In beeld: de meest prijzige voetbalstadions ter wereld
Matthijs van Laar17 mei 2014, 08:15
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2014, 08:15
Advertentie
In beeld: de meest prijzige voetbalstadions ter wereld
290 miljoen euro - Het Stade de France in Parijs werd met het oog op het WK van 1998 gebouwd en dient tegenwoordig als vast onderkomen voor de Franse nationale ploeg. Ook de rugbyequipe maakt veelvuldig gebruik van de ’UFO’ in buitenwijk Saint-Denis.
292 miljoen euro - Aanvankelijk werden de kosten voor de Donbass Arena in Donetsk geraamd op 212 miljoen euro, maar zoals zo vaak werd dat budget ruimschoots overschreden. Het stadion, gebouwd voor het EK van 2012 in Polen en Oekraïne, doet tegenwoordig dienst als thuishaven van Shakhtar Donetsk.
313 miljoen euro - Nadat bekend werd dat Beijing de Olympische Spelen van 2008 mocht organiseren, werd al snel duidelijk dat dit ’vogelnest’ het kroonjuweel moest worden. Het Beijing National Stadium biedt plaats aan 80.000 toeschouwers en was gedurende de Spelen twee weken lang het middelpunt van alle aandacht. Tegenwoordig speelt het Chinese voetbalelftal hier geregeld zijn wedstrijden.
322 miljoen euro - Aan Soccer City, dat tegenwoordig officieel door het leven gaat als First National Bank Stadium, bewaart geen enkele Nederlander goede herinneringen. In dit stadion, gelegen in Johannesburg, werd de finale van het WK in 2010 afgewerkt. Daarmee hebben we wel genoeg gezegd.
329 miljoen euro - Oranje speelde op het WK van 2010 twee wedstrijden in dit prachtige stadion in Durban. De capaciteit destijds, ruim 62.000 man, is inmiddels teruggebracht naar 54.000. Naast vaste bespeler AmaZulu FC wordt het Moses Mabhida Stadium ook gebruikt voor onder meer cricket en concerten.
344 miljoen euro - De Allianz Arena is een van de meest in het oog springende stadions van Europa. Niet alleen omdat het een van de beste clubs ter wereld huisvest, maar vooral vanwege het state-of-the-art ontwerp. Deze ’Schlauchboot’ (opblaasbare boot) wordt ook gebruikt door 1860 München. In dat geval is de buitenkant blauw verlicht, bij Bayern kleurt het stadion rood.
366 miljoen euro - Al sinds mei 2011 zijn ze in Brazilië bezig de Arena Sao Paulo af te krijgen voor de openingswedstrijd van het WK, over iets minder dan een maand. Zeker is in ieder geval dat het stadion niet volledig overdekt zal zijn, zoals aanvankelijk wel was gepland. Pas na het WK wordt dit peperdure onderkomen volledig afgebouwd.
402 miljoen euro - Als we de aanvankelijke kostprijs omrekenen was het Santiago Bernabéu bij de realisatie in de jaren veertig helemaal niet zo duur, maar recentere verbouwingen en uitbreidingen maken het toch tot een van de meest prijzige stadions van Europa.
410 miljoen euro - Het Aviva Stadium in Dublin is gebouwd op de plek van het legendarische Lansdowne Road, waar Oranje in 2001 onverwacht onderuitging tegen Ierland, waardoor het WK van 2002 een kansloze missie werd. Tegenwoordig dient dit schitterende complex plaats aan ruim 51.000 dolenthousiaste Ieren, die hun nationale voetbal- en/of rugbyploeg komen aanmoedigen.
417 miljoen euro - Londen herbergt drie van Europa’s duurste voetbalstadions en dit is de eerste in de lijst. Het Emirates Stadium biedt Arsenal in commercieel opzicht heel wat meer mogelijkheden, maar het is de vraag of de fans zo blij zijn met het onderkomen: sinds de verhuizing van Highbury won de club geen enkele hoofdprijs meer.
439 miljoen euro - In tegenstelling tot Soccer City staat het Cape Town Stadium wél garant voor zoete herinneringen. Dit is de plek waar Giovanni van Bronckhorst de bal in de kruising mikte tegen Uruguay, de plek waar Wesley Sneijder en Arjen Robben vervolgens de rest deden. Goedkoop was het prachtige bouwwerk echter niet, zo blijkt.
585 miljoen euro - Strikt genomen is dit nog geen voetbalstadion. Het Olympische Stadion van Londen werd namelijk gebouwd voor de Spelen van 2012 in de Engelse hoofdstad, maar werd in 2013 alweer gesloten voor een renovatie. De reden: West Ham United zal dit fabelachtige stadion met ingang van 2016 betrekken om zijn thuiswedstrijden in te gaan spelen.
650 miljoen euro - Van alle stadions die Brazilië bouwt voor het WK, krijgt hoofdstad Brasilia het duurste onderkomen. Het Mané Garrincha Stadion werd overigens al in 1974 geopend, maar kreeg speciaal voor het toernooi van komende zomer een nieuw ’likje verf’. Een zeer prijzig likje.
920 miljoen euro - Het duurste voetbalstadion van ’stadionhoofdstad’ Londen, Europa en de wereld is het legendarische Wembley. De twee karakteristieke torens zijn misschien niet meer, maar het huidige onderkomen van de Engelse nationale ploeg, dat tussen 2002 en 2007 volledig werd gerenoveerd, is ook in zijn nieuwe vorm een absolute lust voor het oog.