voetbalzone

In beeld: het selecte gezelschap clubs dat de quadruple won

Erik van Dam27 jun 2015, 08:15
Laatst bijgewerkt: 27 jun 2015, 08:15
Advertentie
In beeld: het selecte gezelschap clubs dat de quadruple won
Santos won in 1962 de landstitel, de Braziliaanse beker, de Copa Libertadores en de wereldbeker. In 1963 won het nog eens vier prijzen in één seizoen. Pelé vervulde een belangrijke rol in de twee zeer succesvolle jaren.
Cruz Azul uit Mexico won in het seizoen 1968/69 de nationale competitie en beker en daarnaast nog de Noord-Amerikaanse Champions League en de Campeón de Campeones. Die laatste prijs werd automatisch uitgekeerd omdat Cruz Azul kampioen en bekerwinnaar werd.
Begin jaren tachtig stond er geen maat op IFK Göteborg uit Zweden. Men won in één seizoen de Allsvenskan, de Svenska Cupen, de UEFA Cup én de voorloper van de Mästerkapsserien, die gehouden werd om aan het eind van het seizoen te bepalen wie kampioen werd. Dat korte toernooi hield maar acht jaar stand.
Het Zuid-Afrikaanse Kaiser Chiefs legde in 1984 beslag op de landstitel, de John Player Special Knockout Cup (tegenwoordig de Telkom Knockout), de Nedbank Cup (een variant op de Engelse FA Cup) en de niet meer bestaande Sales House Cup.
FC Porto beleefde in het seizoen 1987/88 een topjaar. Tomislav Ivic arriveerde in juli als trainer en sleepte vervolgens de Europese Super Cup, de wereldbeker, de Portugese landstitel en de Portugese beker in de wacht. Daarna ging hij verder bij Paris Saint-Germain.
South China veroverde in zowel het seizoen 1987/88 als het seizoen 1990/91 liefst vier prijzen. Beide keren ging het om dezelfde vier trofeeën: de landstitel van Hong Kong, de nationale beker, de Hong Kong Senior Challenge Shield en de Hong Kong Viceroy Cup.
Necaxa werd na Cruz Azul de tweede Mexicaanse club ooit die de quadruple pakte. ‘Los Rayos’ wonnen de Liga MX, de Copa México, de beker voor bekerwinnaars in Noord- en Midden-Amerika (die maar zeven jaar heeft bestaan) en de Campeón de Campeones.
Suwon Bluewings is de enige Zuid-Koreaanse club die vier grote prijzen in één seizoen wist te pakken. De topclub won de K-League, de Koreaanse beker (Adidas Cup), de tweede Koreaanse beker (Daehan Fire Insurance Cup) die alleen in 1999 werd gehouden en de Koreaanse Super Cup.
Galatasaray vestigde zich in het seizoen 1999/2000 in dit rijtje. Onder leiding van Fatih Terim grepen de Turken achtereenvolgens de Süper Lig, de Türkiye Kupasi, de UEFA Cup en de Türk Spor Yazarlari Dernegi, die nu overigens niet meer bestaat.
Sun Hei uit Hong Kong is bij vrijwel niemand bekend, maar is toch maar mooi één van de slechts 22 clubs die de quadruple wist te winnen. In het seizoen 2004/05 greep de club de landstitel, de Challenge Shield en de twee nationale bekers.
Al-Ahly uit Egypte was de grote prijzenpakker in het seizoen 2005/06. Met Manuel José de Jesus als trainer en Mohamed Aboutrika als sterspeler won de club de Egyptische Super Cup, de Afrikaanse Champions League, de landstitel en de beker.
Boca Juniors’ succesvolste jaar was het seizoen 2005/06. De Argentijnen sleepten de Recopa (vergelijkbaar met de Europese Super Cup), de Copa Sudamericana, de Torneo Apertura en de Torneo Clausura in de wacht.
Het Noord-Ierse Linfield is een club met een indrukwekkende prijzenkast. Negen jaar geleden won het vier grote prijzen in één seizoen: de Ierse landstitel, de Ierse beker, de tweede Ierse beker en de Country Antrim Shield. Overigens is Linfield de enige club ter wereld (!) die twee keer zelfs zeven prijzen in één seizoen pakte. Dat deed het in 1921/22 en 1961/62.
Al-Muharraq uit Bahrein was in 2008 veruit de beste club in de Aziatische gebieden. De club won de landstitel, de King’s Cup, de (inmiddels opgeheven) Crown Prince Cup en de AFC Cup.
Niet alleen ‘kleine’ clubs van buiten Europa beleefden magische seizoenen. Wat te denken van Manchester United in het seizoen 2008/09? Allereerst de Community Shield, daarna de wereldbeker voor clubs, toen de League Cup en tot slot de Premier League! Het hadden vijf prijzen kunnen zijn, maar de Champions League-finale ging verloren.
Barcelona greep in het seizoen 2009/10 vier grote prijzen. Onder Josep Guardiola legde men beslag op de Supercopa, de Europese Super Cup, de wereldbeker voor clubs en de landstitel. Dat seizoen ging de Copa del Rey naar Sevilla en de Champions League naar Internazionale. Barcelona won over het kalenderjaar 2009 overigens zes prijzen (een ‘sextuple’), maar dat gebeurde verspreid over twee seizoenen.
Debreceni uit Hongarije beleefde zijn gouden jaar vrij recent, in het seizoen 2010/11. Trainer András Herczeg leidde de club uit het noordoosten naar de landstitel, de Magyar Kupa, de Ligakupa en de Szuperkupa.
FC Porto’s tweede seizoen met vier prijzen vond vijf jaar geleden plaats. ‘De Draken’ wonnen met Jesualdo Ferreira aan het roer de Portugese Super Cup, Liga NOS, de Taça de Portugal en tot slot de Europa League.
Jupp Heynckes ging voor eeuwig de geschiedenisboeken in, toen hij in het seizoen 2013/14 met Bayern München vier grote prijzen binnenhaalde. Eerst de Duitse Super Cup, daarna de Duitse landstitel, vervolgens de DFB-Pokal en tot slot de Champions League.
Buriram United uit Thailand haalde in 2013 de Kor Royal Cup (de Johan Cruijff Schaal van Thailand), de landstitel, de beker en de tweede beker binnen.
Weer Bayern München? Ja, weer Bayern München. Na Jupp Heynckes kwam Josep Guardiola en hij won eveneens vier prijzen, al in zijn eerste seizoen. De Europese Super Cup, de wereldbeker voor clubs, de landstitel en de DFB-Pokal.
Qadsia uit Koeweit, weinigen zullen de club kennen. Vorig jaar beleefde men een geweldig seizoen: de Super Cup, de landstitel, de Crown Prince Cup en de Aziatische federatiebeker vielen de club ten deel.
Geen club in Nieuw-Zeeland was in het voorbije seizoen 2014/15 sterker dan Auckland City. ‘The Navy Blues’, met Ivan Vicelich (voormalig RKC Waalwijk en Roda JC) als aanvoerder, veroverden de President’s Cup, wonnen de NZFC Championship en Premiership en sloten af met de winst van de Champions League in Oceanië.
Paris Saint-Germain slaagde er als meest recente club in om vier grote prijzen in één seizoen te pakken. De Fransen wonnen in 2014/15 achtereenvolgens de Franse Super Cup, de Coupe de la Ligue, de Coupe de France en daarna de Ligue 1.
Bezig met laden …