voetbalzone

In beeld: de transfergekte in het Chinese voetbal

Gijs Freriks17 jan 2016, 07:15
Laatst bijgewerkt: 17 jan 2016, 07:15
Advertentie
In beeld: de transfergekte in het Chinese voetbal
Het niveau van het Chinese voetbal gaat met rasse schreden omhoog en daar hebben de flinke investeringen zonder meer mee te maken. Ook in de huidige winterse transferperiode heeft een aantal clubs weer voor veel geld ingekocht, zo valt in deze fotospecial te lezen. Reageren? Ga naar onze Facebook-pagina!
Tianjin Quanjian is de nieuwste grote speler in het Chinese voetbal. De tweedeklasser is sinds juni eigendom van een natuurgeneeskundebedrijf en heeft miljoenen te besteden. Rechtsbuiten Ke Sun werd voor 9,2 miljoen euro overgenomen van Jiangsu Suning. De 26-jarige Chinees staat bij Tianjin voor 975.000 euro per jaar op de loonlijst.
Daar liet Tianjin het niet bij, want de 28-jarige doelman Lu Zhang werd voor ruim 9,7 miljoen weggeplukt bij Liaoning Whowin. Bovendien bood men twintig miljoen op Alexandre Pato en de Braziliaan kon 13,5 miljoen per jaar verdienen bij de tweedeklasser.
Hoe bizar het ook klinkt, maar Tianjin zou tevens een bod van 16,5 miljoen en later een bod van dertig miljoen hebben uitgebracht op Santos-aanvaller Geuvanio. De 23-jarige Geuvanio kwam bij Santos tot 10 doelpunten in 63 wedstrijden.
Li Peng staat naar verluidt op het punt om een transfer te maken. Shanghai Shenhua is bereid om 3,75 miljoen euro te betalen voor de 25-jarige verdediger van Qingdao Jonoon.
Luiz Adriano stapt waarschijnlijk voor veertien miljoen euro over van AC Milan naar Jiangsu Suning. Bij die club uit Nanking gaat hij minimaal zes en maximaal acht miljoen op jaarbasis verdienen. Vicevoorzitter Adriano Galliani zei onlangs dat de deal binnen een paar dagen moet worden afgerond.
Renato Augusto staat op het punt om zijn transfer naar Beijing Guoan af te ronden. De middenvelder was te duur voor Schalke 04 en dat valt te begrijpen, want hij gaat in China ongeveer 455.000 euro per maand verdienen. “Ik koos niet voor China, maar China koos mij”, aldus Augusto, die Corinthians een transfersom van acht miljoen oplevert.
De Braziliaanse club uit São Paulo raakt ook middenvelder Ralf kwijt aan Beijing en voor hem vangt men een gelimiteerde transfersom van één miljoen euro. De 31-jarige Braziliaan is woensdag medisch gekeurd en het wachten is nu op de officiële mededelingen.
Anderson lijkt Brazilië eveneens te verlaten voor een avontuur in het op drie na grootste land ter wereld. De middenvelder van Internacional kan bij Hebei China Fortune 340.000 tot 450.000 euro per maand verdienen (belastingvrij), maar een eerste bod van dik 5,6 miljoen werd afgeslagen. Komt het nog tot een akkoord?
Haifeng Ding tekende vorige week woensdag een vijfjarig contract bij Hebei China Fortune. De 24-jarige linksachter kwam voor een kleine zeven miljoen euro over van Liaoning.
Tianjin presenteerde in december twee Brazilianen: Luís Fabiano en Jádson. De aanvaller kwam transfervrij over van Corinthians en gaat 330.000 euro per maand verdienen, terwijl Jádson op maandbasis 20.000 meer opstrijkt. Voor hem moest een som van vijf miljoen worden betaald.
De 27-jarige linksbuiten Zhizhao Chen ruilde Beijing Guoan voor 3,6 miljoen euro in voor Guangzhou R&F. De Chinees tekende voor vijf jaar en speelde eerder voor onder meer Corinthians.
Doelman Chao Gu (26) verbond zijn toekomst op oudejaarsdag aan Jiangsu Suning. Hij leverde Hangzhou Greentown een kleine zeven miljoen euro op.
Jiangsu, de nummer negen van vorig seizoen, zou zich ook willen versterken met Gervinho. De club van trainer Dan Petrescu heeft tien miljoen euro exclusief variabelen over voor de aanvaller van AS Roma. Ook Fredy Guarín van Internazionale is in beeld bij de ploeg uit Nanking.
Shanping Yang zou op het punt staan om voor een kleine zeven miljoen euro over te stappen van Liaoning naar Shandong Luneng, de nummer drie van vorig seizoen. Yang is een 28-jarige stopper en heeft één interland voor China achter zijn naam staan. Liaoning wil het contract van Yang graag verlengen.
Ning Jiang liet Guangzhou R&F onlangs na drie jaar achter zich. Hij tekende voor vijf jaar bij Hebei China Fortune en kostte 4,1 tot 5,5 miljoen euro. Jiang is een 29-jarige linksbuiten.
Bi Jinhao ruilde Henan Jianye vrijdag voor omgerekend 11,1 miljoen euro in voor Shanghai Shenhua en daarmee is de verdediger officieel de duurste Chinees ooit. Jinhao speelde ook al in Singapore en Portugal.
Shandong Luneng heeft inmiddels twee biedingen uitgebracht op Corinthians-verdediger Gil. De vraagprijs voor de 28-jarige Braziliaan bedraagt tien miljoen euro. Ploeggenoot Elias kon voor een transfersom van tien miljoen naar Hebei Zhongji, maar besloot in zijn vaderland te blijven.
Cheikh Tioté zou al tot een persoonlijk akkoord met Shanghai Shenhua zijn gekomen. De middenvelder, die eerder voor Roda JC Kerkrade en FC Twente speelde, moet Newcastle United ongeveer 10,5 miljoen euro opleveren. De Chinese competitie begint overigens weer op 5 maart.
Bezig met laden …