voetbalzone

In beeld: elf toppers die niet het niveau van vorig seizoen halen

Robin Bruggeman23 feb 2017, 14:15
Laatst bijgewerkt: 23 feb 2017, 14:15
Advertentie
In beeld: elf toppers die niet het niveau van vorig seizoen halen
Het seizoen is alweer ruim over de helft en ook deze jaargang heeft weer voor een aantal flinke verrassingen gezorgd. Voetballers bij wie vorig jaar alles lukte, worstelen nu hevig met hun vorm en hebben moeite het net te vinden of hun minuten te maken. In onze special zie je daarom elf topspelers die deze jaargang bij lange na niet het niveau van het afgelopen seizoen halen. Reageren? Dat kan op onze Facebook-pagina! (Data via Squawka)
Riyad Mahrez was vorig jaar een van de smaakmakers bij Leicester City, maar de regerend ‘Speler van het Jaar’ in de Premier League deelt dit seizoen in de algehele malaise bij de landskampioen. De Algerijn is van 0,5 doelpunten per negentig minuten in de competitie weggezakt naar 0,15 goals en komt ook beduidend minder makkelijk zijn mannetje voorbij.
Thomas Müller maakte vorig seizoen twintig doelpunten in de Bundesliga, goed voor een gemiddelde van 0,77 goals per wedstrijd. Dit seizoen heeft hij het vizier echter minder op scherp staan en haalt hij slechts 0,07 goals per duel, terwijl zijn schotnauwkeurigheid is gedaald van 61 procent naar 37 procent.
Statistisch gezien doet Grzegorz Krychowiak niet veel anders dan bij Sevilla, maar de Pool komt er bij Paris Saint-Germain nauwelijks aan te pas. Hij kwam in geen enkele van de laatste zeven competitieduels van ‘les Parisiens’ binnen de lijnen en heeft zelfs verzocht of hij mee mag spelen met het tweede om wedstrijdfit te blijven.
Ivan Rakitic paste zich in 2014 moeiteloos aan aan het niveau van Barcelona. Dit seizoen heeft de Kroaat echter moeite om zijn bijdrage te leveren en met minder cruciale passes, doelpunten en onderscheppingen dan vorig jaar slaagt hij er niet in om zijn basisplaats succesvol te verdedigen.
Nolito was de man bij Celta de Vigo, maar hij slaagt er bij Manchester City, hoewel hij in de Premier League gemiddeld gezien meer scoort dan in LaLiga, niet in om dat succes te kopiëren. Zijn andere statistieken zijn allemaal minder dan vorig seizoen en met de concurrentie van onder meer Raheem Sterling en Leroy Sané lijkt de Spanjaard niet op veel speelminuten te hoeven rekenen.
Jamie Vardy hoefde vorig seizoen slechts Harry Kane boven zich te dulden op de topscorerslijst van de Premier League. In tegenstelling tot zijn 24 goals van het afgelopen jaar, staat de teller dit seizoen pas op vijf goals en de spits is voor het doel van de tegenstander veel minder gevaarlijk dan tijdens het kampioensjaar.
Stephan El Shaarawy beleefde een stormachtige entree bij AS Roma, die hij dit seizoen echter niet weet door te trekken. Na zijn acht doelpunten in zestien wedstrijden in de tweede helft van het afgelopen seizoen, is hij deze jaargang pas tot drie goals in 21 wedstrijden gekomen. Hij benut ook tien procent minder van zijn kansen dan hij vorig seizoen deed.
Borussia Dortmund leek met de komst van onder meer Ousmane Dembélé, Mario Götze en Emre Mor al aardig voorzien te zijn voorin, waardoor het aantrekken van André Schürrle voor dertig miljoen euro tot de nodige opgetrokken wenkbrauwen leidde. De wereldkampioen verscheen tot nu toe slechts in zeven Bundesligawedstrijden aan de aftrap voor ‘die Borussen’ en zag zijn doelpuntengemiddelde dalen van 0,43 goals per wedstrijd naar 0,14 voor dit seizoen.
Alles wat Vincent Janssen vorig seizoen in de Eredivisie aanraakte veranderde in goud, maar de Oranje-international weet hetzelfde nog niet in de Premier League te presteren. Janssen wacht nog altijd op zijn eerste velddoelpunt voor Tottenham Hotspur, hij schiet ruim twee keer minder op doel per wedstrijd en zijn doelpuntengemiddelde is gedaald van 0,89 naar 0,14 voor dit seizoen.
Mesut Özil gold in de eerste helft van het vorige seizoen misschien wel als de beste speler in de Premier League. Dit seizoen is hij productiever voor het doel, maar dat gaat wel ten koste van zijn kwaliteit om zijn medespelers te bedienen. De Duitser creëert een kans minder per wedstrijd, terwijl zijn assistgemiddelde is teruggelopen van 0,56 voor de afgelopen jaargang naar 0,19 voor dit seizoen.
Hatem Ben Arfa blies vorig seizoen bij OGC Nice met zeventien competitiegoals zijn loopbaan weer nieuw leven in en verdiende een mooie transfer naar Paris Saint-Germain. In de hoofdstad wacht de Frans international echter nog altijd op zijn eerste doelpunt en zit hij vaker op de bank dan dat hij op het veld te vinden is.
Bezig met laden …