voetbalzone

In beeld: de 20 meest gedenkwaardige duels ooit in de Champions League

Thijs Post09 apr 2014, 08:15
Laatst bijgewerkt: 09 apr 2014, 08:15
Advertentie
In beeld: de 20 meest gedenkwaardige duels ooit in de Champions League
Deportivo La Coruña - Paris Saint-Germain 4-3, groepsfase 2001 - Deportivo La Coruña was rond de eeuwwisseling een van de beste clubs ter wereld en Paris Saint-Germain was niet de steenrijke club die het nu is. PSG kwam met 0-3 voor en het normaal gesproken kolkende Riazor viel stil. Ongelooflijk maar waar: in het laatste halfuur draaide Deportivo de score he-le-maal om.
Barcelona - Bayer Leverkusen 7-1, achtste finale 2012 - Barcelona had in Duitsland al met 1-3 gewonnen, dus de buit was allang binnen. In Camp Nou werd het arme Bayer Leverkusen echter compleet gesloopt. Lionel Messi zorgde ervoor dat het een gedenkwaardige avond werd: hij maakte er vijf.
AC Milan - Barcelona, 4-0, finale 1994 - Het geweldige Barcelona van Ronald Koeman, Hristo Stoichkov en Romário zou AC Milan wel even van de mat vegen. Het liep toch even wat anders: het sterrenensemble van Johan Cruijff werd onder de voet gelopen door het AC Milan van ander onderen Dejan Savicevic en Marcel Desailly.
Manchester United - Real Madrid, 4-3, kwartfinale 2003 - Real Madrid had de eerste kwartfinale met 3-1 gewonnen, maar Manchester United gaf zich niet zomaar gewonnen. Ruud van Nistelrooij scoorde, David Beckham zelfs twee keer, maar een superieure Ronaldo leidde Real Madrid met een hattrick naar de halve finale.
Barcelona - Chelsea 5-1, kwartfinale 2000 - Chelsea had de eerste kwartfinale met 3-1 gewonnen van Barcelona en dus trok men vol vertrouwen richting Camp Nou. Na negentig minuten stond het echter 3-1 voor Barcelona en kwam het aan op verlengen. Treffers van Rivaldo en Patrick Kluivert stuurden Barcelona naar de halve finale.
Dynamo Kiev - Bayern München 3-3, halve finale 1999 - Aan de hand van superspits Andriy Shevchenko liep de thuisploeg weg naar 3-1. Na een fantastische comeback, met goals van Stefan Effenberg en Carsten Jancker (kennen we hem nog?), eindigde het duel in een doelpuntrijk gelijkspel.
Ajax - AC Milan, finale 1995 - Goed, zo bijzonder was dit duel niet. Sterker nog, het was een draak van een wedstrijd. Maar Ajax is wel de enige Nederlandse club die de, sinds de Europa Cup I de Champions League heet, het toernooi heeft gewonnen. Chauvinistisch als we zijn gunnen we deze wedstrijd dus een plekje in deze lijst. Patrick Kluivert zette Nederland in vuur en vlam met zijn puntertje vlak voor tijd.
Manchester United - AS Roma 7-1, kwartfinale 2007 - In Rome had Manchester United met 2-1 verloren en de Italianen kwamen dus met veel vertrouwen naar Old Trafford. Wat volgde was een masterclass voetbal van het team van Sir Alex Ferguson. Mede door twee doelpunten van Cristiano Ronaldo werd het arme AS Roma helemaal van het veld geblazen. “AS Roma slecht? Helemaal niet. Wij waren enorm goed”, sprak Edwin van der Sar later.
AS Monaco - Deportivo La Coruña 8-3, groepsfase 2003 - De wedstrijd met het meeste aantal doelpunten ooit in de groepsfase van de Champions League. Bij rust stond het al 5-2 en uiteindelijk zou het 8-3 worden. Dado Prso (oh ja!) maakte vier doelpunten, Diego Tristán (oh ja!) maakte er twee voor de Spanjaarden.
Valencia - Lazio 5-2, kwartfinale 2000 - Zeven doelpunten in een controversiële wedstrijd in Mestalla. Na een paar minuten stond het al 2-0 en mede door aan een hattrick van Gerard López won Valencia uiteindelijk met 5-2. In de halve finale schakelde Valencia ook nog eens Barcelona uit, maar in de finale was Real Madrid met 3-0 te sterk.
Internazionale - Schalke 04 2-5, kwartfinale 2011 - Schalke 04 is een leuke deelnemer aan de Champions League, maar meer eigenlijk ook niet. Groot was dan ook de verbazing toen men in de kwartfinale van het seizoen 2010/11 met 2-5 won bij Internazionale. Dat was op dat moment de titelhouder. Inter kwam nog op voorsprong door een fenomenale volley van Dejan Stankovic en daarna kwam de thuisploeg ook nog op 2-1, maar vervolgens was het woord aan de Duitsers.
Bayer Leverkusen - Real Madrid 1-2, finale 2002 - Zo heel bijzonder was de finale tussen Bayer Leverkusen en Real Madrid eigenlijk niet, maar gedenkwaardig... wel degelijk. Dat kwam natuurlijk door een man: Zinédine Zidane. De legendarische Fransman scoorde met een waanzinnige volley, een treffer die later werd uitgeroepen tot mooiste goal ooit in de Champions League.
Chelsea - Liverpool 4-4, kwartfinale 2009 - Volgens velen is dit misschien wel de beste wedstrijd aller tijden. Chelsea had op Anfield met 1-3 gewonnen, maar Liverpool knokte, knokte en knokte. Liverpool kwam op 0-2 en diep in de wedstrijd op 3-4 (doelpunt Dirk Kuyt), maar het wonder van Londen zat er net niet in.
Chelsea - Barcelona 4-2, achtste finale 2005 - Barcelona had in eigen huis met 2-1 gewonnen van het stugge Chelsea. In Londen kwam Chelsea binnen twintig minuten op 3-0, door goals van Eidur Gudjohnson, Frank Lampard en Damian Duff. Ronaldinho nam Barcelona bij de hand met twee treffers, maar door een machtige kopgoal van John Terry besliste Chelsea het duel.
PSV - AC Milan 3-1, halve finale 2005 - Wat was PSV dicht bij de finale! De Eindhovenaren verloren in Milaan met 2-0, maar in het Pihilips Stadion speelde PSV een fantastische wedstrijd. Dankzij doelpunten van Ji-Sung Park en Phillip Cocu leek het uit te draaien op een verlenging, maar in blessuretijd werkte Massimo Ambrosini de 2-1 binnen. Extra zuur voor PSV: daarna tekende Cocu nog voor de nietszeggende 3-1.
Bayern München - Barcelona 7-0 over 2 duels, halve finale 2013 - Het ultieme begin van een nieuwe voetbalorde? Barcelona was de voorbije jaren toonaangevend op het Europese toneel, maar in de halve finale van vorig seizoen bleek de voetbalmachine van Bayern München veel te goed geolied. Over twee wedstrijden werd het 7-0 (4-0 en 0-3), een zeldzame afstraffing voor de Catalaanse grootmacht.
Deportivo La Coruña - AC Milan 4-0, kwartfinale 2004 - Deportivo had de uitwedstrijd tegen het sterke AC Milan met 4-1 verloren en dus leek een plek in de halve finale verder weg dan ooit. Ongelooflijk maar waar: in een waanzinnige atmosfeer in Riazor liep de ploeg al voor rust weg naar 3-0. Na de pauze maakte Gónzalez Fran zelfs de vierde.
Juventus - Manchester United 2-3, halve finale 1999 - Op Old Trafford wist het ijzersterke Juventus een 1-1 gelijkspel in de wacht te slepen en de verwachting was dat Manchester United het bijzonder lastig zou krijgen met de stugge Italianen. Na tien minuten was het door twee keer Filippo Inzaghi ook nog eens 2-0. Aan de hand van een fenomenale Roy Keane, die bikkelharde duels uitvocht met Edgar Davids, wonnen de Engelsen alsnog met 2-3.
Manchester United - Bayern München 2-1, finale 1999 - Manchester United mocht dus door naar de finale en in Camp Nou was Bayern München de tegenstander. De Duitsers stevenden op de zege af en sterspelers Mario Basler en Lothar Matthäus werden vlak voor tijd gewisseld. Hoogmoed kwam voor de val. Wie in de blessuretijd nog even naar de wc is gegaan heeft wat gemist. Via invallers Teddy Sheringham en Ole Gunnar Solskjaer greep Manchester United op waanzinnige wijze de cup.
Liverpool - AC Milan 3-3, finale 2005 - Via Paolo Maldini en Hernán Crespo (2x) leek het al in kannen en kruiken voor AC Milan. Na rust kwamen de Italianen lachend en grappend de kleedkamer uit, maar dat lachen zou ze snel vergaan. Steven Gerrard, Vladimír Smicer en Xabi Alonso trokken de stand gelijk. Keeper Jerzy Dudek werd met zijn rare fratsen de held in de strafschoppenserie. Wat ons betreft de meest gedenkwaardige wedstrijd ooit!
Bezig met laden …