanvoerdersband van coach Sir Alex Ferguson. United wint met 4-2 en hierna wacht er nog een topwedstrijd voor Van der Sar...
Zijn laatste officiële duel is de Champions League-finale tussen Barcelona en United, op 28 mei 2011 in Londen. Voor Van der Sar dé gelegenheid om zijn carrière in stijl af te sluiten, maar Barcelona is (net als in 2009) te sterk. Ditmaal wordt het 3-1 voor de Spanjaarden.
Op 3 augustus 2011 krijgt Van der Sar een afscheidswedstrijd aangeboden in de Amsterdam ArenA. Het duel gaat tussen Ajax en het dreamteam van Van der Sar, onder leiding van Sir Alex Ferguson. Voorafgaand aan deze wedstrijd speelt Ajax D1 nog tegen Manchester United D1 en neemt Ajax ’95 het op tegen Oranje ’98. Het wordt een speciale avond, vol grote namen.
Nog een keer de Champions League uit 1995 showen..
Met United-iconen Sir Alex Ferguson en Sir Bobby Charlton.
Dit is een goed stel hoor!
En nu is het tijd voor een nieuwe loopbaan. Van der Sar volgt na zijn actieve voetbalcarrière een opleiding International Master of Sportmanagement aan het Johan Cruyff Institute en is sinds 31 december 2012 directeur marketing bij Ajax. Het is de bedoeling dat hij in de toekomst de algemeen directeur van de Amsterdammers wordt. Veel succes, Edwin - Nederlands voetbalicoon!
Bezig met laden …