voetbalzone

In beeld: de 21 spelers die een CL-finale misten door een schorsing

Bart Kruyt01 mei 2014, 08:15
Laatst bijgewerkt: 01 mei 2014, 08:15
Advertentie
In beeld: de 21 spelers die een CL-finale misten door een schorsing
Het zal je maar gebeuren: haalt je team de finale van de Champions League, mag je zelf niet meedoen omdat je geschorst bent! Het overkomt Xabi Alonso, maar er zijn nog 21 andere (oud-)spelers die weten hoe het voelt..
De eerste speler die tegen een schorsing aanliep voor een Champions League-finale was Franco Baresi van AC Milan. In de halve finale tegen AS Monaco pakte de verdediger een gele kaart terwijl hij op scherp stond, waardoor hij de eindstrijd tegen Barcelona op 18 mei 1994 moest missen.
Ook Alessandro Costacurta miste deze finale van Milan: hij kreeg in de halve finale tegen AS Monaco, die Milan overigens met 3-0 won, een directe rode kaart. De halve finales gingen destijds nog over een wedstrijd. Zonder Baresi en Costacurta won Milan de eindstrijd tegen Barcelona met 4-0.
Een jaar later stond Milan weer in de finale, toen tegen Ajax. De Amsterdammers hadden in deze gewonnen eindstrijd geen last van schorsingen, maar in de verloren finale van 1996 ontbrak Michael Reiziger tegen Juventus. Zijn plek in de achterhoede werd overgenomen door Sonny Silooy, die in de strafschoppenserie de beslissende penalty miste.
In 1999 leek Bayern München de Champions League te pakken, maar door twee extreem late doelpunten ging de prijs toch naar Manchester United. Aanvoerder Roy Keane zag het vanaf de tribune gebeuren: hij had in de halve finale tegen Juventus een fatale gele kaart gekregen.
Datzelfde gold voor Paul Scholes, die naast Keane op de tribune zat. Na afloop kwamen de twee middenvelders in pak het veld op om feest te vieren met hun ploeggenoten.
Valencia stond op 24 mei 2000 voor het eerst in de clubgeschiedenis in de finale van de Champions League/Europa Cup 1, maar Amedeo Carboni moest het duel met Real Madrid missen wegens een gele kaart die hij had opgelopen in de halve finale tegen Barcelona. Real won van het Carboni-loze Valencia, met 3-0.
In 2002 stond Real Madrid opnieuw in de finale tegen een ploeg die daar nooit eerder had gestaan: Bayer Leverkusen. De Duitsers traden aan zonder Ze Roberto, die was geschorst wegens een kaart in de halve finale tegen Manchester United, en verloren met 1-2. Zinedine Zidane maakte in deze wedstrijd met een geweldige volley de mooiste goal die ooit werd gemaakt in een Champions League-finale.
Pavel Nedved moest toekijken bij de Champions League-finale van 2003, die tussen AC Milan en Juventus ging. Nedved werd in de halve finale tegen Real Madrid op de bon geslingerd na een tackle op Steve McManaman en kon die kaart niet gebruiken. Milan won de finale op Old Trafford, doordat het na een 0-0 gelijkspel de strafschoppen beter nam.
In de finales van 2004, 2005, 2006, 2007 en 2008 waren er steeds geen schorsingen, maar in 2009 zaten er liefst drie spelers mokkend op de tribune: Eric Abidal en Dani Alves van Barcelona en Darren Fletcher van Manchester United.
Abidal en Dani Alves kregen een gele kaart in de veelbesproken halve finale tegen Chelsea, die werd beslist door een laat doelpunt van Andrés Iniesta (1-1), en Fletcher werd in de halve finale tegen Arsenal zelfs met rood van het veld gestuurd. De middenvelder veroorzaakte een strafschop door Cesc Fàbregas neer te halen: Robin van Persie, die inmiddels voor Manchester United speelt, benutte die penalty (1-3).
In 2010 leidde José Mourinho Internazionale naar de Champions League-finale tegen Bayern München, die met 2-0 werd gewonnen. Inter pakte die trofee zonder de geschorste Thiago Motta, die in de halve finale tegen Barcelona een rode kaart had gekregen omdat hij Sergio Busquets in het gezicht zou hebben geslagen. Uit de herhaling bleek echter dat de Spanjaard behoorlijk toneel had gespeeld.
Deze foto van Busquets zal iedereen nog wel herkennen! Door dit toneelstukje miste Motta de finale in het Estadio Santiago Bernabéu!
Ook Bayern München miste in de eindstrijd van 2010 overigens een belangrijke pion: Franck Ribéry was in de eerste halve finale tegen Olympique Lyon op de enkel van Lisandro López gaan staan en kreeg een schorsing van drie wedstrijden. De Fransman ging nog in beroep tegen deze straf, maar zonder succes.
José Manuel Pinto, de reservedoelman van Barcelona, liep ook tegen een schorsing van drie wedstrijden aan. Hij misdroeg zich in 2011 in de eerste halve finale tegen Real Madrid, waardoor hij de finale niet mocht spelen. Niet dat Josep Guardiola van plan was om ’Hiphop Pinto’ op te stellen, maar toch.. Met Víctor Valdés onder de lat won Barcelona met 3-1 van Manchester United.
In de Champions League-finale tussen Chelsea en Bayern München, op 19 mei 2012, ontbraken er liefst zeven spelers wegens schorsingen! Aan de kant van Chelsea waren dat Branislav Ivanovic, John Terry, Ramires en Raul Meireles...
... en bij Bayern mochten David Alaba, Holger Badstuber en Luiz Gustavo niet meedoen. Bayern verloor ook deze finale, na strafschoppen. Een jaar later ging het zoals we allemaal weten wel goed tegen Borussia Dortmund, in een finale waarin geen spelers ontbraken wegens schorsingen.
Xabi Alonso is de 22ste speler die een Champions League-finale moet missen wegens een schorsing. De middenvelder mopperde na afloop van de halve finale tegen Bayern München over de regels en klaagde bij scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina, maar eerlijk is eerlijk: zijn overtreding op Bastian Schweinsteiger, bij een 0-3 voorsprong, was gewoon niet erg slim.
Bij de halve finale tussen Chelsea en Atlético Madrid stonden Juanfran, Koke en Emiliano Insua aan de kant van de Spanjaarden op scherp, maar zij pakten geen kaart en mogen gewoon spelen in de finale. Insua hoefde daar geen moeite voor te doen: hij kwam op Stamford Bridge immers niet in actie. Juanfran en Koke wisten zich in te houden en zijn er op 24 mei gewoon bij.
In Lissabon zit Alonso dus als enige geschorste speler op de tribune. Zal Real zijn gemis kunnen opvangen? Spannend belooft de finale in ieder geval zeker te worden, en misschien nog wel extra spannend voor Alonso..
Bezig met laden …