voetbalzone

In beeld: de tien beste en tien slechtste aanwinsten van Martin van Geel

Robin Bruggeman21 mei 2017, 08:15
Laatst bijgewerkt: 21 mei 2017, 08:15
Advertentie
In beeld: de tien beste en tien slechtste aanwinsten van Martin van Geel
Martin van Geel trad 1 mei 2011 aan als technisch directeur van Feyenoord en zag afgelopen weekend hoe met de eerste landstitel in achttien jaar de kroon op zijn werk werd gezet. De bestuurder was met een aantal goede aanwinsten medeverantwoordelijk voor dat kampioenschap, maar had niet altijd een gelukkige hand in het aantrekken van spelers. In onze special zie je zijn tien beste en tien slechtste aanwinsten in Rotterdam! Reageren? Dat kan op onze Facebook-pagina!
Te beginnen met de beste: John Guidetti komt op de laatste dag van de eerste transferperiode van Van Geel op huurbasis over van Manchester City en voetbalt zich al snel een plek in de Rotterdamse harten. De Zweed groeit door zijn branie en twintig doelpunten uit tot een publiekslieveling en maakte sindsdien niet meer zo’n succesvol seizoen mee.
Daryl Janmaat begint zijn loopbaan in de jeugd van Feyenoord, maar moet in 2007 vertrekken. Nadat hij zich bij ADO Den Haag en sc Heerenveen goed heeft ontwikkelt, keert de rechtsback in 2012 transfervrij terug in De Kuip en blijkt daar een schot in de roos. Twee jaar later wordt hij voor zes miljoen euro verkocht aan Newcastle United.
Graziano Pellè blijkt als opvolger van Guidetti opnieuw een voltreffer. De Italiaan wordt in eerste instantie gehuurd van Parma en na een succesvol seizoen in 2013 voor drie miljoen euro definitief overgenomen. Na in totaal 55 doelpunten voor Feyenoord vertrekt hij in 2014 voor elf miljoen euro naar het Southampton van Ronald Koeman.
Jens Toornstra komt in 2014 voor 3,5 miljoen euro over van FC Utrecht en schippert in zijn eerste seizoenen bij Feyenoord tussen de basis en de bank. In het kampioensjaar groeit hij echter uit tot een onbetwiste steunpilaar op het middenveld en speelt hij een belangrijke rol in de titelwinst van de Rotterdammers.
Karim El Ahmadi speelde eerder al vier jaar voor Feyenoord en is sinds zijn rentree in 2014 de motor op het middenveld. Samen met jeugdexponent Tonny Vilhena vormt de Marokkaans international een bijna niet te passeren blok.
Weinig spelers in de Eredivisie hebben hun carrière zo geleidelijk opgebouwd als Eric Botteghin. De Braziliaan begint bij FC Zwolle en komt via NAC Breda en FC Groningen in 2015 terecht bij Feyenoord. De stopper, die 2,5 miljoen euro kostte, groeit in De Kuip uit tot een van de beste centrale verdedigers op de Nederlandse velden.
Als Eljero Elia in 2015 neerstrijkt bij Feyenoord bevindt zijn carrière zich na periodes bij Hamburger SV, Juventus, Werder Bremen en Southampton een beetje op een zijspoor. De vleugelflitser hervindt in De Kuip echter weer zijn vorm en wordt er een van de onbetwiste smaakmakers.
Het Feyenoord-publiek heeft in 2015 in eerste instantie zijn twijfels bij de komst van Jan-Arie van der Heijden, die met zijn Ajax-verleden toch een stapje extra moet zetten. Na een wisselend eerste seizoen krijgt ‘Jan-Scharie’ aan het begin van deze jaargang echter de kans van Giovanni van Bronckhorst en die pakt hij met beide handen aan. Samen met Botteghin is hij het fundament onder de Rotterdamse landstitel.
Dirk Kuyt riep bij zijn vertrek in 2006 al dat hij ooit terug zou keren bij Feyenoord en in 2015 is het dan eindelijk zo ver. De aanvoerder, die onlangs zijn pensioen aankondigde, wint in zijn eerste jaar de KNVB Beker en heeft ook in het kampioensjaar een uiterst belangrijke rol. Hoewel hij vaker op de bank zit dan hem lief is, schiet hij de Rotterdammers in de kampioenswedstrijd met een hattrick naar de titel waar zo lang naar gesmacht is.
Nicolai Jörgensen maakte er nooit meer dan vijftien in een seizoen en is met 3,5 miljoen euro in 2016 een flinke aankoop voor Feyenoord. De Deen groeit echter al snel uit tot een van de beste spitsen in de Eredivisie en wordt in zijn eerste seizoen kampioen en, met 21 doelpunten, ook nog eens topscorer.
En dan nu de aanwinsten die minder goed uitpakten: Guyon Fernandez doet het bij Excelsior niet onaardig en is door zijn aflopende contract in 2011 een toevoeging aan de selectie waar Feyenoord zich niet echt een buil aan kan vallen. De spits blijkt echter ook geen echte versterking en komt in zijn twee jaar in De Kuip tot slechts een handvol doelpunten.
Gill Swerts stond eerder al vier jaar, waarin hij niet veel minuten maakte, onder contract bij Feyenoord en de Belg doet het na zijn rentree in 2011 niet veel beter. In 2012 wordt zijn contract niet verlengd, waarna Swerts bij SönderjyskE neerstrijkt.
John Goossens deed het prima bij NEC, maar de stap naar Feyenoord bleek er in 2012 net eentje te ver. De middenvelder heeft moeite om aan te haken bij het niveau in Rotterdam en ziet zijn speeltijd steeds verder slinken. In augustus 2014 wordt zijn contract ontbonden.
Harmeet Singh wordt in 2012 voor tonnen overgenomen van Valerenga, maar slaagt er in Rotterdam niet in om zich te onderscheiden. De Noors international speelt slechts een handvol wedstrijden voor Feyenoord en vertrekt twee jaar later transfervrij naar Molde FK.
Wesley Verhoek was een van de smaakmakers van een goed presterend ADO Den Haag en verdiende in 2012 een transfer naar FC Twente. In Enschede komt het er echter niet uit en bij Feyenoord, waar hij door een ruil met Jerson Cabral terecht komt, ook niet. Hij raakt zijn basisplaats al snel kwijt en laat in 2015 na onderling overleg zijn nog doorlopende contract ontbinden.
Khalid Boulahrouz was in zijn hoogtijdagen een gevreesde verdediger die ook bij het Nederlands elftal een vaste waarde was. Als hij in 2014 neerstrijkt bij Feyenoord is het beste er echter al af en ‘de Kannibaal’ voegt maar weinig toe in zijn enige seizoen in Rotterdam.
Otman Bakkal is in zijn eerste seizoen bij Feyenoord, waarin hij wordt gehuurd van PSV, een prima aanwinst. De middenvelder speelt daarna een jaar voor Dinamo Moskou en keert in 2013 terug in De Kuip, waar hij al snel de concurrentiestrijd met Tonny Vilhena verliest. Trainer Ronald Koeman is daarnaast niet te spreken over zijn inzet en in juni 2014 wordt Bakkals contract opgezegd.
Renato Tapia maakte naam bij FC Twente en wordt in 2015 voor 1,5 miljoen euro door Feyenoord overgenomen. De Peruviaan heeft echter nog niet bewezen een meerwaarde te zijn in Rotterdam en is tegenwoordig vierde of vijfde keus centraal op het middenveld.
Voor Marko Vejinovic geldt min of meer hetzelfde als voor Tapia, zij het dat hij in 2015 3,5 miljoen euro kostte. De middenvelder was bij Vitesse een van de uitblinkers, maar komt er bij Feyenoord nog niet echt aan te pas. In het afgelopen seizoen deed hij in de Eredivisie slechts in twee wedstrijden mee.
Het begin van Simon Gustafson, die in 2015 voor 1,5 miljoen euro wordt overgenomen van BK Häcken, bij Feyenoord is veelbelovend. In het afgelopen seizoen komt hij in de Eredivisie echter slechts twee keer binnen de lijnen en de Zweed heeft al laten weten op zoek te willen naar een nieuwe werkgever.
Bezig met laden …