voetbalzone

In beeld: het mislukte huwelijk tussen Feyenoord en Fred Rutten

Bart Kruyt19 mei 2015, 08:15
Laatst bijgewerkt: 19 mei 2015, 08:15
Advertentie
In beeld: het mislukte huwelijk tussen Feyenoord en Fred Rutten
Het seizoen 2013/14 is nog in volle gang, als Feyenoord op 3 maart aankondigt dat Fred Rutten de opvolger van de vertrekkende Ronald Koeman zal gaan worden. De voormalig coach van FC Twente, Schalke 04, PSV en Vitesse tekent een eenjarig contract in De Kuip.
Feyenoord eindigt in het laatste seizoen onder Ronald Koeman als tweede in de Eredivisie, met 67 punten, en mag zich dus via de voorrondes van de Champions League gaan proberen te kwalificeren voor de groepsfase.
Op 25 juni leidt Rutten zijn eerste training bij Feyenoord. Topscorer Graziano Pellè is er dan nog bij, maar de WK-gangers ontbreken en komen ook niet allemaal terug...
Al snel wordt duidelijk dat Feyenoord te maken krijgt met een leegloop. Graziano Pellè vertrekt naar Southampton (12 juli), centrumverdedigers Bruno Martins Indi (15 juli) en Stefan de Vrij (30 juli) kiezen voor FC Porto en Lazio en rechtsback Daryl Janmaat gaat het avontuur aan bij Newcastle United (15 juli). Aanvoerder Jordy Clasie blijft wél en verlengt zijn contract tot medio 2018.
Er moeten vervangers komen, maar de selectie is nog lang niet op oorlogssterkte wanneer Feyenoord het in de derde voorrondes van de Champions League opneemt tegen Besiktas. De Rotterdammers verliezen zowel thuis (1-2) als uit (3-1) en de Champions League-droom is daardoor al snel voorbij.
Tussen de twee wedstrijden tegen Besiktas in haalt Feyenoord Bilal Basacikoglu weg bij SC Heerenveen en wordt rechtsback Luke Wilkshire transfervrij opgepikt voor de defensie. Beide aanwinsten doen op 10 augustus mee in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen, tegen ADO Den Haag. Door een laat doelpunt van Mitchell te Vrede wint Feyenoord met 0-1.
Mitchell te Vrede krijgt in de eerste weken van het seizoen het vertrouwen, maar het is duidelijk dat er nog een spits bij moet komen. Feyenoord komt uit bij Colin Kazim-Richards, die halverwege de maand augustus wordt gehuurd van Bursaspor. Niet veel later wordt ook Jens Toornstra nog overgenomen van FC Utrecht. De selectie begint zowaar wat vorm te krijgen.
Op deadline-day wordt de selectie nog verder aangevuld met doelman Kenneth Vermeer, die wordt overgenomen van aartsrivaal Ajax, en middenvelder Karim El Ahmadi (Aston Villa). Fred Rutten heeft zijn groep compleet, maar het duurt even voordat het begint te lopen bij Feyenoord. In de eerste twaalf wedstrijden van het seizoen (alle competities) wordt er maar twee (!) keer gewonnen, van ADO en FK Zorya. Door de 4-3 zege op laatstgenoemde ploeg plaatst Feyenoord zich wel voor de groepsfase van de Europa League.
De eerste Klassieker onder Fred Rutten wordt op 21 september met 0-1 verloren. Feyenoord is in eigen huis veel sterker dan Ajax, maar doet zichzelf ernstig tekort en verliest door een vroege goal van Ricardo van Rhijn.
Drie dagen na deze zeperd volgt een volgende domper: Feyenoord wordt in de eerste ronde die het speelt in het nationale bekertoernooi direct uitgeschakeld door Go Ahead Eagles (2-0). Drie dagen hierna neemt Feyenoord in de competitie overigens direct wraak, met een 0-4 zege in Deventer, maar het winnen van de KNVB Beker is dus niet langer mogelijk.
De overwinning bij Go Ahead Eagles in de competitie betekent het startschot voor een mooie reeks. Feyenoord verliest nog bij HNK Rijeka en speelt gelijk bij Vitesse, maar verder wordt er in alle competities elf keer op rij gewonnen.
Hoogtepunten in deze reeks zijn de 2-0 zege op Sevilla en de 0-3 overwinning bij Standard Luik in de groepsfase van de Europa League. Feyenoord weet voor het eerst sinds jaren weer eens te overwinteren in Europa.
Martin van Geel is bijzonder tevreden over de opmars van Feyenoord en is van mening dat hij de juiste keuze heeft gemaakt met de aanstelling van Fred Rutten. Eind november laat de technisch directeur al weten dat Rutten zijn aflopende contract kan verlengen, maar de coach vraagt om bedenktijd en wil het nog niet hebben over de toekomst.
De supporters van Feyenoord dromen weer van het kampioenschap, maar kort voor de winterstop wordt eigenlijk al duidelijk dat de titel opnieuw niet naar Rotterdam zal gaan. Feyenoord verliest op 17 december met 4-3 van PSV en bij de winterstop bedraagt de achterstand op de koploper twaalf punten.
25 januari 2015: de tweede Klassieker van Fred Rutten. Weer is Feyenoord sterker dan Ajax, weer wordt er niet gewonnen. In de Amsterdam ArenA vallen geen doelpunten (0-0).
Fred Rutten wil zijn selectie nog verder versterken en aast op de komst van Tjaronn Chery van FC Groningen. Martin van Geel vindt het echter niet nodig om hem te halen en de middenvelder komt niet naar De Kuip. Later wordt duidelijk dat dit een van de redenen is geweest voor Rutten om zijn contract niet te verlengen.
De frustratie groeit bij de leiding van Feyenoord: waarom geeft Fred Rutten geen duidelijkheid over zijn toekomst? De aanbieding om zijn contract te verlengen ligt bijna drie maanden op tafel, maar Martin van Geel krijgt maar geen antwoord. In de Europa League is AS Roma over twee wedstrijden gezien (1-1 en 1-2) te sterk.
Daags na de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (0-0) wordt bevestigd wat eigenlijk iedereen al wist: Fred Rutten heeft besloten om zijn contract bij Feyenoord niet te verlengen. Er blijkt sprake te zijn van een ’verschil in inzicht’ met de clubleiding en Rutten houdt het na een jaar dus alweer voor gezien.
Na het aangekondigde vertrek van Fred Rutten wordt er nog gewonnen van NAC Breda, FC Dordrecht, PSV en achtervolger AZ, waardoor kwalificatie voor Europees voetbal een zekerheid lijkt te zijn. Met nog vijf speelronden te gaan heeft Feyenoord zes punten minder dan Ajax en zeven punten meer dan AZ. Een plek bij de eerste drie kan de ploeg niet meer ontgaan. Toch?
Nou, dus wel. Feyenoord speelt gelijk tegen Willem II en FC Groningen, terwijl er in eigen huis wordt verloren van Go Ahead Eagles en Vitesse. Op de laatste speeldag is het plotseling opeens weer erg spannend: er móet gewonnen worden van PEC Zwolle. "Ik heb er vertrouwen in dat ik deze situatie nog kan omdraaien", zegt Fred Rutten in de aanloop naar dit duel.
Het lukt Fred Rutten echter niet om het tij nog te keren. Feyenoord verliest met 3-0 van PEC Zwolle, wordt ingehaald door AZ en moet hierdoor alsnog de play-offs in. Rutten zegt na afloop dat hij ’met de directeur moet gaan praten’ en zondagavond wordt bekend dat Feyenoord per direct afscheid neemt van de coach. Giovanni van Bronckhorst neemt het stokje over.
Feyenoord eindigt het reguliere seizoen op de vierde plaats, met 59 punten: 8 minder dan vorig seizoen. In de play-offs wacht SC Heerenveen en in een eventuele finale zal Vitesse of PEC Zwolle de tegenstander zijn. Fred Rutten zal de duels vanaf de zijkant volgen, want zijn mislukte huwelijk met Feyenoord is voorbij.
Bezig met laden …