voetbalzone

In beeld: het sprookje van de Zweedse kampioen uit de gouden stad

Gijs Freriks05 nov 2015, 07:15
Laatst bijgewerkt: 05 nov 2015, 07:15
Advertentie
In beeld: het sprookje van de Zweedse kampioen uit de gouden stad
IFK Norrköping eindigde vorig seizoen op de twaalfde plaats, maar kroonde zich zaterdag voor het eerst sinds 1989 tot kampioen van de Allsvenskan. In onze fotospecial van vandaag schetsen we het verhaal van de kersverse kampioen van de Zweedse competitie!
Norrköping gold vooraf niet eens als outsider voor het bereiken van de eerste plaats. Toch is de club uit het Östergötland - het agrarisch hart en de graanschuur van het land - zeker geen kleine naam in het Zweedse voetbal!
Norrköping werd in de periode 1943-1963 liefst elf keer kampioen in de hoogste afdeling en won ook al zesmaal de beker. In de veertiger jaren stond het team bekend als ‘Guldköping’ (gouden stad), als verwijzing naar grote spelers als Gunnar Nordahl, Nils Liedholm, Knut Nordahl, Torsten Lindberg en Birger ‘Bian’ Rosengren.
Het huidige Norrköping draagt na het behalen van de titel opnieuw de officieuze bijnaam ‘Guldköping’, maar het medium ‘Sporten’ vreest dat het elftal niet bij elkaar blijft. Acht basisspelers, onder wie topscorer Emir Kujovic, lijken in januari een transfer te maken.
De 27-jarige Kujovic is een in Montenegro geboren Zweed en scoorde dit seizoen 21 keer in 29 competitiewedstrijden. De boomlange spits werd in de zomer al in verband gebracht met FC Groningen en NEC en heeft bij Norrköping nog een contract tot nieuwjaarsdag 2017.
Christoffer ‘Totte’ Nyman is een andere belangrijke speler van Norrköping. De 23-jarige aanvaller zat in 2010 nog als supporter op de tribune, maar scoorde dit seizoen tien keer en heeft inmiddels één A-interland voor Zweden achter zijn naam staan. Hij zou ook al gescout zijn door FC Groningen.
Norrköping gaat komend seizoen de tweede voorronde van de Champions League in en keert daarmee na meer dan vijftien jaar terug op het Europese toneel. In het seizoen 2000/01 speelde ’Peking’ namelijk nog UEFA Cup-voetbal tegen Gí Gota (Faeröer Eilanden) en Slovan Liberec (Tsjechië).
Sinds de jaren vijftig nam Norrköping meerdere keren deel aan de Europacup I, Europacup II en de UEFA Cup, maar sinds 1995 kwam de klad er echt in en in 2002 degradeerde IFK zelfs naar de Superettan.
De witblauwen zouden mede door financiële problemen uiteindelijk zeven seizoenen, met één tussenjaar in de Allsvenskan, op het tweede niveau spelen. 2009 was een absoluut rampjaar voor Norrköping, want nog nooit eindigde de ploeg lager dan de behaalde elfde plaats in de Superettan.
Norrköping keerde twee jaar later, in 2011, terug op het hoogste podium door achter Syrianska FC als tweede te eindigen. In de Allsvenskan werden vervolgens de dertiende, vijfde, negende, twaalfde en dus de eerste eindklassering behaald. Het team van de Zweed Janne Andersson verloor dit seizoen slechts vier keer.
De jacht op de titel werd definitief ingezet na een 3-2 overwinning op Helsingborgs IF. Aanvoerder Andreas Johansson maakte in de vijfde blessureminuut, voor de fanatieke Curva Nordahl, het winnende doelpunt en IFK won daarop zes wedstrijden op rij. Na de 0-2 zege op Malmö van afgelopen zaterdag kon het feest losbarsten, want de dertiende landstitel in de geschiedenis en de eerste in 26 jaar (!) was een feit!
“Wat ik verwacht? Veel plezier, veel gelach en veel alcohol”, glimlachte doelman David Mitov Nilsson tijdens de terugrit van de bus naar het centraal gelegen Duitslandplein te Norrköping. “Toen we in 2007 promoveerden, was het al een gekkenhuis. Ik verwacht nu dubbel zoveel drukte. Het gaat te gek worden.” En het werd te gek.
Norrköping werd op het marktplein bejubeld door twintigduizend supporters. “Zo heb ik de stad nog nooit gezien”, zei Luke Aldén, supporter van het eerste uur. “Dit is waanzinnig, niet te beschrijven. Ik heb nog nooit zo veel mensen op één plek in Norrköping gezien.” Burgemeester Lars Stjernkvist: “Dit betekent veel voor iedereen die van voetbal houdt, maar dit betekent ook veel voor de stad. Laten we dit goed vieren!”
Sterspeler Kujovic kreeg de meeste aandacht van de fans. “Het was geweldig. Ik wist niet eens dat er zo veel mensen in Norrköping woonden! En om dit dan met hen te vieren, dat is top. En ze verdienen het ook. Het was leuk om dit samen te doen. Of ik hier volgend seizoen nog speel? We zullen zien. Ik heb nog een contract, maar we gaan zien wat er gebeurt.”
“Ik was afgelopen zomer al klaar voor een transfer en er was veel interesse, maar Norrköping wilde mij niet verkopen en vroeg iets te veel geld”, aldus Kujovic. De vraagprijs bedroeg iets meer dan 2,1 miljoen euro, maar vermoedelijk is Kujovic nu voor een lager bedrag op te halen uit de gouden stad. Reageren? Ga naar onze Facebook-pagina! #SMGuld
Bezig met laden …