voetbalzone

In beeld: 29 feitjes uit een fantastisch Eredivisie-seizoen

Bart Kruyt06 mei 2014, 08:15
Laatst bijgewerkt: 06 mei 2014, 08:15
Advertentie
In beeld: 29 feitjes uit een fantastisch Eredivisie-seizoen
Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Tonny Vilhena, Erwin Mulder (Feyenoord) en Christian Poulsen (Ajax) boekten dit seizoen de meeste overwinningen van alle spelers in de Eredivisie, namelijk 19 stuks. Kevin Conboy, Michael Higdon en Rens van Eijden van NEC speelden het vaakst gelijk (14 keer) en Filip Kurto en Guus Hupperts gingen dit seizoen met Roda JC Kerkrade het vaakst onderuit: 19 keer. Dat zien we terug in de statistieken van Opta.
Met 29 doelpunten werd Alfred Finnbogason van sc Heerenveen topscorer van de Eredivisie. Hij maakte 27 van doelpunten vanuit het strafschopgebied en ook daarmee voert hij een ranglijst aan. De meeste doelpunten van buiten het strafschopgebied werden dit seizoen gemaakt door Memphis Depay van PSV en Jens Toornstra van FC Utrecht (allebei 7).
Dusan Tadic mag zich de ’assistkoning’ van de Eredivisie noemen: hij was bij 14 doelpunten van FC Twente de aangever. In 10 gevallen kwam de assist uit een ’normale’ aanval, 4 keer was hij de aangever bij een dood spelmoment.
Van alle spelers in de Eredivisie gaf Guram Kashia van Vitesse de meeste passes: 2610 stuks. Zijn ploeggenoot Jan-Arie van der Heijden verstuurde echter de meeste succesvolle passes: 2345 stuks. Bij Kashia kwamen 2323 passes aan. Andreas Bjelland van FC Twente staat derde op deze lijst, maar staat ver achter op de Vitesse-verdedigers: hij verstuurde 1930 succesvolle passes.
Heracles-doelman Remko Pasveer, die vermoedelijk naar PSV vertrekt, was met 506 mislukte passes de slechtste passer van de Eredivisie. De eerste veldspeler die we op deze lijst tegenkomen is Michael Higdon van NEC, met 387 passes die niet aankwamen.
Het rondtikken op eigen helft is leuk en aardig, maar het gaat natuurlijk om passes op de helft van de tegenstander. Dusan Tadic verstuurde er 1381 en 1057 daarvan waren succesvol. Tadic creëerde liefst 110 kansen uit veldspel: Memphis Depay staat tweede op deze lijst, met 75 voorbereide kansen. Een behoorlijk verschil.
Over kansen gesproken: Luc Castaignos werd bij FC Twente vaak gevonden door Tadic, maar is de speler die dit seizoen de meeste grote kansen heeft gemist (23). Alfred Finnbogason staat met 20 gemiste kansen tweede; Feyenoorder Lex Immers, die vaak kritiek krijgt omdat hij zoveel kansen zou missen, hielp maar 9 grote scoringsmogelijkheden om zeep. Dat valt toch best mee?
De meeste corners werden dit seizoen genomen door Ajacied Lasse Schöne, die de bal liefst 111 keer voor het doel mocht slingeren.
De supporters van FC Groningen zijn dol op Filip Kostic, die altijd op zoek is naar de actie. De vleugelaanvaller begon dit seizoen liefst 224 keer aan een dribbel, maar slechts 88 keer had dit ook succes. Dan deed Depay het toch wat beter, met 111 geslaagde dribbels in 198 pogingen.
Depay is ook de speler met de meeste doelpogingen achter zijn naam: 132. Hij scoorde dit seizoen 12 keer. Quincy Promes is de man die de meeste doelpogingen geblokt zag worden door een tegenstander: bij 37 inzetten van de Twente-aanvaller zat een opponent hem dwars.
Depay zocht dus het vaakst het doel, maar Kostic ging de meeste duels aan: 544 keer. Hij won er 249 en ook dat is het hoogste aantal van alle spelers uit de Eredivisie.
Alfred Finnbogason loert altijd op zijn kans en staat daardoor ook behoorlijk vaak buitenspel. De spits van sc Heerenveen werd 42 keer teruggevlagd: veel vaker dan nummer twee op de lijst Steve De Ridder van FC Utrecht, die maar 31 keer buitenspel stond.
De meeste reddingen werden dit seizoen verricht door Robbin Ruiter, die in het shirt van FC Utrecht liefst 142 keer moest ingrijpen. De doelman keerde ook drie strafschoppen, net zoveel als Diederik Boer van PEC Zwolle. Ruiter en Boer zijn de ’penaltykillers’ van de Eredivisie.
De meest gepasseerde doelman van dit seizoen was Filip Kurto, de keeper van hekkensluiter Roda JC Kerkrade, die 69 keer werd geklopt. Met verdediger Kevin Conboy kreeg NEC overigens 80 tegengoals te verwerken, dus eigenlijk is Conboy de meest gepasseerde speler van dit voetbaljaar.
Mohamed El Makrini lag dit seizoen behoorlijk vaak op het (kunst)gras: de middenvelder van SC Cambuur zette de meeste tackles in van alle spelers uit de Eredivisie, namelijk 126. Bij 94 van die tackles won hij ook de bal en dat is ook het hoogste aantal van alle spelers in dit seizoen.
De scheidsrechters in Nederland hadden het dit seizoen maar druk met Steve De Ridder: de aanvaller van FC Utrecht beging de meeste overtredingen (84), maar er werden ook de meeste overtredingen op hem gemaakt (82). Bizar!
Tom Beugelsdijk van ADO Den Haag pakte dit seizoen de meeste gele kaarten: 11 stuks. Dat kan volgend seizoen wel iets minder, Tom.
Er werden dit seizoen tien spelers twee keer met een rode kaart van het veld gestuurd: Mitchell Dijks, Frank Demouge, Maikel Kieftenbeld, Ryan Koolwijk, Roly Bonevacia, Guy Ramos, Marcel Ritzmaier, Rens van Eijden, Steve De Ridder en Timo Letschert.
Jan-Arie van der Heijden van Vitesse en Eric Botteghin van FC Groningen moeten volgend seizoen wat beter oppassen in het eigen strafschopgebied: zij veroorzaakten dit seizoen de meeste penalty’s (4 stuks). Shadrach Echan van FC Twente verdiende juist de meeste penalty’s, ook 4.
Alfred Finnbogason wist met penalty’s wel raad: hij benutte er dit seizoen 10. Memphis Depay, Steve De Ridder, Michael Higdon en Graziano Pellè faalden dit seizoen 2 keer vanaf elf meter en geen enkele speler hielp meer strafschoppen om zeep.
Joey Godee (Go Ahead Eagles), Stipe Perica (NAC Breda), Marc Höcher (Roda JC) en Yanic Wildschut (ADO Den Haag) werden dit seizoen het vaakst als invaller in het veld gebracht, namelijk 20 keer. Perica wist als invaller nog 5 keer te scoren en is daarmee de ’supersub van het seizoen’.
Romeo Castelen (RKC Waalwijk), Danny Verbeek (NAC Breda) en Hakim Ziyech (sc Heerenveen) werden door hun trainers juist het vaakst uit het veld gehaald, namelijk 18 keer.
Daar hebben we Memphis Depay weer: hij is de speler die met 29 pogingen de meeste vrije trappen op doel schoot. Jens Toornstra van FC Utrecht scoorde het vaakst uit vrije trappen, namelijk 3 keer.
Maar echt gelukkig mochten we Toornstra dit seizoen toch niet noemen: hij was immers ook de speler die het vaakst de paal of lat raakte (7 keer).
Over pechvogels gesproken: er was dit seizoen een speler die meer dan een eigen doelpunt maakte en dat was Maikel van der Werff van PEC Zwolle, die twee keer zijn eigen keeper passeerde.
Graziano Pellè is de kopspecialist van de Eredivisie. De aanvaller van Feyenoord kopte het vaakst van alle spelers op doel (39) en maakte ook de meeste doelpunten met zijn hoofd (9).
Er waren dit seizoen zeven spelers die geen minuut misten, waarvan slechts een veldspeler: Aaron Meijers van ADO Den Haag. De overige spelers die alles speelden (Filip Kurto van Roda JC Kerkrade, Esteban van AZ, Nick Marsman van FC Twente, Marco Bizot van FC Groningen, Jelle ten Rouwelaar van NAC Breda en Piet Velthuizen van Vitesse) zijn allemaal keepers.
Op de laatste speeldag mocht Bilal Ould-Chikh zijn debuut maken in het eerste elftal van FC Twente en daarmee werd hij de jongste speler van dit seizoen (28/07/97). De oudste speler die dit seizoen in actie kwam was Dennis Gentenaar van NEC (30/09/75) - de oudste veldspeler was Anthony Lurling (22/04/77).
Tot slot: Feyenoord maakte dit seizoen de meeste doelpunten (76), terwijl NEC de meeste goals tegen kreeg (82). Toch eindigden deze ploegen niet boven- of onderaan in de Eredivisie. Ja, het was weer een merkwaardig seizoen.. En wij kijken al uit naar het volgende voetbaljaar!
Bezig met laden …