voetbalzone

In beeld: het jaar 2015 in de Bundesliga in 20 beelden

Bart Kruyt25 dec 2015, 14:15
Laatst bijgewerkt: 25 dec 2015, 14:15
Advertentie
In beeld: het jaar 2015 in de Bundesliga in 20 beelden
2015 was in Duitsland natuurlijk het jaar van Bayern München. Het sterrenensemble van Josep Guardiola bleek simpelweg te sterk voor de concurrentie en staat ook nu weer bovenaan in de Bundesliga. Bayern haalde in dit kalenderjaar in totaal 80 punten; 11 meer dan Borussia Dortmund, de nummer twee van deze ranglijst.
Arjen Robben speelde in 2015 24 officiële wedstrijden voor Bayern München, verdeeld over de Bundesliga, de Champions League, de DFB Pokal en de strijd om de Duitse Supercup. Hij scoorde 12 keer, maar maakte geen enkele keer de winnende. Misschien wordt hij in het nieuwe kalenderjaar weer wat beslissender voor Bayern?
In de eerste weken van 2015 was het niet Arjen Robben, maar Bas Dost die de show steelde in de Bundesliga. De aanvaller van VfL Wolfsburg schoot na de winterstop uit de startblokken en maakte in de eerste acht wedstrijden van dit kalenderjaar dertien (!) doelpunten, waaronder vier in een wedstrijd tegen Bayer Leverkusen (4-5 zege voor Wolfsburg). Na deze superreeks maakte Dost er in het restant van 2015 nog 13, waardoor hij het kalenderjaar besloot op 26 goals voor Wolfsburg.
De 4-5 zege van Wolfsburg op Bayer Leverkusen is de overwinning met de meeste doelpunten in de Bundesliga in 2015, maar de grootste overwinning werd geboekt door Bayern München. Op 14 februari won de ploeg van Josep Guardiola met liefst 8-0 van Hamburger SV, waar Rafael van der Vaart op dat moment nog aanvoerder was. Na dit duel raakte Van der Vaart zijn basisplaats kwijt.
Dat Bayern München kampioen werd, was al snel geen verrassing meer. ‘Der Rekordmeister’ mocht de champagne ontkurken zonder zelf in actie te komen: omdat achtervolger VfL Wolfsburg op 26 april verloor van Borussia Mönchengladbach, kon Bayern de 25e landstitel uit de geschiedenis van de club vieren. De schaal werd pas een maand later, op 23 mei, uitgereikt.
Opvallend is in het seizoen 2014/15 de achterstand van Borussia Dortmund op Bayern München. BVB stond lange tijd zelfs in de degradatiezone, maar krabbelde na de winterstop op en eindigde als zevende. Mede dankzij de doelpunten van Bas Dost finishte VfL Wolfsburg knap als tweede, terwijl Borussia Mönchengladbach (derde) en Bayer Leverkusen (vierde, voorrondes) ook de Champions League in gingen.
Met Paul Verhaegh als aanvoerder eindigde FC Augsburg als vijfde in de Bundesliga. Een geweldige prestatie! De Zuid-Duitsers wisten zich nog nooit eerder te kwalificeren voor Europees voetbal en schreven dus geschiedenis. Verhaegh speelde in 2015 overigens 33 officiële wedstrijden voor Augsburg en scoorde zeven keer; zes van die doelpunten waren strafschoppen.
Hamburger SV is de enige club uit de Bundesliga die nog nooit degradeerde en kwam ook dit kalenderjaar weer met de schrik vrij. De Noord-Duitsers eindigden als zestiende en moesten daardoor promotie/degradatieduels spelen tegen Karlsruher SC. Thuis speelde HSV met 1-1 gelijk, maar met Rafael van der Vaart een volledige wedstrijd in de basis werd het ook uit 1-1. In de verlenging maakte Nicolai Müller de winnende goal: HSV bleef in de Bundesliga!
Tranen waren er bij SC Freiburg en SC Paderborn 07, die afgleden naar de 2. Bundesliga. Freiburg had zes jaar op het hoogste niveau gespeeld, terwijl Paderborn in het jaar na de promotie direct weer degradeerde. Op het moment staat Freiburg tweede in de 2. Bundesliga en Paderborn zestiende (!). Een volgende degradatie dreigt dus voor laatstgenoemde ploeg.
Topscorer van de Bundesliga in het seizoen 2014/15 werd niet Robert Lewandowski, Arjen Robben (beiden zeventien goals) of Bas Dost (zestien goals), maar Alexander Meier van Eintracht Frankfurt. In 26 competitiewedstrijden was hij goed voor 19 doelpunten, een prachtige prestatie.
Borussia Dortmund hoopte Jürgen Klopp een mooi afscheid te kunnen geven, maar helaas: de bekerfinale tegen VfL Wolfsburg werd met 1-3 verloren. Klopp werkte van 2008 tot 2015 als hoofdtrainer van Borussia en werd twee keer kampioen, terwijl in 2013 de Champions League-finale werd verloren. Na een korte rustperiode werd Klopp aangesteld als coach van Liverpool.
Kevin De Bruyne was de beste speler van het seizoen 2014/15 in de Bundesliga: de aanvallende middenvelder groeide bij VfL Wolfsburg uit tot een heuse assistkoning en bleek simpelweg niet langer te behouden. Manchester City betaalde uiteindelijk een recordbedrag van maximaal 76 miljoen euro voor De Bruyne, die daarmee de duurste Belgische speler aller tijden werd.
De grootste inkomende transfer van 2015 werd gedaan door Bayern München, dat een akkoord sloot met Juventus over een afkoopsom van maximaal veertig miljoen euro voor Arturo Vidal. Bayern betaalde 37 miljoen euro ineens en dit bedrag kan door bonussen dus nog met 3 miljoen euro oplopen. Vidal deed dit seizoen in alle zeventien de competitiewedstrijden mee, vijftien keer als basisspeler.
Vidal maakte zijn debuut voor Bayern München in de strijd om de Duitse Supercup tegen VfL Wolfsburg. Het duel eindigde in 1-1 (namens Bayern scoorde Arjen Robben) en vervolgens nam Wolfsburg de strafschoppen beter: 5-4. Xabi Alonso was de enige die een penalty miste.
Het seizoen 2014/15 in de Bundesliga ging van start met twee nieuwkomers: FC Ingolstadt en SV Darmstadt 98. Laatstgenoemde ploeg keerde na een afwezigheid van 33 jaar terug op het hoogste niveau van Duitsland, terwijl FC Ingolstadt nog nooit eerder in de Bundesliga actief was. Daarbij moet gezegd worden dat deze club wel pas in 2004 werd opgericht.
Op 22 september 2015 nam Bayern München wraak op VfL Wolfsburg voor de verloren strijd om de Supercup en schreef Robert Lewandowski geschiedenis. De aanvaller van Bayern kwam in de tweede helft als invaller binnen de lijnen en scoorde in negen minuten tijd vijf (!) keer. Hij noteerde daarmee vier records, waaronder die van snelste hattrick ooit in de Bundesliga (3 minuten en 22 seconden). Wat een BAAS!
Over bazen gesproken: Pierre-Emerick Aubameyang kan ook met een goed gevoel terugkijken op de afgelopen twaalf maanden. De aanvaller van Borussia Dortmund maakte in 2015 29 doelpunten in de Bundesliga, de meeste van alle spelers in de Duitse competitie; 18 van die goals maakte hij in de 17 wedstrijden van dit lopende seizoen. Waar eindigt dit?
Van een andere spits, Klaas-Jan Huntelaar, hoorden we in 2015 overigens wat minder. Huntelaar speelde dit kalenderjaar 36 officiële wedstrijden voor Schalke 04 en wist daarin 13 keer te scoren. Geen geweldige cijfers voor Huntelaar, die in 2016 toch graag wat meer zal willen scoren.
Eind oktober keerde Huub Stevens terug in de Bundesliga. De Nederlandse coach slaagde er in het seizoen 2014/15 in om VfB Stuttgart voor het hoogste niveau te behouden, maar nam vervolgens afscheid en leek zijn loopbaan te gaan beëindigen. Toen TSG Hoffenheim belde begon het echter toch weer te kriebelen en op 26 oktober werd Stevens aangesteld. Handhaven wordt nog een hele opgave; Hoffenheim staat momenteel onderaan in de Bundesliga.
Voor 2016 durven we wel te voorspellen dat Bayern München weer kampioen wordt: de voorsprong van de ploeg van Josep Guardiola op achtervolger Borussia Dortmund bedraagt al acht punten. Na dit seizoen zal Guardiola opgevolgd worden door Carlo Ancelotti, want afgelopen zondag werd bekend dat Guardiola zijn aflopende contract niet zal verlengen en dat Ancelotti naar Zuid-Duitsland komt. Nog een paar maanden om te genieten van Pep in de Bundesliga, dus!
Bezig met laden …