voetbalzone

In beeld: de rijke loopbaan van ‘vliegende keeper’ Rogério Ceni

Gijs Freriks17 mei 2015, 08:15
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2015, 08:15
Advertentie
In beeld: de rijke loopbaan van ‘vliegende keeper’ Rogério Ceni
Rogério Ceni (42) heeft aangekondigd na 24 seizoenen profvoetbal te zullen stoppen en zijn contract - dat op 6 augustus afloopt - niet te willen verlengen. In deze fotospecial zetten we een aantal interessante feiten over de doelman van São Paulo op een rij. Klik snel verder!
Ceni wordt in Pato Branco in de staat Paraná geboren. Hij is de vierde zoon van Hertha en krijgt op zijn vierde tennisles van zijn sportgekke vader Eurydes. Rogério heeft alleen meer met volleybal. Ceni gaat al op jonge leeftijd bij een bank werken en in het voetbalelftal van die bank ontpopt hij zich uiteindelijk tot een keeperstalent. Via het bescheiden Sinop komt hij bij het grote São Paulo terecht.
Ceni scoort in februari 1997 voor het eerst, uit een vrije trap, en groeit met 127 doelpunten uit tot de meest scorende keeper ter wereld. De Paraguayaan José Luis Chilavert bleef op 62 goals steken. Ceni maakte in maart 2011, tegen Corinthians, zijn honderdste doelpunt.
Ceni’s 127 doelpunten: 67 strafschoppen, 59 vrije trappen, 1 uit een rollende bal.
Voor Ceni geen Braziliaanse muziek, maar rock-‘n-roll. Hij houdt van onder meer AC/DC, Dire Straits, Pink Floyd, Scorpions, Metallica, U2 en Elvis Presley. Bij ‘ESPN’ covert hij in 2012 nog een nummer van Pink Floyd.
Ceni speelt sinds 1992 voor São Paulo en boekt in oktober jongstleden zijn 590e zege met de club. Daarmee stoot hij Ryan Giggs van de troon, die 589 overwinningen met Manchester United achter zijn naam had staan.
Eind 2013 speelt Ceni zijn 1116e wedstrijd bij één Braziliaanse club en hij verbreekt daarmee het record van niemand minder dan Pelé. Intussen staat de teller op 1210 duels.
Ceni heeft in 956 wedstrijden de aanvoerdersband van één club gedragen: een wereldwijd record.
Ceni’s meest productieve jaren zijn 2005 met 21 en 2006 met 16 doelpunten. Dit seizoen staat hij op nul treffers, maar de rechtspoot heeft nog een paar maanden de tijd om van die hatelijke nul af te komen.
Ceni pakt sinds zijn debuut in het betaald voetbal in 1990 22 prijzen. Hij wint onder meer drie landstitels, drie keer het staatskampioenschap van São Paulo, tweemaal de Copa Libertadores en één keer het WK voor clubteams in 2005. Ceni speelt daarnaast achttien interlands.
De ‘Goleiro-artilheiro’ wordt als reservekeeper in 2002 wereldkampioen in Zuid-Korea en Japan. Heel Brazilië draagt hem intussen op handen, want de fidele Ceni komt nooit in opspraak en blijft São Paulo trouw. Ceni is een voorbeeld voor veel voetballers. ‘Lance!’ verwoordt het vertrek van de icoon als de ‘val van een afgod’.
Ceni trekt zich na zijn carrière terug uit de voetballerij. In een interview met ‘FOX Sports’ laat hij weten wat zijn twee wensen zijn: een tenniswedstrijd van Roger Federer bezoeken en uitslapen.
Bezig met laden …