voetbalzone

In beeld: 16 feiten over de aanstaande Johan Cruijff Schaal

Thijs Post28 jul 2016, 14:00
Laatst bijgewerkt: 28 jul 2016, 14:00
Advertentie
In beeld: 16 feiten over de aanstaande Johan Cruijff Schaal
PSV speelt voor de zestiende keer de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal (incl. Supercup), een evenaring van het record van Ajax. De Eindhovenaren pakten tien keer de titel, vaker dan elke andere ploeg. (Alle teksten en de feiten zijn afkomstig van Opta)
Feyenoord speelt voor de achtste keer het duel om de Johan Cruijff Schaal en won de prijs tweemaal, in 1991 tegen PSV en in 1999 tegen Ajax.
PSV won twee van de voorgaande drie wedstrijden tegen Feyenoord in de strijd om de Johan Cruijff Schaal (1992 en 2008), de Rotterdammers waren in 1991 de sterkste.
In slechts twee van de voorgaande 26 edities van de Johan Cruijff Schaal (incl. het duel tussen SVV en Quick Nijmegen in 1949) was extra tijd nodig om tot een winnaar te komen. De strijd werd nog nooit beslist via strafschoppen.
Vijf van de laatste acht edities van de Johan Cruijff Schaal werden gewonnen door de regerend landskampioen.
De laatste tien ontmoetingen tussen Feyenoord en PSV (alle competities) leverden 36 doelpunten op, een gemiddeld van 3,6 per wedstrijd.
Feyenoord kreeg in de laatste vijf duels om de Johan Cruijff Schaal telkens minimaal twee doelpunten tegen (W1, V4).
De Rotterdammers hebben sinds een 2-1 zege op Ajax in augustus 2005 (goal en assist van Dirk Kuyt) veertien wedstrijden op rij niet gewonnen in de Amsterdam ArenA (G2, V12 – incl. een duel met PSV).
Feyenoord verloor op 14 februari voor het laatst een officieel duel (W10, G3), alleen Ajax is van alle clubs in het Nederlandse betaalde voetbal langer ongeslagen (sinds 13 december 2015, W13, G6).
Dirk Kuyt was betrokken bij acht doelpunten in zijn laatste elf wedstrijden voor Feyenoord (7 goals, 1 assist).
Nicolai Jörgensen was betrokken bij elf doelpunten in zijn laatste tien officiële duels (8 goals, 3 assists).
PSV won 25 en verloor slechts twee van de laatste 33 wedstrijden in alle competities (G6). Luuk de Jong kwam in elk van zijn laatste vijf officiële duels voor PSV tot scoren (7 doelpunten, alle competities) en gaf daarin ook twee assists.
Luuk de Jong is met drie goals gedeeld topscorer in de historie van de Johan Cruijff Schaal, samen met Jeremain Lens, Mateja Kezman, Jari Litmanen en zijn huidige trainer Phillip Cocu.
De Jong kan de tweede speler worden na Mateja Kezman die in drie verschillende edities van de Johan Cruijff Schaal trefzeker is.
Davy Pröpper was in zijn laatste vijf wedstrijden voor PSV in alle competities betrokken bij vier doelpunten (2 goals, 2 assists).
Gastón Pereiro verloor in dienst van PSV nog geen enkele wedstrijd waarin hij in de basis begon (W14, G4).
Bezig met laden …