voetbalzone

In beeld: de tegenstanders van Oranje in de WK-kwalificatiereeks

Bart Kruyt26 jul 2015, 08:15
Laatst bijgewerkt: 26 jul 2015, 08:15
Advertentie
In beeld: de tegenstanders van Oranje in de WK-kwalificatiereeks
Frankrijk is op het moment de nummer 22 van de FIFA-wereldranglijst. De nationale ploeg, bijgenaamd ’les Bleus’, werd in 1998 nog in eigen land wereldkampioen. Frankrijk deed tot dusver veertien keer mee aan een WK.
Didier Deschamps (46) is de bondscoach van Frankrijk. De voormalig middenvelder speelde zelf 103 interlands voor zijn land, zat in de selectie die in 1998 wereldkampioen werd, en staat sinds 2012 voor de groep. Hij volgde destijds Laurent Blanc op.
In de Franse selectie zitten heel wat grote namen, zoals bijvoorbeeld Hugo Lloris, Laurent Koscielny en Paul Pogba. Wij wijzen Karim Benzema aan als sterspeler van de ploeg. De aanvaller presteert bij zijn land weliswaar minder goed als bij Real Madrid, maar heeft toch wel bewezen tot de absolute top te behoren.
Nederland heeft tot dusver 23 keer tegen Frankrijk gespeeld en wist 10 van die interlands te winnen. 9 keer werd er verloren, 4 keer werd er gelijkgespeeld. De laatste keer dat Nederland en Frankrijk tegenover elkaar stonden was op 5 maart 2014, toen Frankrijk in een oefenduel met 2-0 te sterk was.
Zweden is op het moment de nummer 33 van de FIFA-wereldranglijst. De nationale ploeg wist het WK nog nooit te winnen; Zweden deed elf keer mee aan een WK-eindronde. Op de laatste twee eindronden, in 2014 en 2010, ontbraken de Scandinaviërs.
Erik Hamrén (58) is alweer sinds 2009 de bondscoach van Zweden. Hij werd destijds overgenomen van het Noorse Rosenborg BK, waarmee hij tweemaal landskampioen was geworden. Hamrén heeft geen verleden als Zweeds international.
Het is natuurlijk wel duidelijk wie de sterspeler is van Zweden: Zlatan Ibrahimovic. De inmiddels 33-jarige aanvaller van Paris Saint-Germain is de grote man bij Zweden en eigenlijk draait alles om hem. Na 105 interlands staat de teller voor Ibrahimovic op 56 doelpunten.
Nederland heeft tot dusver 23 keer tegen Zweden gespeeld en wist 10 van die interlands te winnen. 8 keer werd er verloren, 5 keer werd er gelijkgespeeld. De laatste keer dat Nederland en Zweden tegenover elkaar stonden was op 11 oktober 2011, toen Zweden in de EK-kwalificatiereeks met 3-2 te sterk was.
Bulgarije is op het moment de nummer 68 van de FIFA-wereldranglijst. De nationale ploeg wist het WK nog nooit te winnen; Bulgarije deed zeven keer mee aan een WK-eindronde. De laatste keer dat de Bulgaren er op dit toernooi bij waren, was in 1998.
Ivaylo Petev (40) staat nu ruim een halfjaar voor de groep bij de Bulgaarse nationale ploeg. De coach werd in december van 2014 aangesteld en kwam destijds over van AEL Limassol uit Cyprus. Petev was voor zijn trainersloopbaan een middenvelder die voor veel bescheiden clubs speelde en het nooit tot Bulgaars international schopte.
Bij Bulgarije dachten we altijd direct aan Dimitar Berbatov, maar hij speelt inmiddels niet meer voor de nationale ploeg. De sterspeler van het team is nu Ivelin Popov, een aanvallende middenvelder die bij Spartak Moskou onder contract staat. Hij speelde tot dusver 55 interlands voor Bulgarije.
Nederland heeft tot dusver 10 keer tegen Bulgarije gespeeld en wist 4 van die interlands te winnen. 4 keer werd er verloren, 2 keer werd er gelijkgespeeld. De laatste keer dat Nederland en Bulgarije tegenover elkaar stonden was op 26 mei 2012, toen Bulgarije in een oefenduel met 1-2 te sterk was.
Wit-Rusland is op het moment de nummer 100 van de FIFA-wereldranglijst. De nationale ploeg wist het WK nog nooit te winnen; Wit-Rusland deed ook nog nooit mee aan een WK-eindronde. Daar moet wel bij worden gezegd dat Wit-Rusland pas vanaf 1996 meedoet aan de kwalificatietoernooien.
Alyaksandr Khatskevich (41) is de hoofdtrainer van Wit-Rusland. Hij schopte het als voetballer ook als international van zijn land en kwam tot 38 interlands, waarin hij 4 keer wist te scoren. Na zijn spelersloopbaan werd Khatskevich trainer en hij was al eens assistent-bondscoach bij Oekraïne. Sinds december 2014 is hij de eindverantwoordelijke bij Wit-Rusland.
We kunnen niet zeggen dat Wit-Rusland echte sterspelers in de selectie heeft zitten. De meest bekende naam is misschien die van Sergei Kornilenko, een 32-jarige aanvaller die al jarenlang zijn geld verdient op de Russische velden. Hij staat op 68 interlands en wist daarin 16 keer te scoren.
Nederland heeft tot dusver 6 keer tegen Wit-Rusland gespeeld en wist 4 van die interlands te winnen. 2 keer werd er verloren, er werd nog niet gelijkgespeeld. De laatste keer dat Nederland en Wit-Rusland tegenover elkaar stonden was op 21 november 2007, toen Wit-Rusland in de EK-kwalificatiereeks met 2-1 te sterk was.
Luxemburg is op het moment de nummer 146 van de FIFA-wereldranglijst. De nationale ploeg wist het WK nog nooit te winnen; Luxemburg deed ook nog nooit mee aan een WK-eindronde. Dat terwijl Luxemburg wel al sinds 1934 meedoet aan de kwalificatietoernooien.
De bondscoach van Luxemburg is Luc Holtz (46), een voormalig international van de voetbaldwerg. Holtz was in zijn spelersloopbaan een centrale middenvelder en kwam tot 55 interlands voor Luxemburg. Hij is sinds 2010 bondscoach van zijn land en wist van de 44 interlands als hoofdtrainer slechts 4 keer te winnen. 31 keer werd er verloren, 9 keer gelijkgespeeld.
Tsja, de sterspeler van Luxemburg... Zullen we maar gewoon de meest bekende naam nemen? Aurélien Joachim speelde vorig seizoen voor CSKA Sofia in Bulgarije, maar speelde daarvoor een seizoen voor RKC Waalwijk en een seizoen voor Willem II. De 28-jarige Joachim staat op 53 interlands voor Luxemburg en wist daarin 7 keer te scoren.
Nederland heeft tot dusver 16 keer tegen Luxemburg gespeeld en wist 13 van die interlands te winnen. 2 keer werd er verloren, 1 keer werd er gelijkgespeeld. De laatste keer dat Nederland en Luxemburg tegenover elkaar stonden was op 17 november 2007, toen Nederland in de EK-kwalificatiereeks met 1-0 wist te winnen.
Bezig met laden …